Berta Sándor

Adatkereskedőket tartóztattak le Németországban

A hageni rendőrség két, illegális adatkereskedelemmel gyanúsított férfit vett őrizetbe. Az egyik letartóztatott személy, aki egy 28 éves helyi lakos, 30 000 címet, születési időpontot, telefonszámot és banki folyószámla-információt kínált eladásra a világhálón.

A hirdetésre egy kölni újságíró figyelt fel, aki léprecsalta a férfit, mondván érdekelnék az adatok és meg is beszéltek egy találkozót egy hageni kocsmában. A riporter azonban értesítette a rendőrséget, akik a helyszínen megjelenve őrizetbe vették a két bűnözőt és még azelőtt lefoglalták a DVD-t, hogy azt bárkinek eladhatták volna. A két gyanúsított a kihallgatás során beismerő vallomást tett. Kiderült, hogy egyikük egy callcenterben dolgozott és az adatokat onnan mentette le, majd azokat a saját otthoni számítógépén tárolta. Később az információkat kiírta DVD-re és online próbálta értékesíteni.

A férfi megkérte egyik ismerősét, hogy kísérje el a találkozóra, őt azonban nem avatta be a terveibe és nem is tudott az adatokról. A rendőrök házkutatásokat tartottak, amelynek során lefoglaltak két PC-t, néhány adathordozót. A hageni lakost és társát a kihallgatásuk után szabadon bocsájtották, azonban komoly büntetésre számíthatnak, különösen az elmúlt hetek adatkereskedelmi botrányai után.

Mint ismeretes, augusztus elején előbb 17 000, majd több mint 1,5 millió ember adatai tűntek fel. A szakemberek egyetértettek abban, hogy egyre nagyobb problémát jelent az illegálisan megszerzett információk kereskedelme és az ezeken alapuló úgynevezett árnyékadatbázisok felszámolása. Michael Glos német gazdasági miniszter nemrég kijelentette: "Amennyiben nem védhetjük meg más módon a felhasználókat, meg kell fontolnunk azt a lehetőséget, hogy teljesen megtiltjuk a személyes adatok kereskedelmét."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #1
    Ejha.