Gyurkity Péter

Intel-MS háttéralku a Vista Capable matricákról

A Vista Capable matricák miatt megindult bírósági perben újabb emailek kerültek nyilvánosságra, amelyekből kiderül, hogy a szoftvercég az Intel határozott nyomására változtatta meg a logó jelentését.

A most napvilágra került elektronikus levelekből egészen pontosan azt tudhatjuk meg, hogy két évvel ezelőtt miért változtattak Redmondban a Vista Capable matricák jelentésén, illetve követelményein. Ezt annak idején hiába kérte több PC-gyártó, a Microsoft nem engedett, ám amikor az Intel jelezte, hogy gondjai lesznek a magas követelmények miatt, az illetékesek végül mégis teljesítették a kérést és ideiglenesen feloldották azokat.

Emlékezhetünk arra, hogy a Microsoft eredetileg három, majd pedig két lépcsőben gondolkodott a Vista megjelenésére készülve. A "Vista Ready" besorolást kapó számítógépek alkalmasak voltak az Aero felület futtatására, míg a "Vista Capable" jelzéssel ellátott példányok csak a Home Basic verzió esetében voltak kielégítők, az új csicsás kezelőfelület esetükben nem volt elérhető. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szintén új WDDM (Windows Device Driver Model) technológiát mindkét kategória tagjainak támogatnia kellett, így ezen a területen nem volt eltérés.

Utóbbi követelmény feloldását a Vista Capable kategória esetében több partner, így a Dell, a Sony és a Fujitsu is kérte a cégtől - eredménytelenül. A most megismert levelekből azonban kiderül az is, hogy az Intel hasonló kérelemmel járult a redmondiak elé, azt magyarázva, hogy az i915 jelzésű chipkészlet még mindig a forgalom nagy részét teszi ki, ez pedig nem alkalmas egyik követelmény teljesítésére sem. A processzorgyártó nem akart elesni a dollármilliókat jelentő üzlettől, illetve fontos területet átengedni az AMD-nek, így megkereste a Microsoftot, mit több azt a HP-t is, amely éppen akkor készített el két külön chipkészletet, amelyek már megfeleltek a követelményeknek.

A HP maga felháborodottan utasította el azt a kérést, hogy járjon közben a szoftvercégnél az Intel érdekében - egyik vezetőjük arról ír, hogy mégis mit képzel magáról a levélben meg nem nevezett partner. A Microsoft viszont döntött és ideiglenesen dobta a WDDM futtatására vonatkozó követelményt, így az Intel termékei is megkapták a matricákat, noha azok nem feleltek meg az eredeti kívánalmaknak.

A lépést még a Microsofton belül is elítélték, így például Jim Allchin akkori társelnök a cég és saját maga hitelének elvesztéséről írt, Steve Ballmer vezérigazgató pedig azt bizonygatta, hogy semmi köze nem volt a döntéshez - utóbbi egyébként most a perben sem szeretne megjelenni, ugyanerre hivatkozva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • krajcsovszkig #33
    Köszi a normális választ! :) (tényleg! ;) )

    A textúrára annyit, hogy a Wikipedia szerint a textúrát '74-ben találták föl, az XT 1983-tól van és a legrégebbi egyértelműen 100%-ig tutibiztosan textúrákat és modelleket használó játék, amit most 2 perc alatt találtam a super mario bros., ami '85-ös, tehát elvileg simán lehetett már akkor, főleg azt nézve, hogy DX10-es kártya is előbb volt mint játék, meg 64-bites proci is évekkel előbb mint bármi ami kihasználná. (x86-64-re értem, tudom, hogy x64 már előbb is volt az IA-64-esekkel)

    Az MMX pedig az intel lebegőpontos műveletek felgyorsítására szolgáló instrukciókészlete, ami minden mai processzorban megtalálható, enélkül még a windows XP sem indulna el, de lehet hogy már a 98 se. Mivel ez a pentium újdonsága volt, ezért hívják "pentium MMX"-nek is. Így ha egy halmazábrán akarnánk ábrázolni egy atom procit, akkor így nézne ki:
    (x86->([pentium ]MMX->(x86-64->(em64t->(atom))))) a vidkarik procijaival (gpuival) ellentétben, amik még csak nem is x86-osok, nemhogy MMX-esek.

