Berta Sándor,MTI

Viták kereszttűzében a francia rendőrségi adatbázis

Politikai botrányt kavart Franciaországban az új rendőrségi adatbázis terve, s a heves közéleti vita, illetve tiltakozás nyomására Nicolas Sarkozy államfő "a szakemberekkel való egyeztetésre szólította" fel belügyminiszterét, amelyet az elnök szerint a "szabadságjogok védelmének megfelelő döntésnek kell követnie".

A találkozó témái Sarkozy szerint olyan intézkedések lehetnek, amelyek biztosítják az emberi szabadságjogok védelmét. Az elnök külön szeretné, hogy a megbeszéléseken részt vegyen Jean-Pierre Dubois, a Ligue des droits de l'homme nevű francia emberi jogi szervezet elnöke. Ezzel bizonytalanná vált a civil szervezetek tagjairól, szakszervezeti vezetőkről, a gazdasági élet szereplőiről, képviselőkről és egyéb közéleti személyiségekről összegyűjtött információkat tartalmazó, Edvige névre hallgató franciaországi rendőrségi adatbázis sorsa.

A kormányrendelettel július 1-én létrehozott és a politikai rendőrségnek tekintett Közrendészeti Központi Igazgatóság hatáskörébe tartozó, Edvige nevű adatbázis a legapróbb részletekig (a lakcím, telefonszám, email-cím és fizikai leírás mellett a vagyoni helyzetről, egészségi állapotról vagy szexuális beállítódásról is) információkat tartalmazhat bármelyik 13 év feletti állampolgárról. A Le Mondenak és a Le Figarónak nyilatkozó szakemberek úgy vélték, hogy az egyeztetések után minden bizonnyal kikerülhetnek a tervezetből a korábban sokat kifogásolt "szexuális orientáció" és "egészségi állapot" kategóriák. Ezenkívül szintén kikerülhetnének a leendő adatbázisból a közéleti, másként gondolkodó és gazdasági személyiségek, valamint a jelenlegi és jövőbeni politikusok.

Michele Alliot-Marie francia belügyminiszter már délelőtt jelezte, hogy a fiatalok esetében is változtatnának a szabályokon. Az egyik elképzelés alapján az egy meghatározott ideig bűncselekményeket vagy szabálysértéseket el nem követő korábbi randalírozó fiatalokat törölnék a nyilvántartásból. A politikus szerint ugyanakkor az adatokra szüksége van a francia rendőrségnek, hogy elfoghassák a tetteseket és kiszűrhessék a randalírozókat. Jelenleg Franciaországban a rablások 46 és a lopások 25 százalékát fiatalkorú személyek követik el.

A kompromisszumos javaslatok ellenére a Non a Edvige továbbra is a teljes tervezet visszavonását követeli. A tervekkel nem elégedett a többi csoport sem. Kedden az ellenzéki pártok és összesen 700 szakszervezet, valamint szakmai civil szövetség október 16-ára, stílusosan Szent Hedvig napjára nemzeti tiltakozónap megtartását jelentette be. Az online petíciót eddig már több mint 140 000-en írták alá. A tiltakozók azt követelik a francia alkotmánybíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a július elsején életbe lépett rendeletet.

Francois Hollande, a Szocialista Párt főtitkára és Francois Bayrou, a centrista Modem elnöke egyaránt a rendelet visszavonására szólították fel a kormányt, és parlamenti vitát kívánnak a kérdésről kezdeményezni, amelyet a Nemzetgyűlés kormánypárti elnöke is támogat. Bernard Accroyer egyenesen azt állította: az "ügyet rosszul vitte a kormány", "itt az idő, hogy a Nemzetgyűlés vegye kézbe a dolgokat". Julien Dray, az ellenzéki Szocialista Párt szóvivője óva intette a francia kormányt az emberek diszkriminálásától. Herve Morin francia védelmi miniszter szintén a tiltakozók pártjára állt, amikor kétségbe vonta az EDVIGE értelmét és azt, hogy a létrehozása valóban növelni fogja az állampolgárok biztonságérzetét. Laurence Parisot, a munkaadók szövetségének elnöke leszögezte: az egész ügy ronthatja Franciaország nemzetközi megítélését. A Le Parisien aktuális száma a mindent eláruló "Az EDVIGE félelmet szül" címmel jelent meg.

