Gyurkity Péter

Tízdolláros laptopon dolgozik India

Bár az OLPC programját annak felfogása miatt elvetette az ország, most a helyi intézetek bevonásával saját készüléken dolgoznak. Egyre több cég kapcsolódik be a szegmensbe.

A hírt a felsőoktatásért felelős miniszter jelentette be, kiemelve, hogy a projekt több indiai tudományos központ bevonásával kezdődött meg. A cél egy olyan olcsó laptop előállítása, amelyet mindössze 10 amerikai dollárért tudnának árusítani, így helyet kaphatna a legtöbb oktatási intézményben, ezzel is segítve az internet és a számítástechnika gyors terjedését és az újabb generációk megfelelő felkészítését.

Az egyelőre kérdés, hogy a hihetetlennek hangzó árat miként is érnék el. Sajnos részleteket nem árultak el arról, hogy milyen módon szeretnék ezt megvalósítani, így például nem tudni, hogy pontosan milyen technikai jellemzőkkel ruháznák fel a készüléket, illetve számíthatnak-e jelentős állami pénzekre, amelynek révén könnyedén leszoríthatnák az árat. Nyilván arra senki nem gondolhat, hogy ezért az árért kellemes teljesítményt nyújtó és számos különböző feladatot kiválóan ellátó megoldást kapnak majd, ám az esetleges támogatás állami részről megfelelő kompromisszumot eredményezhet.

India annak idején távol maradt az OLPC programjától, arra hivatkozva, hogy szerintük nem megfelelő az az elgondolás, amely minden gyerek kezébe olcsó készüléket adna. Ez ugyanis olykor még hátráltathatja is a kreativitás és önállóság kibontakozását - ők nyilván az oktatási intézményekhez kötve képzelik el az olcsó megoldások elterjedését. Igaz, egyes csoportok megkezdték az XO-laptopok kísérleti jelleggel történő alkalmazását, itt az első tapasztalatok még felmérésre és összegzésre várnak.

Eközben egyre több cég száll be a szegmensbe és remél jelentős bevételeket. A Compal Electronics például a Dell E-sorozatát gyártja majd, terveik szerint augusztust követően több mint egymillió példányt. Jövőre ennél nyilván még többet szeretnének előállítani és elképzelhetőnek tartják a 100 dolláros példányok megjelenését - ellentétben a Gartnerrel, amely szerint még legalább 3-4 év kell ehhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Harry Seldon #22
    Ebben a formában már van ráció abban, amit mondasz. Igen, tényleg meggondolandó, hogy miért, hogyan és kinek fejlődik India. Ez teljesen jó észrevétel.
  • Franky25 #21
    Te ez az a Világbank, akik szerint mi majd 2010-be bevezetjük az eurót?
    Tudod, én jelenleg másik országban vagyok, ahol van egy pár indiai ismerős, és ők nem osztanák a te, és a Világbank számait. Azért jöttek el, mert "szerint" egyhamar nem javul ott a helyzet.
    Mi 20 éve vagyunk szabadok, és nekünk is van atomerőművünk, persze nem mi egyedül építettük, de most már a miénk.
    Példák, ide vagy oda, ezek olyan számok, amiket bárki befolyásolhat, ha ide-oda csúszik egy boríték: emlékezünk csak "Dübrőg a magyar gazdaság!" írta egy "független" lap. Ugye.
    Én elhiszem, hogy fejlődik, de te meg azt hidd az lesz a következő ország, amit a multik kizsákmányolnak, a következő 20 évben, ezért fejlődik nem másért. Mert bizonyos körök ezt akarják, és megéri nekik.
    10 dolláros laptopot meg akkor se tudnak összerakni, ha az egysejtűektől kezdik a fejlődést. Ez is csak figyelemfelkeltés, se több se kevesebb...

  • Harry Seldon #20
    Néhány példa:

    Indiai gyógyszertár társult a Richterrel. Ugyan ez a cég bevásárolta magát a magyar gyógyszeriparba is, a ICN Magyarország Rt. egy részének felvásárlásával. A horvát Pliva gyógyszergyár, a német AWD Pharma és Stada gyógyszergyárak megvétele. Szahalin szigeteki olaj- és földgáz kitermelések. Épül egy újabb atomerőmű. Érdeklődés az űrkutatás ránt. Új generációs vadászgépek kifejlesztése az oroszokkal közösen. Ázsiai olajcégek felvásárlása. És: Számítástechnikai központok kiépítése országszerte.

    2007-ben 9.2%-os gazdasági növekedés. A Világbank szerint 2030 körülire nagyjából a Cseh szintet érheti el India, ha tartani tudja ezt a tempót. Ez éves GDP-ben 11000 dollárt jelent.

    Az Indiai állam valutatartaléka 2004-ben már több mint 128 milliárd dollár volt, és ez minden évben drasztikusan növekszik. 2007-ben 35 milliárd dollár értékben vásároltak fel indiai cégek más vállalatokat világszerte.

