MTI

Grúzia: blogok versenyeznek a médiával

"Mindenki úgy hazudik, ahogy csak tud, a CNN és a BBC állít valamit, a mi médiánk az ellenkezőjét mondja, már nem tudjuk, mi igaz és mi nem. Szamira, sok embert öltek meg Potiban?"

A kommentár és a kérdés a Poti grúz városban élő Szamira Kuznyecova blogján volt olvasható egy Szentpéterváron élő, magát Tánya néven azonosító orosz internetező részéről. Kuznyecova asszony, aki könyvelőként dolgozik a grúz kikötővárosban, az eseményekkel egyidőben számolt be blogján a városban zajló véres eseményekről. "A kikötőt bombázták, kint ülünk, félünk, azt mondják, sebesültek vannak, imádkozzatok értünk" - írta mobiltelefonjáról az augusztus 8-ról 9-re virradó éjszakán. Erre a bejegyzésre 60-an reagáltak, egy következő posztjára 600-an kattintottak rá.


Nem csak a grúz hadifoglyok szeme van bekötve, mindkét fél aktívan dezinformál

Számos orosz igyekszik az internetes blogok alapján tájékozódni a kaukázusi háborúról, mivel a média jelentéseiben nem hisz. Oleg Panfilov, egy, az orosz hatalommal szemben kritikus újságíró Tbilisziben nyaralt a konfliktus kitörésekor. A http://olegd.panfilov.livejournal.com című blogján grúz sajtójelentéseket ismertetett, saját helyszíni megfigyeléseivel kombinálva. "Csak itt, Tbilisziben éreztem meg az internet és különösen a livejournal erejét" - írta az újságíró, akinek blogját az egyik napon 14 ezren olvasták el.

Oszét oldalról is számos internetező számolt be borzalmakról. Egyikük, Dmitrij Sztyesin például krig42.livejournal.com című blogján írta meg, hogy lefilmezte egy nő és két fia exhumálását, és filmezett egy autót, amelyben két gyerek bennégett a grúz támadás idején. Sztyesin jelentéseire az utóbbi napokban kommentárok százai reagáltak. Egyes orosz internetezők a Livejournal beiltását követelték attól a szervertől, amely helyt ad a portál blogjainak. A cég elutasította a követelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #43
    Ha ez így teljesen igaz lenne, sokminden másképp lenne.
  • AranyKéz #42
    "Nyilván nem arra számítottak, hogy esélyesen harcba tudnak szállni az oroszokkal, hanem arra, hogy az utóbbi a nemzetközi nyomás hatására nem lépi meg, hogy komolyabb erőkkel lép fel ott."

    Már igazán megtanulhatták volna hogy nemzetközi nyomás csak Amerika és Izrael esetén működik; népirtók, terroristák, bábkormányok, korrupt nemzetközi szervezetek, homokcigány diktatúrák, kommunista diktatúrák, poszt-kommunista diktatúrák és társaik ellen NEM LÉTEZIK ilyen.
  • AranyKéz #41
    Ne felejtsük el az amcsi rakétavédelmi rendszert sem. Putin atomfegyverekkel fenyegette meg Európát, ha annak netalántán lenne pofája megvédeni magát.

    http://www.coxandforkum.com/archives/001124.html
  • dez #40
    Lehet, hogy nem egységesek, de a népszavazásban erősen arra dőlt a mérleg nyelve.

    A csecsenekkel kapcsolatban valaki valamilyen bűnözői hérreret emlegetett, gondolom, ennek is köze van a dologhoz.

    Meg aztán ne legyünk már túl naívak. Nagyon nem mindegy, hogy egy népcsoport egy atomhatalomtól akar elszakadni, vagy egy szakadt kis országtól. Ez van. Kína sem enged semmi ilyesmit.

    "Hanemhogy lehet még értelmezni azt hogy a ruszkik lerohantak egy független államot?"
    Csak tegyük hozzá, hogy közben a grúzok meg irtani kezdték az oszétok azon közösségét, akik vagy az oroszok felé húznak, vagy maguk is orosznak tekintik magukat, vagy épp azok is. Ürügy vagy nem ürügy, így van. Mellesleg az USA kb. ugyanezt csinálta Irakban, meg máshol is.

    Azt meg vedd már észre, hogy a "??" utáni szövegben lényegében megismételted azt, amire előzőleg a "Nyilván nem arra számítottak" kezdetű szöveget írtam. Azaz, láthatóan nem értetted meg, amit írtam.
  • palm pilot #39
    Esetleg oszét területen, akik amúgy is az oroszokhoz húznak.
    Nem! Az oszétok ugyanis nem egységesek, a déloszétoknak megfelelt a grúz fennhatóság is, csak a ruszkik csinálták a fesztivált hogy hódíthassanak.

    Nézszavazást is tartottak, amiből az derült ki, hogy nem akarnak Grúziához tartozni. Ez viszont nem tetszett a gúzoknak.
    Akárcsak a csecsenek. Az meg a ruszkiknak nem tetszett. Ha az oszétoknak meg abházoknak jogukban áll elszakadni, akkor a csecseneknek, ingusoknak, dagesztániaknak is a ruszkiktól!

    Nem csak egyféleképp lehet értelmezni a dolgokat, így nem csak úgy, ahogy te.
    Hanemhogy lehet még értelmezni azt hogy a ruszkik lerohantak egy független államot? Persze nálunk is hívták 56-ot ellenforradalomnak, és "mi kértük" a ruszki "segítséget"... De a rendszerváltás óta ki lehet mondani hogy szimpla megszállás volt csak.

