Berta Sándor

Megjelent az Opera 9.6

Az Opera 9.6-nak számos újdonsága van, de a fejlesztők leginkább a már jól bevált régi jellemzők javításán dolgoztak. Utóbbiak közé tartozik a integrált e-mail kliens és a szinkronizációs funkció továbbfejlesztése.

Immár hivatalosan is elérhető a norvég fejlesztőcsapat böngészőjének legújabb verziója. "Az Operát alkalmazók azt szeretnék, hogy az ő igényeikhez igazítsuk a szoftvert. Mi ennek eleget is tettünk, és büszkék vagyunk arra, hogy továbbvisszük ezt a hagyományt. A továbbfejlesztett e-mail kliensünk ideális kommunikációs megoldás lett mindenki számára. Az Opera Link pedig még nagyobb rugalmasságot biztosít az embereknek adataik mozgatására más számítógépek, készülékek és Opera-platformok között" - jelentette ki Jon von Tetzchner, a vállalat vezérigazgatója.

Az újdonságok között találjuk az úgynevezett Feed-előzetest, amely azonnal megjelenik, amint a felhasználó rákattint a címsorban lévő feedikonra. Ezáltal bárki könnyen eldöntheti, hogy akar-e a csatlakozni a szolgáltatáshoz vagy sem. A norvég szakemberek már a böngésző 9.5-ös kiadásába beépítettek egy linkfunkciót, amelynek a segítségével a könyvjelzők és a program más adatai könnyedén csereberélhetők voltak a különböző Opera-platformok között. Így az Opera Mini 4-ben lementett könyvjelzők használhatók voltak például az Opera 9.5-ben. Ezt a szolgáltatást szintén továbbfejlesztették, ennek köszönhetően lementhetők és továbbíthatók a beírt címek, a használt keresők, illetve azok beállításai is.

Az e-mail kliensen szintén kisebb módosításokat hajtottak végre, amelyek fő célja a sávszélességigény csökkentése volt. Egy különleges modul aktiválásával elérhető, hogy a levelezőrendszer a megszokottnál jóval kevesebb sávszélesslget használjon. Ez a beállítás különösen akkor lehet hasznos, amikor akadozik az internetkapcsolat. Az IMAP használata esetén csak az e-maileket továbbítja a program, a csatolt fájlokat nem, míg a POP3-nál csak a levelek első 100 sora jelenik meg. Ezenkívül lehetőség van az e-mailek rendszerezésére. Mindez egyszerűbb, könnyebb és gyorsabb áttekintést tesz lehetővé az elektronikus levélforgalom felett.

Változtattak továbbá az adathalászat elleni szűrön, amely jobban elboldogul a proxyszerverekkel, míg a Linuxos verzió a Flash-tartalmak felismerésében javult. Újdonságnak számít a scroll-marker, amely megjegyzi, hogy a felhasználó melyik oldal melyik részén mit nézett utoljára. Ezáltal lehetőség van arra, hogy később ugyanonnan folytassuk egy szöveg olvasását, ahol abbahagytuk. A fejlesztők emellett számos hibát és két biztonsági rést kijavítottak, illetve az új verzió gyorsabb is lett az elődeinél.

Az Opera 9.6-nak már letölthető a Windows, a Linux és a Macintosh alatt használható angol és nemzetközi kiadása. A magyar nyelvi fájl szintén elérhető. A magyar felhasználók számára mindenképpen hasznos két oldal: a Magyar Opera Blog és az opera-bongeszo.com.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jin #16
    Én lecseréltem az operát FF3-ra. Nem bántam meg.
  • Bluestar88 #15
    Opera szerintem is az egyik legjobb alternatíva, régebbi gépeken baromi gyors és jól gazdálkodik a memóriával :) Egyébként a legtöbb ilyen böngészővel pont az a gond, hogy "túl szabványosak"... az oldalak rettentő nagy része (sajnos) mai napig csak IE-re van optimalizálva (gondolok itt elsősorban a régebben készült oldalakra)... nem egyszer volt már példa rá, hogy FF alatt böngészve pl egy gomb nem funkcionált rendesen egy weblapon, míg IE alatt kipróbáltam és ott tökéletesen használható volt, úgyhogy én biztos az IE mellett voksolok amíg fejlesztik.... hiába van a Firefoxhoz millió+egy kiegészítő, és hiába gyorsabb bizonyos esetekben, én inkább várok akár +0,5s -t a biztos kompatibilitás érdekében..
  • cousin333 #14
    Az a tesztoldal szándékosan nem valid. Azt (is) teszteli, hogy a böngészők a szabványok alapján kezelik-e a hibás kódot :)
  • kids #13
    ugyancsak operát használok táborát gyarapíthatom én is, nagyon jó kis böngésző, és annak ellenére hogy kicsit talán lassabb az ff-nél, valahogy mégis jobban a szivemhez nőtt, mióta meg van ez a dizájnos gyorsinditás azóta mégjobban:)
  • zseko #12
    Én is évek óta Operát használok. FF vagy IE csak akkor, ha nem megy az oldal Opera alatt. Én is próbálkoztam az FF-el, de nekem kényelmetlen. Leginkább az alapból létező egérmozdulatokat és a tartalom blokkolása dolgot hiányolom a többi böngészőből (tudom hogy ff alá van, de akkor is).
  • bippo #11
    Nekem eddig az Opera jött be legjobban. Ha valami nem megy rajta úgy, mint kéne, vagy egy oldal mást követel, akkor Firefox, utoljára meg IE.
    Évek óta próbálkozom a Firefoxszal, nem tudott a szívemhez nőni.
  • tntmax #10
    Turdus azért utánanézhetnél dolgoknak mielőtt fals állítással próbálod előadni a szakit. :)
  • MrBlowfish #9
    Megtettem. Valid. Egyes, leülhetsz.
  • Turdus #8
    Hagyjátok már ezt az acid vacakot... Egyáltalán nem az, mint aminek mondja magát. Próbáld csak ki, futass rá w3c validatort. Hogy mérhetne már hihetően szabványkompatibilitást egy olyan oldal, ami maga nem szabványos?!?
  • Mardel #7
    Minek mész a google.hu-ra, mikor ott az omnibar?
    Csak beírod a címsorba a szót/szavakat, ami(k)re keresni akarsz, majd entert nyomsz.


    Tudom hogy működik, de van amit magyar oldalakon szeretnék keresni, és omniboxban google.com van, ha azt átírom google.hu-ra akkor is be hoz egy rakat külföldi oldalt amikor csak magyar oldalak közt szeretnék keresni.

    Vagy máshol is eltűnnek? Meg pontosítanád kicsit, hogyan tűnnek el? Egyáltalán nincs alatta semmi, vagy csak a jelölő körök tűnnek el?


    De sgn a cikkek szavazásánál sincsenek checkboxok, és ha kipipálok egyet az sem látszik.

    Ez a bug szept 3. óta nincs kijavítva.