    És intelből MOST jobb a középkat, mint AMDből, főleg, ha a tuningot is belekalkulálod ;)

    És bocs hogy úgy beszóltam, csak a - látszólag - értelmetlen flémelés-anyázás-személyeskedés nagyon fel tud baszni, főleg ha nem is látok mögötte elég szilárd "tudományos hátteret" elsőre :)

    Köszönöm
  • Sanyix #32
    "#8 Ki mondta hogy szeretné? Csak az igazságot mondta, hogy az AMD könnyebben tönkremenne az intelnél adott esetben. Hanyas voltál szövegértésből? És mitől lesz "vérfanboy"? És különben is, téged az mit zavar?"

    Már ismerem, ezért tudom hogy szeretné(intel m$ vérfanboy). Úgy is írta hogy látszódjon.

    "#14 Igaza van, mert néha tényleg szar az ati driver, intel driver meg soha nem szar, igazából teljesen 100%-osan a célnak megfelelő GPU drivert még csak az inteltől láttam... :\ (ezért is veszek intel GPUs notit, mivel játszani azt nem akarok rajta) Meg az is igaz, hogy RÉGEN az AMD procik leégHETtek (lásd TomsHardware), mert az intellel ellentétben nem volt bennük hővédelem (most már van, intel X-ben viszont nincs xD) És ne személyeskedj."

    Én 2004 óta ati-t használok, és még nem találkoztam rossz driverrel, se xp-n, se xp64-en, se vistán, se linuxon... ellenben addig amíg nvidiám volt, találkoztam rossz driverrel, és utána is hallottam szépeket.
    régen az amd procik leghettek, ha egy olyan idióta kezébe kerültek, aki volt olyan hülye fasz, hogy kikapcsolta az alaplap védelmét (nekem a 2001-ben vett k7-es lapom már tudott ilyet, úgyhogy nem lehet azt mondani, hogy nem volt), és leszedte a hűtőt a prociról. Ilyet csak egy címeres ökör csinál.

    "19 Shader nemcsak az árnyékkezelést jelentheti, amúgymeg az is lehetett már akkor. 2D állóképek megjelenését támogatja HARDVERBŐL. Vicces lenne ha wordhöz kéne a hardveres 3D, vagy ha valaki integrált vidkarin olyat akarna csinálni, amihez kevés a szoftveres."

    Sőt, egyáltalán nem. Shadernek a nevén kívül annyi a köze az árnyékoláshoz, hogy azt is lehet programozni vele. De ez a shader dx8 előtt SEHOL sem volt, vadi új dolog volt az, hogy a gpu-t a fejlesztő programozhatta, és nem fix pipeline-ok voltak.

    "Volt akkor már textúra és modell is. Nemcsak "vektoros izé"."
    Hol?

    "Az atom Intel MMX architektúrára épül, mint MINDEN mai PC processzor (AMD-kis)"

    Aham. A p4 mire épül? És a p4-re mi épül? és a pentium mire épül? És az amd-k hogy épülnek a pentiumra, amikor az intel nem szereti kiadogatni a dolgait, és az amd akkor egy igencsak máshogy működő processzort fejlesztett a pentium mellé? Azt mondják a core2 a p3 tech továbbfejlesztése, aminek elődje a p2, és a p mmx, de valahogy az atom mindig sokkal lassabb azonos órajelen mint a többi pc proci. Talán mégsem ugyanaz az elődje?
    De azt is lehet írni, hogy minden proci az intel8086-ra épül. Az még igaz is, csak értelme nincs.

    Én meg azt veszem, ami jobb ár/teljesítményben ergo amd-t már 8 éve... szarok arra hogy melyiknek van a leggyorsabb csúcsprocija, nem dobok ki pénzt rá, csak középkatot veszek.