    Mit nem lehet ezen érteni:
    Azt énse tudom, mindenre ott a válasz:
    "Nyilván nem arra számítottak, hogy esélyesen harcba tudnak szállni az oroszokkal, hanem arra, hogy az utóbbi a nemzetközi nyomás hatására nem lépi meg, hogy komolyabb erőkkel lép fel ott
    Ehhez meg minek kellettek fegyverek? Széttárt kézzel csodára várni fegyver nélkül is lehet.
    Mint írtam, nem mindegy, hogy elég odaküldeni néhány harckocsit (akár suttyomban), vagy egy kisebb hadsereget, az egész földi média figyelmét felkeltve.
    ?? Az egész abból indult ki, hogy az USA-Izrael-Csehek felfegyverezték a grúz hadsereget. De mivel? Amit adtak az csak frontális támadásra jó, ami a ruszkik létrszámfölényét tekintve ablakon kidobott pénz. Erősebbel szemben csak hátbaszúrással lehet eredményesen fellépni. Ezt tudják az arabok is, meg tudják a kolumbiai, ír, iraki gerillák is. Csak épp a fegyvereket leszállító USA-Izrael-Csehország nem."
  • dez #38
    "Pl. a #29-ben. Azért ment arra a válasz."
    Idéznéd?

    "Mert a ruszkik nem, mi? Azok csak tankokon érkeztek, azelőtt ott se voltak? Persze... Nem sikerült nekik az újragyarmatosítás békésen, hát megpróbálták fegyverrel."

    Esetleg oszét területen, akik amúgy is az oroszokhoz húznak. Nézszavazást is tartottak, amiből az derült ki, hogy nem akarnak Grúziához tartozni. Ez viszont nem tetszett a gúzoknak.

    "Már láttuk. A grúzok is. Azért kérnek ennél valamivel többet."
    Nem csak egyféleképp lehet értelmezni a dolgokat, így nem csak úgy, ahogy te.

    "NEmtom mivel próbálkoztál, de sztem te se, mert az nem derült ki még 2. visszakérdezésre se."

    Mit nem lehet ezen érteni: 'nem mindegy, hogy elég odaküldeni néhány harckocsit (akár suttyomban), vagy egy kisebb hadsereget, az egész földi média figyelmét felkeltve.'
  • palm pilot #37
    IHol írtam én olyat, hogy semmit?
    Pl. a #29-ben. Azért ment arra a válasz.

    Az amcsik meg csak beszivárogtak.
    Mert a ruszkik nem, mi? Azok csak tankokon érkeztek, azelőtt ott se voltak? Persze... Nem sikerült nekik az újragyarmatosítás békésen, hát megpróbálták fegyverrel. Mint nálunk 56-ban.

    Mi is szeretnénk bizonyos határrevíziókat, nem-e?
    Persze, de:
    1. Mi nem kapjuk meg, akkor nekik se kell.
    2. Ha a mi igényünk "nem jogos", akkor a ruszkiké se.
    3. Grúzia nem volt sose Oroszország része, míg Erdély, a Felvidék, a Vajdaság mindig is Magyarország része volt/van/lesz.

    Ezt majd meglátjuk.
    Már láttuk. A grúzok is. Azért kérnek ennél valamivel többet.

    Látom, nem fogtad, amit írtam, hiába próbálkoztam 2x is. Többször nem próbálkozom
    NEmtom mivel próbálkoztál, de sztem te se, mert az nem derült ki még 2. visszakérdezésre se.
  • palm pilot #36
    Te is náci vagy mint a rigidus haverod, hogy megszólítva érzed magad?
  • dez #35
    "Hát ha vak vagy, akkor tényleg semmit."

    Hol írtam én olyat, hogy semmit?

    "Mitől? Mindkettő lopás. Mi egy trianoni országlopás után már csak tudjuk."

    Mi is szeretnénk bizonyos határrevíziókat, nem-e?

    "Nem kellett volna, mégis megtették. A ruszkik."
    Az amcsik meg csak beszivárogtak. Sőt, talán rávették a grúzokat az oroszok felé húzó oszétok megtámadására, azt feltételezve, hogy az oroszok majd a nemzetközi nyomás miatt nem mernek közbelépni.

    "A jelenlegi helyzet szerint fogják is. A nyugat már megint csak annyit tesz mint a holland EU bohócok srebreincánál. Széttett kézzel bámulnak ki a fejükből."

    Ezt majd meglátjuk.

    "?? Az egész abból indult ki, hogy az USA-Izrael-Csehek felfegyverezték a grúz hadsereget. De mivel? Amit adtak az csak frontális támadásra jó, ami a ruszkik létrszámfölényét tekintve ablakon kidobott pénz. Erősebbel szemben csak hátbaszúrással lehet eredményesen fellépni. Ezt tudják az arabok is, meg tudják a kolumbiai, ír, iraki gerillák is. Csak épp a fegyvereket leszállító USA-Izrael-Csehország nem."

    Látom, nem fogtad, amit írtam, hiába próbálkoztam 2x is. Többször nem próbálkozom.
  • GG #34
    hisz még valaki az oroszoknak? Nem vagyok egy öregember de még én se hiszek ezeknen, ezekben az orosz vezetőkben bele van izodva a komonizmus alapja a terror (megfélemlités) és a deinformáció. :S