Berta Sándor

Brit webforgalom-figyelő rendszert vizsgál az EU

Hivatalos levelet küldött a brit kormánynak Viviane Reding európai uniós távközlési biztos. A politikus arra vár választ, hogy miként használták fel a Phorm cég technikáját az internetezők kikémlelésére.

Napjainkban teljesen elfogadott módszer, hogy a cégek megpróbálnak adatokat gyűjteni az oldalaikat látogató vagy a termékeiket megvásárló emberekről és szokásaikról. Az eljárást sokan támadják, mondván ez valójában kémkedés, ám ez nem tántorítja el a vállalatokat a vitatott megoldások alkalmazásától. Az egyik ügy azonban Viviane Reding érdeklődését is felkeltette és hivatalos levélben tette fel kérdéseit a brit kormánynak, amelynek augusztus végéig van ideje válaszolni. Az európai uniós biztos elsősorban arra kíváncsi, hogy a Phorm programjainak használatkor mennyire tartották be az adatvédelmi előírásokat.

Még áprilisban derült ki, hogy a NebuAd, a Front Porch és a Phorm cégek szoftvereinek segítségével az amerikai és a brit hatóságok több ezer ember profilját készítették el. Egyes becslések szerint csak a tengerentúlon 100 000 embert figyeltek meg ilyen módon, más információk alapján viszont a teljes amerikai internetes közösség 10 százalékát ellenőrizték. A programok minden a célszemély által felkeresett oldalt megjegyeznek és címszavak alapján keresnek az ott fellelhető tartalmakban, így próbálják meg elkészíteni az illető személy érdeklődési profilját.

Civil szervezetek már a botrány kirobbanása előtt online petícióban tiltakoztak a módszer ellen a brit miniszterelnöknél. A dokumentum aláírói azt követelték, hogy vizsgálják meg a szoftvereket és amennyiben sértik a brit vagy az európai adatvédelmi előírásokat, akkor az internetszolgáltatók ne lehessenek kötelezhetők a használatukra. A Phorm rendszereit mind a három nagy brit internetszolgáltató (Virgin Media, British Telecom, TalkTalk) alkalmazza. A British Telecom előbb 2006 őszén 18 000 felhasználó bevonásával tesztelte, majd idén május óta használja is a megoldást.

Az ügyet vizsgálta a brit adatvédelmi ügyekért felelős Information Commissioner irodája, a hivatal azonban nem talált törvénysértésre utaló jeleket vagy bizonyítékokat. A kritikusok ennek ellenére kitartanak álláspontjuk mellett és továbbra is azt állítják, hogy a programok, illetve alkalmazásuk sérti a 2000-es Regulation of Investigatory Powers Act nevű törvényt. Richard Clayton, a Foundation for Information Policy Research (FIPR) munkatársa korábbi elemzésében azt állította, hogy a szoftver hamis sütiket használ és egész működése illegális. Az internetszolgáltatók módszereit a World Wide Web atyja, Sir Tim Berners-Lee is bírálta, mondván mindenkinek a magánügye, hogy milyen oldalakat keres fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #7
    Titkosított programokkal semmit se tudnak kezdeni , ha megfőnek a saját zsírjukban, idegességükben akkor se... se korlátozni, se megfigyelni nem tudják
    letöltéshez használj uTorrent-et, vagy Azureust titkosított csatornán (titkosított beállításokkal /Lazy Bitfield, RC4, Use Encrypted connencion, I2P és TOR hálózat használata, Randomize Port each start/) , böngészéshez pedig OperaTor-t vagy XeroBank-ot ...
    Ennyi.
  • Woland88 #6
    B@ssza meg az összes ilyen köcsög internetforgalomellenőrzőstorrentelleneshülyef@szvállalat. Vazz ha én pornot nézek a neten az az én dolgom, ha letöltők az is az én dolgom.
  • rigidus #5
    Nem a britek "kocsogok" hanem akik ilyet csinalnak. Az a 60 millio brit csak aldozat.
  • Tetsuo #2
    kocsog britek.
  • bertino #1
    "Az internetszolgáltatók módszereit a World Wide Web atyja, Sir Tim Berners-Lee is bírálta, mondván mindenkinek a magánügye, hogy milyen oldalakat keres fel."

    ez szó szerint így van, f@szért nem lehet megérteni...