Gyurkity Péter

Egymillió PC segédkezik a kártevők terjedésében

Az FBI összesített adatai szerint legalább egymillió számítógép áll a kártevők és a spam szolgálatában. Az adatmegőrzések terén azonban a szövetségiek is bepiszkolták kezüket és a kelleténél több információra tettek szert.

A Szövetségi Nyomozóiroda a napokban tette közzé tanulmányát, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az úgynevezett zombi- és botnet hálózatok részeként legalább egymillió személyi számítógép segédkezik a kártevők és egyéb támadási formák kivitelezésében. Ezek között célzott támadások, internetes csalások és lopások, valamint tőzsdei manipulációk is szerepelnek, a fő hangsúly pedig a személyes adatok - bankkártya, társadalombiztosítási szám, jelszó stb. - megszerzésén és felhasználásán van.

Természetesen a folyamat lassításáért mindent megtesznek. Az Operation Bot Roast névre keresztelt akcióban nemrég olyan botnet üzemeltetőket kaptak el, akik több mint 10 ezer számítógépet irányítottak csak az Egyesült Államokban és több alkalommal megbénították két kórház teljes számítógépes rendszerét a gépek lefagyasztásával, illetve újraindításával. Robert Alan Soloway, az egyik legnagyobb spamküldő letartóztatásáról mi is beszámoltunk, a férfi elfogásával az eddigi egyik legnagyobb eredményt könyvelhették el a szövetségiek. Shawn Henry igazgatóhelyettes elmondása szerint jelenleg több ezer esetet vizsgálnak, ezek nagy része hasonló tevékenységgel kapcsolatos.

Az adatmegőrzések terén azonban a nyomozóiroda sem teljesen ártatlan, amint arra a nemrég lefolytatott belső vizsgálat eredményei rávilágítanak. Ezekből ugyanis kiderül, hogy az FBI több mint ezer alkalommal visszaélt a telefonhívásokkal, az elektronikus levelezéssel és pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos adatokkal, a végleges szám pedig jóval nagyobb, mint azt korábban az igazságügyi minisztérium sejtetni engedte. Ráadásul a vizsgálat a 2002 óta meglévő anyagok mindössze 10 százalékát érintette, igaz az esetek nagy részében mindössze arra derült fény, hogy a telefontársaságok a kelleténél több információt nyújtottak át a szövetségieknek.

Több tucat ügyben azonban olyan adatokat kértek be, amelyeket a jelenleg hatályos törvények szerint semmilyen esetben sem vizsgálhatnak át, a pénzügyi tranzakciókról pedig olykor a szükséges bírósági engedély hiányában szereztek információkat. Az FBI szerint a belső vizsgálat elkészülte után megtették a szükséges lépéseket a szabálytalanságok visszaszorítására, hogy a jövőben az ügynökök is kellő alapossággal járjanak el a hasonló ügyekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #7
    Hamar. :D
  • nedudu #6
    Mennyi idő alatt fordulna a gentoo-d distcc-vel 1 millió gépen? :-)
  • turul16 #5
    Nem támogatom a számítógépek megsemmítését.
    Adjátok nekem őket, építek clustert belőlük aztán valami értelmes dolgot csináltatok velük.
    kthx.
  • InfectedMann #4
    Ott a pont :D
  • m4G1c #3
    Kicsit gyakorold még a helyesírást, utána kegyetlenkedhetsz...

    "Az FBI szerint a belső vizsgálat elkészülte után megtették a szükséges lépéseket a szabálytalanságok visszaszorítására" - naná...
  • GABOR16 #2
    Én nem használnák atomot... az a környezetet is szennyezi...

    Inkább ezt tenném:
    Összegyűjteném őket egy lakatlan csupasz tenger közepén lévő sziklára, étlen-szomjan... és hadi hajókkal körbevéve figyeltetném a szigetet, hogy elne szökjenek, míg az utolsó is éhen nem hall... (még ha meg is eszik egymást, tűző napon lenni kínzó)... És még valóság show-t is csinálhatnánk SMS szavazással, hogy ki hal meg először, és a végén, hogy ki lesz az utolsó ... még pénzt is keresnénk vele :)

    Na ki a brutálisabb :) ? Ez már-már beteges ... Nem gondoltam komolyan, csak kicsitt eleresztettem a fantáziám, és hírtelen ezt ötlöttem ki...
  • InfectedMann #1
    A összes összegyűjteném a gazdájukkal együtt egy szigetre majd atomot dobnék rájuk.
    Asszem ez eléggé elrenttentő példa lenne, hogy bárki más kövesse a példájukat.