Az European Digital Rights Initiative (EDRI) nevű szervezet közleményében rámutatott, hogy nem csak az EDVIGE jelent problémát, hanem a CRISTINA nevű társa is, amelyről az emberek többsége nem is hallott. Ez nem véletlen, lévén a francia adatvédelmi törvény 26/3-as pontjára hivatkozva a francia kormány úgy döntött, hogy semmilyen információ sem jelenhet meg a CRISTINA létrehozásáról. Csupán annyi szivárgott ki, hogy a CRISTINA célja "a francia belföldi titkosszolgálatok belbiztonsági és nemzeti érdekeinek egyesítése".

A társadalmi tiltakozás nyomán azonban az elnöki hivatal kedden este bejelentette: közéleti személyekről nem lesz adatgyűjtés, valamint a megfigyelt szexuális szokásairól és egészségi állapotáról sem készülhet feljegyzés. A belügyminiszter pedig a legnézettebb tévéhíradó vendégeként ígértet tett: az adatgyűjtés továbbra is 13 éves kortól lesz lehetséges, ha az érintett kiskorú a közrendet megzavaró tevékenységet követett el, de amennyiben a nagykorúvá válásáig nem történik további szabálysértés, a kartotékot megsemmisíti a rendőrség.

A kormánypárti politikusok közül elsőként a múlt hétvégén Hervé Morin védelmi miniszter vetette fel nyilvánosan, hogy az adatbázis "különös műfajkeveredést" eredményezne. A sajtó, köztük a kormányhoz közel álló Le Figaro is kritikával illette a kezdeményezést: "Edvige megalapozottsága nem egyértelmű". A konzervatív lap szerint az állampolgárok egyéni szabadságai "csak bizonyos körülmények között, teljesen átlátható és nem önkényes módon" áldozhatóak fel. Tucatnyi civil szervezet beadványa nyomán az Államtanács decemberben vizsgálja meg a rendelet eltörlésére vonatkozó kérelmet.

Az EDVIGE-t a DCRI francia titkosszolgálat akarja létrehozni és az eredeti tervek szerint egyaránt tárolnák a segítségével a 13 évesnél idősebb lehetséges rendzavarók, köztük a tinédzserek, a másként gondolkodók, a szakszervezeti vezetők és a jelenlegi vagy leendő politikusok legszemélyesebb, például az egészségi állapotra és a szexuális hovatartozásra vonatkozó adatait. Néhány napja a legnagyobb francia ellenzéki pártnak számító Szocialista Párt (SP) már követelte a program leállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #2
    "szabadságjogok védelmének megfelelő döntésnek kell követnie"
    Biztos vagyok benne hogy a szabadsagjogok vedelmet fogjak szem elott tartani. A kerdes mar csak az, ki fogja definialni azt a fogalmat hogy "szabadsagjog"...

    "politikai rendőrségnek tekintett Közrendészeti Központi Igazgatóság"
    Politikai rendorseg. Na tessek. Komolyan mondom mikor az ember megnezi a Das Leben der Anderen filmet, akkor annak kellene eszebe jutnia a film vegen, hogy "es vazze ugyanez az adatgyujtes folyik a mai napig".
  • sh4d0w808 #1
    "Viták kereszttűzében a francia rendőrségi adatbázis" - nem csodálom, hogy az író nem merte odaírni a nevét, csúnya nyelvtani hiba, általános iskolában karót osztanak ilyenért.

    "Viták kereszttüzében a francia rendőrségi adatbázis" - így helyes, illene kijavítani.