    Persze rengeteg még a munka: Az egészségügyi rendszer semmiből való felépítése, a kasztrendszer visszaszorítása, az oktatási rendszer megreformálása, szigorúbbá , színvonalasabbá tétele, a mezőgazdasági befektetések-fejlesztések megsokszorosítása, csatorna és ívóvíz-hálózat, az energiaínség enyhítése.

    Elkerülendő a Kínai modell, ahol elsősorban a nagyvárosok, ipari területek azok, melyek összességében adják a gazdasági csodát, ám vidéken még mindig feudális viszonyok és középkori nyomor érhető tetten.

    India 1947 óta független állam. 61 éve. Ezt is figyelembe kell venni, amikor ítéletet mondunk, és bizony tudatosítani kell magunkban az, hogy egy ilyen fiatal, most már végre önrendelkezéssel bíró ország esetében tényleg csoda pl. az atomhatalommá válás, a világ egyik legerősebb haditengerészetének megépítése, és az a gazdasági csoda, fejlődési dinamizmus, amiben te olyannyira kételkedsz, jobb esetben becsmérelsz.
  • Franky25 #19
    Ergo a jobban szaporodnak fejletlen országok.
  • Franky25 #18
    Utána néztem ennek az Indiának, és valóban a lakosság meg fog duplázodni negyven év múlva. Így bőven lehagyja Kínát. Persze Kína lakossága is azért nőtt meg ennyire, mert el voltak zárva a világtól. Ergo a fejletlen, és tudatlan országok nem szaporodnak annyira.
    A gazdaságuk nem azért fejlődik olyan mértékben, mert olyan okosak, hanem, mert olcsóbban dolgoznak a kínaiknál. Ezért viszik oda a nagyvállalatok a gyárakat, mert ott még kevesebbért lehet dolgozatni, több a profit.
    El tudok vonatkoztatni hidd el, de te meg azt hogy a nullához képest a kettő hatalmas fejlődés. Ezt nem vitatom, de mikorra lesz vezetékes, iható víz, mikorra lesz rendes áramszolgáltatás, utak? Tudod infrastruktúra? Amitől egy fejlett ország van, és létezik. Tán ezen kéne agyalnijuk.
    A másik nem szabad összekeverni a primítivséget, a fejletlenséget (Gangeszba fürdés, szarást), a parasztsággal (Balatonba szarással).
  • mflex #17
    Egy a lényeg: ha tudomásul veszed, ha nem, India brutális tempóban fejlődik...

    Ez pontosan igy van és ez az, ami az Amerikai "atyaúristeneknek" nem teszik. Na ebből lehet még gondja a világnak nemsokára. Bele sem megyek jobban...:S
  • Harry Seldon #16
    Igen, ezzel a gondolatmenettel az Egyesüt Államok sem ér többet, mivel megyéni gettók, szegénynegyedek és lakókocsiparkok vannak szerteszét az ország területén. És még sorolhatnám.

    Próbáld meg helyesen értelmezni: Nem azt állítottam, hogy India gazdasági csúcs, hanem azt, hogy gazdasági értelemben az egyik legnagyobb iramban fejlödő állam, és a jövőben igen csak benne lesznek a bolygó életét meghatározó szűk elitben. Ennyi. Vonatkoztass el a jelenből, amikor egy nulláról induló, egykor gyarmati sorba taszított, vadkapitalista kizsálmányolás által súlyott országról van szó... Menni fog?

    Gengeszben fürdik másik abba szarik: Balatonon is ez megy főidényben, azt hiszem. Csak nem olyan mértékben. És ott sem olyan mértékben, ahogy azt te szeretnéd magaddal elhitetni, valamiféle felsőbbrendűségi illúzó miatt...

    Egy a lényeg: ha tudomásul veszed, ha nem, India brutális tempóban fejlődik Kína mellett. Sokkal jobban és ígéretesebben, ahogyan pl. mi. Ja igaz, mi nem fejlődünk...
  • M0rph3u5 #15
    nálunk minimum 400$ lesz a 10$os laptop...
  • Franky25 #14
    Nekem egy barátom kint gyakorlaton(meg ne kérdezzétek miért ezt választotta), szóval ez három éve volt, de akkor öt óra után nem asszem éjfélig nem lehet használni az báramot, és a vízet sem.
    Amúgy meg tavaly az apósomat akrták kivinni, egy mobiltelefongyártó céghez, de végül nem vállata el, mert a sofőrje úgy vigyázz a kocsira, hogy benne lakik. Persze nem kell elhinni, meg jön fel az indiai gazdaság, de amíg a bilit a ház melletti lyukba önti, illetve a Gangesz-ban az egyik fürdik, a másik szarik, harmadik meg a ruháját mossa, addig biztos szerintem te vagy nevetséges ezzel a beírással.
    Ez pont ugyanolyan, hogy a mi országunkban is hány gazdag ember van, aztán a legtöbben mégis nyomorognak. Ez a nevetséges.
  • Pharaoh #13
    Index szerint már 100 dollár lesz az indiai laptop.