    Én éppen nem rokonszenvezek az intellel, mert ez szarszemét cég, mint az nvidia (lefizetések hogy amd-t ne áruljanak üzletláncok), ócsárolja az amd fejlesztéseit, majd lemásolja, és akkor már jó (integrált memóriavezérlő pl), és meg is látszik hogy sok magyar vonatkozása van, minden vállalatnál befigyelnek ezek a fantasztikusan jól sikerült p4-ek, amikkel kész öröm dolgozni... meg hűteni. Persze ha gépvásárláskor intel lenne jobb ár/teljesítményben, akkor azt venném, bár még számítana az intel "sohasemkompatibilisalegújabbprocivalarégebbilap" és az amd 5éveslapbaismegyalegújabbprocesszor" viszonya.
  • Iamzozo #31
    Fére értettem valamit? Arról szól, hogy botrány volt mert az volt rajta hogy capable, de csak basic. Miért az nem vista? Nem az van ráírva hogy vista with aero capable. Amikor az áruházban ki van írva nagy betűkkel, hogy tv 100etől, akkor nem látok hosszú sorokat kigyózni, akik verik az asztalt, hogy a 100cm-s plazma nem 100e. Ez körülbelül a macska szárítása a mikróban perre hasonlít...
  • krajcsovszkig #30
    Ja, most veszem észre hogy ez a 23-masra ment :)
  • floatr #29
    Azért elég nagy hype volt a vista, annyira, hogy rengetegen nekifutottak. Napersze óccsó géppel, aminek meg is lett az eredménye.

    Röviden: szerintem túllőttek a célon a technológiát illetően. Az elérni kívánt eredmény nem volt arányos a választott alappal, amire építkeztek. De ez az egész egy vicc, ha azt hitték h megúszható...
  • krajcsovszkig #28
    Meg amiatt, mert a Microsoft szarul optimalizált oprendszere nem fut normálisan az intel 3-4-5 éves integrált legalsó kategóriás laptopgpuin, ennek és az MS eredeti terveinek ellenére az intelke néhány jólirányzott kenőpénzadaggal megtámogatva "rábeszélte" a májkrémszaftot, hogy vegye fel ezeket a támogatott hardverek listájára. Nemtom mondjuk minek, úgyse használ túl sok ember Vistát, főleg nem az ilyen őskövület notikon.
  • krajcsovszkig #27
    De azt tessékszíveslenni figyelembe venni - ahogy írtam is - hogy az X3100 egy 2 éves, 3000 forintos, wordre optimalizált integrált GPU egy elsősorban CPUkat gyártó cégtől, míg a HD3870 egy 1 éves, (megjelenéskor) 40 ezer forintos, jáűtékra optimalizált KÜLÖNÁLLÓ VIDEOKÁRTYA egy elsősorban videokártyákat és GPUkat fejlesztő cégől. Szóval célcsoport/ár/érték arányban MINDEN IDŐK LEGJOBB GPUJA az intel X3100 (ha nem az X négyezernemtomhányszáz), még akkor is ha a HD3870 kurvajó, nem véletlenül van nekem is olyanom.
  • krajcsovszkig #26
    #3-4 Ki terjesztette itt bárkinek/bárminek is a halálhírét?

    #5 AMD most épp szénné keresi magát a HD4-es szérián és úgy néz ki hogy végre egy rendes procit is ki fog hozni, legalábbis notikra, úgyhogy ne szaladjunk ennyire előre :D

    #6 Remélem a mocskos, geci intel nem kap túl nagy büntetést, mert akkor mocskos geci drágák lesznek a procijaik és mocskos geci szar AMD procit kell helyettük venni

    #7 Ki?

    #8 Ki mondta hogy szeretné? Csak az igazságot mondta, hogy az AMD könnyebben tönkremenne az intelnél adott esetben. Hanyas voltál szövegértésből? És mitől lesz "vérfanboy"? És különben is, téged az mit zavar?

    #9 Az AMD már régen írt normális drivert az überfasza GPUihoz (tényleg überfasza, remélem ezt nem ironikusnak szántad), max a crossfire és a kétgpus kártyakezelés bugos kicsit, de az se nagyon. Ha szarul fut valami atin, akkor az kizárólag a fejlesztő/kiadó/geci nvidia hibája (nvidia még az intelnél is gyakrabban fizet le/zsarol meg cégeket hogy a programjuk nvidián jól fusson atin meg ne)

    #11 Én meg azért nem veszek AMD procit mert - most - szar és még tuningolni se lehet rendesen.

