Berta Sándor

Online újságarchívumot tervez a Google

A keresőóriás az összes eddig megjelent fontosabb újság minden egyes lapszámát szeretné digitalizálni és ezáltal elérhetővé tenni a felhasználók számára. A cégnek már több éves tapasztalata van ebben.

"Stratégiánk része, hogy offline tartalmakat jelentessünk meg az interneten" - nyilatkozta Marisa Mayer, a Google alelnöke. "Világszerte több milliárd olyan oldal van, amelyek az eddig megjelentetett híreket, történeteket tartalmazzák. Az a célunk, hogy az olvasóknak segítsünk ezeknek az oldalaknak a megtalálásában, mindegy, hogy egy kis helyi újságról vagy egy országos napilapról van szó" - írta Punit Soni, a cég termékmenedzsere. A Google mindenben együttműködik a jogtulajdonosokkal, eddig száz lap kiadójával állapodtak meg, az azonban nem derült ki, hogy mely cégek támogatják a kezdeményezést.

Mayer a Techcrunch 50 keretében be is mutatta az első beszkennelt újságok, a St. Petersburg Times és a Pittsburgh Post-Gazette egy-egy kiadását. Az olvasók nemcsak a cikkek tartalmát láthatják majd, hanem a teljes oldalak képét is, a főcímekkel, cikkekkel, fotókkal együtt pontosan úgy, ahogy annak idején kinyomtatták, egészen az apróhirdetésekig. A figyelem felkeltésére szánt példaként a Google fejlesztési alelnöke a Rome News Tribune egyik címlapját mutatta be, azt a példányt, amely Neil Armstrong Holdra lépéséről adott hírt. A keresőn elérhető lapok közt lesz a 244 év óta folyamatosan megjelenő Quebec Chronicle-Telegraph összes példánya.


A rendezvényen megjelent 1700 szakértő nagy örömmel fogadta a bemutatót. Az alelnök elmondta, hogy a jövőben minden egyes digitalizált újságoldalt a kereséseknél a Google News Archive megjegyzéssel fognak jelölni. Aki ezekre a hivatkozásokra kattint, az nagy felbontásban olvashatja a tartalmakat és a keresett kifejezéseket külön jelölni fogják. A felhasználóknak lehetőségük lesz a teljes lapszám átlapozására, és megnézhetik még a hirdetéseket is.

A vállalat ezenkívül lehetőséget kínál reklámok elhelyezésére a digitalizált újságoldalak mellett, az így befolyó bevételekből pedig a kiadók is részesednek. Kérdés azonban, hogy miként fogadják mindezt a kiadók, amelyek kétségkívül komoly hátrányba kerülhetnek. "Sok napilap vezetői, kiadói fogják feltenni maguknak a kérdést, hogy ezt miért nem mi találtuk ki?" - reagált hírre Heiko Hebig, a Burda digitális médiákért felelős vezetője. A fejlesztés két év erőfeszítés eredménye, de amint ígérik, csak a kezdet, hiszen a világ összes tájáról több milliárd újságot szeretnének kereshetővé tenni. Elsőként az egyesült államokbeli és kanadai lapok kerülnek be a rendszerbe. A Google egyébként már 2006 óta részt vesz a The New York Times és a The Washington Post archívumának digitalizálásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Camouflage #7
    "Ok, meg tudod fogalmazni miért? Gondolom az egész emberiségre veszélyt jelent, mindenki transzparensá válik ettől, és a magánéletünket sutbadobhatjuk." - te magad adtal valaszt a kerdesre, meg ha meg is probalod elbagatelizalni a dolgot.
  • rotaboy #6
    Ez szerintem is aggályos, mert nagyon jó és szép dolog ez addig, amíg az ominózus cég valamilyen oknál fogva úgy nem dönt, hogy a kizárólagos tulajdonát képző információt, vagy tudást, meg nem vonja széles társadalmi rétegektől, vagy széles társadalmi rétegek ellen nem használja fel őket.
    Egy egyénnek joga van mérlegelni hogy mit oszt meg mással a tudásából, mert neki van lelke , erkölcse, de egy cégből ezek a dolgok hiányoznak. Ezért vannak dolgok amiket egy magánszemély megtehet egyénként, de egy cég részeként nem teheti meg.
  • psishock #5
    "Egyszerűen nem jó, ha bármilyen személy/cég kezében ilyen sok tudás gyűlik össze"
    Ok, meg tudod fogalmazni miért? Gondolom az egész emberiségre veszélyt jelent, mindenki transzparensá válik ettől, és a magánéletünket sutbadobhatjuk. Vagy egyébb elgondolás is van, hogy miért rossz ez, ha kapunk egy szélesen informált adatbázist? (hogy fizetős -e vagy sem, ezt nyilván ők döntik el, a szolgáltatásokér álltalában fizetni szoktak mindenhol, semmit sem kötelező használni, akinek nagyon szüksége lesz rá, annak meg fogja érni azt az X USD összeget.)
  • ziipp #4
    Viszont elég sok fizetős tartalom van - sajna. Rákerestem Puskásra és feljött egy ablak, ami felajánlotta, hogy X USD-ért megnézhető az általam keresett oldal.
  • ziipp #3
    Hát igen, csak végén már kritikusan sok információ lesz náluk, amit lehet hogy nem tudnak (még) rendesen feldolgozni és kihasználni, de el fog jönni az a nap is. Egyszerűen nem jó, ha bármilyen személy/cég kezében ilyen sok tudás gyűlik össze. Mindezek ellenére tetszik a kezdeményezés.
  • psishock #2
    "akárki akármit is mond (google pártiak/összeesküvéshívők)"
    Minden jóban van valami rossz is, és minden rosszban van valami jó is. Ezt értik meg nehezen néha 1esek, de ez a gondolkodásmód is az ő választásuk.

    ez az újság archivum 5let is igen érdekesnek bizonyul a számomra, mindíg is szerettem az ilyen és hasonló gyüjtőhelyeket az adott témával kapcsolatban. Nem kell minden apróságnak utánnakeresni a neten, hanem minden megtalálható 1 helyen.
  • Magnificat #1
    akárki akármit is mond (google pártiak/összeesküvéshívők), szerintem iszonyat érdekes dolog ilyen régi újságokat olvasgatni :) pl 45-ös ottani 2. vh-s híreket...