Berta Sándor

Ausztrália: célkeresztben a zombi-PC-k

Az Ausztrál Internet Biztonsági Kezdeményezés nevű szervezet azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minden egyes megfertőzött számítógépet felkutat és megtisztít a kártevőktől.

A társaságot az Ausztrál Kommunikációs és Média Hatóság alakította két évvel ezelőtt és a feladata a zombi-PC hálózatokban lévő számítógépek felderítése. A csoport tagjai ezért együttműködnek az ausztrál internetszolgáltatókkal. Amennyiben megegyező IP-címeket találnak, vagyis bizonyítható, hogy az adott PC fertőzött és spam e-mailek vagy kártevők küldésére használják, akkor az internetszolgáltatók felveszik a kapcsolatot az érintett felhasználóval és segítenek a számítógép megtisztításában.

"A programban a kezdeti öt helyett, immár huszonöt szolgáltató vesz részt. Remélem, hogy a projekthez csatlakozó internetszolgáltatók száma a következő években tovább fog nőni, ezáltal bővíthetjük az adatbázisunkat és tovább javíthatjuk a használt szoftvereket. Naponta kapunk értesítést újabb megfertőzött számítógépekről. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a felhasználók először nagyon meglepődnek, amikor a szolgáltatóik értesítik őket, másrészt nagyon örülnek a segítségünknek és örömmel együttműködnek a probléma megoldásában" - nyilatkozta Bruce Matthews, az ACMA spamellenes csoportjának menedzsere.

Ausztriában az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA) szintén megpróbál fellépni a PC-k megfertőzése ellen, illetve segíteni a kártevőktől való megtisztításukban. "Világosan szabályoztuk, hogy ilyen esetekben, ha észleli, hogy egy, a rendszeréhez tartozó számítógép segítségével spam e-maileket küldenek, hogyan kell eljárnia az internetszolgáltatóknak. Az első lépés természetesen az ügyfél értesítése vagy felszólítása, és közöljük az adott személlyel azt is, hogy tegyen ellenlépéseket. Ugyanakkor sajnos egyáltalán nem könnyű a botnet-hálózatok részét képező PC-k felderítése és kiszűrése, hacsak nincs nagy adatforgalma. Sokan hívják fel a szolgáltatójukat, hogy nincs-e valami fennakadás, üzemzavar, mert problémáik vannak a hálózat sebességével" - hangsúlyozta Kurt Einzinger, az ISPA főtitkára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #6
    Ez jó lépés a net szolgáltatok részéröl. Persze ehhez a felhasználoknak is együtt kell(ene) müködni. Csaba a nodra ne verd magad mert sajna átenged pár virust. Akkor inkább avast. Érdekes a Cikk elöbb Ausztráliáról majd Ausztriáról beszél. lol
  • AgentKis #5
    Próbáld meg windows nélkül....
  • kadar1 #4
    Most virusmentesitetem a gépemet.Csak azt nem tudom ,hogy a fennébe jutnak be(használok tüzfat).Nem járok olyan oldalakon,programokat kétes helyröl nem töltök le.
  • irkab1rka #3
    Ugye aki ismeri a fizika törvényeit, az tudja, hogy teljesen tiszta nem lesz, de egy nekünk tetsző kompromisszum elérhető. Le lehet szorítani egy elfogadható szintre. Ezután nyilván minden támadáshoz új vírust kell írni, és fertőzni, ha felhízott a rendszer, akkor spammelni amig megy, aztán előröl.
    Nyilván a baj az, hogy az elkövetőt kéne elkapni, de ahogy az első tolvaj óta ez a szakma itt van velünk, spammer is lesz, mert ugye az ember felegyenesedve jár, de erkölcsi felegyenesedés a köv 10000 évben nem várható.
    Ezt különösebb érzelemvihar nélkül mondom, remélem úgy is fogadjátok.
  • Csaba42 #2
    Hehe, én ma reggel tettem tisztába a Windowst (re-install), szóval nálam senki sem találna semmit. Mondjuk, amúgy sem, nagyon ritkán jut be egy-egy vírus, hogy aztán (relative) rövgest elcsípje a NOD.
  • Cocogány #1
    "minden egyes megfertőzött számítógépet felkutat és megtisztít a kártevőktől" - majd kezdi elölről, majd kezdi elölről, majd kezdi elölről, ........