Berta Sándor

Mobil ujjlenyomat-olvasót tesztel az ausztrál rendőrség

Új-Dél-Wales szövetségi állam bűnüldöző szervei új eszközökkel próbálják meg elfogni a szökésben lévő rosszfiúkat és a gyanúsítottakat. A rendőrök júniustól kezdik el tesztelni az első mobil ujjlenyomat-leolvasó készülékeket.

Az 5,7 millió ausztrál dollárba (3,5 millió euróba) kerülő program célja, hogy azonnal, már a helyszínen megállapíthassák az emberek személyazonosságát. A rendőrség azt reméli, hogy így sok időt takaríthatnak meg, hiszen a gyanúsítottakat nem kell a rendőrőrsökre kísérni, ráadásul azonnal kiderül, hogy az illetőt körözik-e vagy gyanúsítják-e valamivel. A mobil ujjlenyomat-szkennereket a Telestra mobil szolgáltató UMTS-hálózatán keresztül kötik össze a hivatal központi szerverével. A készülékek adatbázisában akár 180 000 biometrikus azonosító is tárolható. A fejlesztésnek köszönhetően könnyebbé válhat többek között a közlekedési szabálysértéseket (gyorshajtás, ittas vezetés) elkövetők azonosítása.

"A helyszínen papírok nélkül bárki bármilyen nevet bemondhat. A valós idejű azonosítók segítségével azonban azonnal kiderül az illető valódi neve és címe, illetve hogy volt-e már és ha igen, miért büntetve. Az elektronikus azonosításnak köszönhetően kollégáink egy csomó papírmunkát megspórolhatnak és nem kell ezzel vesződniük, ha visszatérnek a járőrözések után az irodákba" - mondta Darryl Tuck, a rendőrség illetékes részlegének vezetője.

Új-Dél-Walesben jelenleg az ujjlenyomatokat még a hagyományos módon, tintával veszik le és az adatok egy nyomtatvány kíséretében a nemzeti CrimTrac adatbázisba kerülnek. Amennyiben a mostani tíz készülékes teszt sikeres lesz, akkor 2009-től a szövetségi állam rendszeresíti a francia Sagem cég által gyártott és szállított korszerű eszközöket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valamit #4
    aha, és per esetén meg behozza bizonyítékként a levágott ujjakat?
  • fizik #3
    levágják az ujja(i)d és buktál mindent
    pénzt,kocsit,lakást ;)
  • valamit #2
    ha már mobilan meg tudják csinálni, akkor csak egy lépés, hogy ne kelljen bankkártya se ajtókhoz kulcs, hanem az ujjlenyomatod alapján mindenhol felismerje a személyazonosságod egy gép és az alapján vehess ki pénzt az automatából vagy épp léphess be az otthonodba, nyithasd az autód, stb.
  • Sir Quno Jedi #1
    Huá! Ez egy szép darab! Asszem az én pDa-mat is így kéne csomizni.