    #14 Igaza van, mert néha tényleg szar az ati driver, intel driver meg soha nem szar, igazából teljesen 100%-osan a célnak megfelelő GPU drivert még csak az inteltől láttam... :\ (ezért is veszek intel GPUs notit, mivel játszani azt nem akarok rajta) Meg az is igaz, hogy RÉGEN az AMD procik leégHETtek (lásd TomsHardware), mert az intellel ellentétben nem volt bennük hővédelem (most már van, intel X-ben viszont nincs xD) És ne személyeskedj.

    #16 De ha 3-nak mondják az meg CSALÁS. És működik.

    #17 nice, grat :D

    #19 Shader nemcsak az árnyékkezelést jelentheti, amúgymeg az is lehetett már akkor. 2D állóképek megjelenését támogatja HARDVERBŐL. Vicces lenne ha wordhöz kéne a hardveres 3D, vagy ha valaki integrált vidkarin olyat akarna csinálni, amihez kevés a szoftveres.
    Volt akkor már textúra és modell is. Nemcsak "vektoros izé".
    Az atom Intel MMX architektúrára épül, mint MINDEN mai PC processzor (AMD-k is)
    "Ezzel a megoldassal az gpu-nak hasznalt x86-osok elerhetik a hasonlo sebessegu es magszamu ati chipek sebesseget is. Viszont a magok szamaban viszonylag nagy elteres lesz az ati javara."-kvp - magyarul az ATI jelentősen gyorsabb lesz végeredményben. Szövegértés ;)
    "a larabee az amd fusion lemásolására épül" ami meg az nvidia Tesla lemásolására. Amúgy meg laRRabee, és az intelnek is van valamennyi saját tapasztalata GPU gyártásban, az AMDnek pedig csak az Ati révén.

    Lehet hogy úgy tűnik most hogy én is intel "vérfanboy" vagyok, pedig nem, csak egyszerűen azt szeretem ami jobb, és nem zavar, hogy akárki hogy próbál akármit eladni amíg az az akármi jó és olcsó. Különben meg azért is rokonszenvezek az intellel, mert sokat kutat-fejleszt és magyar vonatkozása is van, és én meg "büdös náci" vagyok, ahogy egyesek mondanák (pedig nem, egyszerűen csak szeretek kérkedni azzal a kevéssel ami van) És ha kicsit intel-hypeolásba is csapott át a dolog, az csak azért van, hogy egyesek elvekult és ebben mértékben ok- és jogtalan intel-fikázásait ellensúlyozza. És én ugyanúgy megvenném az AMD procit is az AMD vidkarim mellé, ha jobb lenne az intelnél.

    Köszi a figyelmet és további szép délutánt
  • floatr #25
    "Ezt az idióta elavult faszságot honnan sikerült újra előszedned? Nemhiszem el hogy ilyen hülyék tudnak lenni az emberek.
    Most jöhet az "amd nagyon melegszik, és elég" faszság is, olyan szépen mutat ez a 2 idiótaság egymás mellett."
    -- na figyi bumbi. Ha majd a nagyon fasza integrált hd atinak nem fagy fossá a legwhqlebbebb drivere xp alatt minden másnap, és villogásmentesen tud majd lejátszani compizmentesített x11 sessionben, akkor lehet okostojáskodni. Érdekes hogy tesvérszériás modellben x3100as és nv chipekkel a driverek tünetileg problémamentesek.

    Egyébként nagyon jó lenne ha végre valóban pöccre menne, mert nem enne annyi áramot a gép, mint nvidia karival akár egy nyitott fagyasztószekrény.
  • floatr #24
    A botrány amiatt robbant ki, hogy az intel cuccain ugyebár nem futott az új felület, csak "szórványosan". Ennek oka az volt h erősebb tudású hardvert igényelt a vista ablakozása.

    "GPU ütemezőt ésGPU videómemória virtualizációt" -- egy átlagos customert marhára nem fog érdekelni, hogy milyen megoldással, de működjön. Ezt nem fogja fel sok informatikus kolléga a környékünkön sem... Meg hogy SM2.0, meg jászkaszaf.sza... Meg tudták oldani h menjen?! Nem mert olyan alapokra építenek, ami az intel üzleti felfogása szerint akkor nem volt reális. És van némi igazuk benne, de elég gáz megoldást találtak ki.