Gyurkity Péter

Szebb és jobb lesz az Opera 10

Az Opera böngésző fejlesztői a legújabb verzióval több újítást is elérhetővé tettek a felhasználóknak, ám sok kritika érte a szoftver kinézetét. A 10. generációval ezen szeretnének majd javítani.

Bruce Lawson, a cég webfelelőse a ZDNetnek adott interjúban beszélt a fejlesztési prioritásokról, a várható változásokról és a legújabb verzió, az Opera 9.6 eddigi szerepléséről. Utóbbi a múlt héten jelent meg, jelenleg is letölthető a fejlesztőcsapat hivatalos oldaláról, a várakozást pedig jól jellemzi, hogy csak az első napon egymilliónál is több letöltést generáltak a látogatók. A fogadtatás azonban vegyes volt, így van mit javítani a böngészőn.

Lawson elismerte, hogy a felhasználók közül sokan jelezték kifogásukat a böngésző külsejével, a kezelőfelülettel kapcsolatban. Ő maga úgy véli, hogy a külső alapján a valóságosnál tömöttebbnek, túlzsúfoltnak láthatjuk a kezelőfelületet, ami elriaszthatja az internetezők egy részét. Ezen igyekeznek majd változtatni az új verzióval, amiben a brit tervező, Jon Hicks is segítségükre lesz - Hicks leghíresebb alkotása a Firefox böngésző logója, amit kellően sikeresnek tartanak az Operánál ahhoz, hogy tőle reméljenek áttörést. Az esetleges új funkciókról viszont nem nyilatkoznak a fejlesztők, mindössze annyit árultak el, hogy az alfa változat az év végén készül el, a mobil készülékekre szánt Opera Mini 4.2 bétája pedig ugyanekkor jelenik meg.

Az Opera 9.6 szintén több érdekes változtatást hozott magával. Példaként említik az Opera Link által nyújtott szinkronizációt (amelynek révén az ezt támogató eszközökön tárolt előzményekkel összevethetjük az általunk begépelt internetes címeket), a beépített Opera Mail "alacsony sávszélesség" üzemmódját, amelynek révén figyelmen kívül hagyhatjuk a kevésbé fontosnak értékelt kommunikációt, az újonnan megjelent nyelveket, valamint az RSS-olvasó további finomítását.

Ami a Google Chrome megjelenését illeti, ezt örömtelinek tartja az Opera csapata, már csak azért is, mert ezzel az eddiginél jóval több felhasználó értesült arról, hogy az Internet Explorernek vannak komoly kihívói. Ma sokkal többen tudják, hogy egy külön piacról van itt szó, ami mindenképpen kedvező az alternatív megoldásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #62
    Hát ez nagy újság, én eddig azt hittem, hogy az opera 10 csúnyább lesz, mint az elődje...
  • Drawain #61
    Sírni tudok az ilyen kommenteken. Azt hiszi a gazdája, hogy valami nagy igazságot mondott a fanatikusokra és észre sem veszi, hogy ő ugyanilyen mikor szélsőségekben beszél.

    "100%-ig megjelenít minden oldalt hibamentesen, amit semelyik másik böngészőre nem tudok elmondani"

    Ilyen böngésző nincsen!!! Az viszont tény, hogy a webfejlesztőnek a szabványokhoz kellene ragaszkodnia (ahogy bármely más ipar dolgozóinak is), de az olyan szándékos lemaradásban levő böngészők miatt mint az IE, máig trükközniük kell vagy megkurtítaniuk néhány helyen az oldalaikat.

    Összehasonlítások:
    CSS
    DOM
  • cousin333 #60
    Nem tudom, mi a kicsi ezen? De állítsd be 200%-ra és akkor te is meglátod őket. A tabok meg ott vannak, ahova valók, arról nem tehetek, hogy FF-ék végül máshova tették...
  • cousin333 #59
    Operához ott van az Ultimate highlight nevű userJS:
    http://userjs.org/scripts/general/enhancements/ultimate-highlight

    Ez pontosan azt csinálja, amit az eszköztárad. De amúgy természetesen van inline search, a '.' vagy a '/'gombbal, csak gépelsz s már keresi is, miközben mindet kiemeli. A kiemelés szine beállítható. Innen F3-al tudsz a következő találatra lépni Shift + F3-al meg az előzőre (vagy használod a Nézet sávot). De ott van a ',' gomb, arra az esetre, ha csak linkekben akarsz keresni. Meg persze a jó öreg Ctrl + F kereső.

    A Google görgetősávon jelölős megoldása meg egyike a Chrome kevés igazi újításainak.
  • cousin333 #58
    "Egyébként itt lehet megnézni pixelre pontosan"

    Felesleges ehhez külön honlap. Ctrl + F12, Haladó, Böngészés, A weblap méretének mutatása a fejlécben.
  • cousin333 #57
    "Az én megfogalmazásomban aki minimálisan kihasználja, az az, aki már ismeri a Ctrl+T-t és nem egérrel navigál az új tab gombra."

    Akkor én nem tartozok közéjük. :) FF alatt néha használom, ha az egy nyitott fül miatt eltünteti a tabsávot, de amúgy nem. Egérrel szoktam új fület nyitni.
  • r4pid #56
    Én nem tudom hány ezer éves böngészőt használsz, de sem IE7-nél sem FireFox 3nál nem kell beírni csak entert nyomni, vagy a következőre menni. Amúgy FF-ban van olyan lehetőség hogy ha elkezded írni a szöveget akkor automatikusan odaugrik (külön beállítható ez az opció) nekem is ilyen.
  • Penge4 #55
    A Ctrl+G-vel automatikusan rákeres. Egyébként meg a Chrome még a gördítősávon is becsíkozza azokat a részeket, ahol a keresett kifejezés megtalálható.
  • galocza #54
    a creative-ossal nekem nincs bajom (ff2).
    a magam részéről, ha vmelyik oldal nem jön be ff-al, ált hagyom a fenébe, jó reggelt, vége az ie egyeduralomnak. ha látogatót (reklámbevételt), ügyfelet akar egy oldal készítője veszteni, legyen csak lusta/hozzánemértő/arrogáns.
    régebben még írogattam néha az ilyeneknek hogy jó lenne felébredni, ma rár lusta vagyok erre.
    ha meg vmi nagyon kell, ott az emlegetett ietab - de csak ha vmi NAGYON kell...
  • Charybdis #53
    De ez a megoldás a leggyorsabb, amit leírtam. Hiába színezi ki, attól még meg kell találnod a rengeteg szöveg között a színzetett. Ctrl+F-nél pedig újra be kell írnod a kifejezést.