Berta Sándor

Megkapta a brit kormányzati jóváhagyást a Phorm

A webes forgalomfigyelő és reklámrendszer az elmúlt hónapokban került a kritikák kereszttüzébe, azonban a brit kormány most mégis a Phorm pártjára állt.

Nagy-Britanniában legális az internetes felhasználói adatok vizsgálata, amennyiben erről tájékoztatják az embereket és lehetőséget biztosítanak a számukra a kilépésre. Vagyis ha valaki úgy dönt, hogy a jövőben nem járul hozzá a forgalmi adatai elemzéséhez, akkor ezt a szolgáltatást működtető telekommunikációs cégeknek tiszteletben kell tartaniuk. A vizsgálatokat árgus szemekkel figyelte az Európai Unió és Viviane Reding médiáért és távközlési ügyekért felelős biztos. Utóbbi, miután tudomást szerzett a brit kormány döntéséről, elégedetlenségének adott hangot.

"A Phorm-termékek a törvényeket tiszteletben tartva is alkalmazhatók. A legalitás mellett szól, hogy a felhasználók által felkeresett oldalak tartalmát a rendszer nem tárolja el. Ezenkívül a keresőszűrők nem teszik lehetővé egy létrehozott profil alapján a valódi személyazonosság megállapítását" - áll az illetékes brit hivatal, a Department for Business, Enterprise and Regulatory Reform (BERR) által az Európai Unióhoz eljuttatott levélben.

A Phorm az úgynevezett Deep Packet vizsgálati eljárást alkalmazza, amely során a felhasználók által felkeresett honlapok címeit, elküldött e-maileket és kereséseket adatcsomagokba rendezik, megőrzik és kielemzik, hogy így készíthessék el az internetezők érdeklődés szerinti profiljait. A kapott információkat később arra használják fel, hogy az internetezőknek az érdeklődési területnek megfelelő reklámokat mutassanak. A Phorm ügyében a londoni rendőrség is hivatalos vizsgálatot indított. A brit adatvédelmi ügyekért felelős Information Commissioner irodája ugyanakkor nem talált törvénysértésre utaló jeleket vagy bizonyítékokat. A webes forgalomfigyelő megoldást egyébként a British Telecom (BT) tesztelte, illetve a BT-n kívül a másik két nagy brit internetszolgáltató (Virgin Media, TalkTalk) is alkalmazza.

A mostani ellenőrzés az Európai Unió nyomására történt. Viviane Reding ugyanis a brit kormánynak küldött hivatalos levelében arra várt választ, hogy miként használták fel a Phorm cég technikáját az internetezők kikémlelésére, illetve, hogy a Phorm programjainak használatkor mennyire tartották be az adatvédelmi előírásokat. Civil szervezetek online petícióban tiltakoztak a módszer ellen a brit miniszterelnöknél, míg Richard Clayton, a Foundation for Information Policy Research (FIPR) munkatársa elemzésében azt állította, hogy a szoftver hamis sütiket használ és egész működése illegális.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #3
    Ooops, nem ide akart menni.
  • KillerBee #2
    "Természetesen" az opt-out módszert választották, hogy azoknak, akik esetleg nem hallottak erről a patkányságról, esélyük se legyen letiltani.
  • Camouflage #1
    Valami okos, meltatlankodo kommentet akartam ide irni, de belattam, hogy tok felesleges. Majd masok megmondjak helyettem a tutit. A baj csak az, hogy azzal sem leszunk elorebb.