Gyurkity Péter

Elmaradt az elektronikus dzsihád

A hónap elején egyes források online dzsihád közeli elindulását jósolták, amelyből azonban a beígért dátumig nem lett semmi. Szakértők szerint minimális az eddig látott kártevők által jelentett veszély.

Az eredeti hírt az izraeli DEBKAfile adta le, amely magát nyílt katonai hírszerzési oldalként jellemzi. Értesülésük szerint az al-Kaida elektronikus hadjáratot hirdetett a Nyugat ellen, amelyben "több százezer" muszlim hacker venne részt, azzal az elsődleges feladattal, hogy megbénítsanak több internetes szolgáltatást és egész hálózatokat.

Az e-dzsihád azonban elmaradt, legalábbis november 11-én és az azt követő napokban semmilyen erre utaló jelre nem bukkantak a biztonsági cégek és a független szakértők. Eleddig egyetlen olyan kártevőt ismernek, amely a terv részeként kerülhetett bevetésre, ám ennek veszélyét a szakemberek minimálisra értékelték. Véleményüket megerősítette Francois Paget, a McAfee munkatársának blogbejegyzése, amelyből kiderül, hogy az E-Jihad 3.0 szoftver igencsak elmaradott és nem sok sikerrel kezdhetné ki a világháló fontosabb részeit.

A program a szakértők szerint évekkel van elmaradva a modern kártevőkhöz képest és emiatt könnyen megakadályozható terjedése és eredményes működése. Egyik legfőbb hiányosságaként említik, hogy nem automatizálva, botnet hálózatra építve próbálja megbénítani a kiszemelt célpontot, hanem a számítógép tulajdonosa - a reménybeli hacker - saját maga kell hogy engedélyezze a csatlakozást a támadáshoz. Hasonló véleményen van Johannes B. Ullrich, a SANS Technológiai Intézet kutatója, aki szerint ezek a csoportok egy szánalmas DOS-támadáson kívül nem sok mindent tudnak tenni.

Az eddigi csönd természetesen nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt és ezzel a biztonsági cégek is tisztában vannak. Éppen ezért a jövőben is aktívan figyelik a hasonló tevékenységekre utaló jeleket és igyekeznek azokat időben felderíteni mélységükben és kiterjedtségükben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lost Lont #6
    pont ezt akartam mondani, hogy annyi nincs is :D
    amúgy meg lehet hogy olyan jól jutottak be a vírusok a szerverekbe, hogy semmi visszhangja nincs és most mindenki megnyugodt, közben ott ólálkodik az összes gépen egy arab-májdúm :D
  • Praetor #5
    Csak ezeknek a terrorista-fóbiás embereknek és politikusoknak a fejében létezik e-dzsihád. Nem védeni akarom az arabokat, de ez már beteges.
    Az ilyen cikkezések meg az önbeteljesülésre utaznak. Olvassák a dühösebb arabok is, aztán hátha jó ötletnek tartják és elkezdenek szervezkedni. Utána meg majd megint cikkeznek, hogy bezzeg mi előre megaszondtuk...

    Szánalmas.
  • Darth Sith #4
    "al-Kaida elektronikus hadjáratot hirdetett a Nyugat ellen, amelyben "több százezer" muszlim hacker venne részt"
    annyi nincs is, de ha mégis, majd Mr.Mitnick-t beültetjük újra a tűzvonalba és brúszvilisszel karöltve, megmentik a világot
  • syn7h37ic #3
    Persze, hogy elmaradt, nem kompatibilis a Vistával
  • DaniH #2
    Muszlim e-dzhihád, lol, bekeméynítettek, de még egy dos-os vírusra sem futotta :)))
  • matt taylor #1
    Tűzvész