Berta Sándor

Mobil ujjlenyomat-leolvasók a futball Európa-bajnokságon

A svájci katonok rendőrségei és a helyi szövetségi vámosok új rendszereket alkalmaznak a futballhuligánok kiszűrésére.

Az osztrák-svájci közös rendezésű futball Európa-bajnokság ugyan lassan a végéhez közeledik, azonban a hatóságok figyelme egyetlen percre sem hagyhat ki. A svájci kantonok rendőrségei, illetve a vámosok közvetlenül az Európa-bajnokság előtt kezdték meg az érkező futballszurkolók ellenőrzését. "A feladathoz nem vásároltunk új rendszert, hanem a korábban szolgálatba állított AFIS nevű ujjlenyomat-azonosító megoldást egészítettük ki mobil leolvasókkal" - nyilatkozta Daniele Bersier, a svájci szövetségi rendőrség (Fedpol) munkatársa.



Az AFIS-t 2002 óta használják Svájcban a kantoni rendőrségek és a határőrség. A rendszer központi adatbázisát a Fedpol működteti és a tárolt ujjlenyomat-mintákhoz csak az AFIS munkatársainak van hozzáférésük, más szolgálatok tagjainak nem. Külön kérésre ugyanakkor betekinthetnek a mintákba a kantonok rendőrségei, a vámosok, a bevándorlási hivatal és a svájci külképviseletek. Az adatbázisban jelenleg összesen 720 000 személy két ujjlenyomatos mintáját őrzik, ezenkívül 29 000 embernek mind a tíz ujjáról vettek mintákat, de tárolnak itt kézlenyomatokat és a bűncselekmények helyszínein talált más nyomokat is.

Bersier elmondta, hogy két ujjlenyomat alapján összesen 28 000, míg tíz ujjlenyomat alapján kereken 11 200 személyt azonosítottak tavaly. Az AFIS a Motorola megoldásain alapul és a Fedpol volt az első európai rendőrség, amely egy központi automatikus ujjlenyomat-azonosító rendszert vezetett be. A mintavétel után az adatokat titkosítva, vezetéknélküli technikák segítségével küldik el a leolvasókészülékek a központi adatbázisba.

Alxander Marakovits, az osztrák belügyminisztérium Euro 2008-ért felelős szóvivője ugyanakkor közölte, hogy Ausztriában nem használnak hasonló rendszert. Ujjlenyomat-mintákat tárolnak ugyan, azonban ezeket a futball Európa-bajnokság után azonnal törölni fogják a rendszerből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!