Gyurkity Péter

A híreknél még mindig nem az internet vezet

Friss tengerentúli adatok alapján a televízió részesedése tovább csökken, ám még a világhálót napi szinten használók jó része is a hagyományos módon tájékozódik, amennyiben a hírekről és érdekességekről van szó.

A Pew Research Center felmérése arra világított rá, hogy egyre többen keresgélnek rá a hírekre az interneten, ám a televízió még mindig jól tartja előnyét ezen a téren. Egy új, meglehetősen népes (23 százalék) csoport jelenlétét figyelték meg, amelynek tagjai egyaránt használják az online és hagyományos offline forrásokat, őket integrátoroknak nevezik a felmérés készítői. Ezek az illetők jól képzettek, tanultak, ám valamivel idősebbek annál a generációnál, amelynek tagjai már az internetet tartják a legfőbb forrásnak.

Nézzük a puszta számokat: 2006 óta 18 helyett immár 25 százalék keres rá a friss hírekre naponta az interneten, hetente legalább háromszor pedig ugyanannyian teszik ezt, mint amennyien a kábelcsatornák híradásait nézik. 15 százalék rendelkezik okostelefonnal, ezeknek azonban csak 37 százaléka kutat hírek után a készülékeken. Érdekes módon többen választják az internetet, mint az esti híradókat, ám mindössze 10 százalék rendelkezik online profillal valamilyen közösségi oldalon, ahonnan szintén beszerezhetők a hírek - ez még mindig a fiatalok birodalma.

A 3615 felnőtt megkérdezésével elkészített felmérésben jól mutatja a politika iránti érdeklődés szintjét, hogy alig 10 százalék keres rá rendszeresen az ilyen jellegű hírekre és blogokra. Akik az internetet választják, 22 százalékban állítanak be egyéni híroldalakat, összegzéseket, míg a világhálóra felmerészkedők fele néz gyakran különböző felvételeket, rövidebb videókat. 25 százalék kap rendszeresen elektronikus leveleket, 12 százalék használ RSS-olvasókat, miközben alig 5 százalék veszi igénybe a Digg és a hozzá hasonló oldalak szolgáltatásait.

Itthon ennél nyilván jóval alacsonyabb az internet részesedése, bár az utóbbi 1,5-2 évben jól megfigyelhető volt, hogy a televíziós híradásokban is egyre gyakrabban hivatkoznak internetes forrásokra - ez korábban elképzelhetetlen volt. Nagy kérdés, hogy az internet hazai lassú terjedésével mikor érjük majd el azt a szintet, ahol egyáltalán megkérdőjeleződhet a televízió hagyományos túlsúlya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!