Berta Sándor

Meggyorsíthatja az adatátvitelt egy új készülék

A FastSoft nevű kaliforniai vállalat olyan berendezést mutatott be, amelyeket elsősorban szerverekre lehet felszerelni és a segítségével jelentősen csökkenthető a nagy méretű fájlok átviteli ideje.

Az Aria 1000 nevű készüléket elég csak a feladó oldalán üzembe állítani, a címzettnek semmilyen fejlesztést nem kell elvégeznie, még csak egy szoftvert sem kell telepítenie. "A berendezés segítségével egy 700 megabájtos film egy hagyományos kábeltelevíziós internethozzáférésen keresztül az eddigi 50 perc helyett 34 perc alatt továbbítható. A tengerentúli kapcsolatoknál még nagyobb mértékben csökkenthető az adatátviteli idő. Egy Ázsiába küldött film esetében a kisebb sávszélesség miatt a továbbítás akár 8 órán át is eltarthat, az Aria 1000 használatával azonban ez az idő 45 percre módosulhat" - nyilatkozta Dan Henderson, a FastSoft termékfejlesztője.

A megoldás azonnal felkeltette néhány filmgyártó és terjesztő cég figyelmét. A Post Group például máris jelezte, hogy olyan adatokat akar továbbítani a készülék segítségével, amelyek átvitele hagyományos sebességgel akár egy napig is eltarthat. Ez az idő néhány órára csökkenhet majd le. "Különösen azért vonzó számunkra a megoldás, mert a címzettnek semmilyen beruházásra nincs szüksége, gyakorlatilag nem is tudja, hogy a feladó milyen készüléket használ. Az Ariát elég csak csatlakoztatni a szerverhez és már indulhat is az adatok továbbítása" - közölte Darin Harris, a Post Group informatikai vezetője.

Az Aria működése a Kaliforniai Technológiai Intézet (Caltech) kutatói által kifejlesztett technológián alapul. Az ötlet egyszerű: a rendelkezésre álló vonalak lehetséges maximális sávszélességének minél nagyobb arányban történő kihasználása. A legnagyobb problémát az adatátvitelben használt immár 20 éves Transmission Control Protocol (TCP) nevű algoritmus jelenti, amely már nem igazán felel meg a jelenlegi követelményeknek és amely Steven Low, a FastSoft alapítója és a Caltech netlaboratórium kutatócsoportjának vezetője szerint elérte technikai határait.

A TCP-t még úgy fejlesztették ki, hogy az elküldött információkat megbízhatóan továbbítsa, elkerülje a hálózati dugókat. A szabványos TCP-eljárás egészen addig növeli az adatok átviteli sebességét, amíg nem észleli, hogy egy adatcsomag elveszett. A vezérlés ennek alapján úgy dönt, hogy a hálózat túlterheltté vált, ezért csökkenti az adatátviteli sebességet.


Az eszköz a lehetséges legnagyobb sebességgel tolja át az adatokat a hálózaton

A megoldást a problémára az Aria működését biztosító algoritmus jelentheti, amelyet Lachlan Andrew alkotott meg és amelyet FastTCP-nek nevezett el. Ennek a használatával a kutatók több sebességrekordot is megdöntöttek, egy egyetemi hálózatban például stabil 101 Gbit/s-os adatátviteli sebességet értek el. Mindez azt jelentette, hogy az amerikai Kongresszus könyvtárának teljes állományát alig 15 perc alatt tudták továbbítani.

A FastTCP előnye, hogy kifinomultabb elődjénél és mivel valós időben méri minden adatcsomag továbbítási sebességét, hamarabb felismeri a kialakuló hálózati dugókat. Emellett az algoritmus arra is képes, hogy megállapítsa, csak egy másodpercnyi vagy komolyabb fennakadásról van-e szó, így ha az előbbi következik be, akkor nem csökkenti az adatátviteli sebességet.

A Caltech kutatói azonban nem ülnek a babérjaikon, jelenleg egy olyan algoritmus megalkotásán dolgoznak, amely lehetővé teszi a FastTCP és más protokollok menedzselését, egyidejű használatát. A FastSoft fejlesztői szintén folytatják a munkát. Már készül az Aria 2000, amely akár 1 Gigabit/s-os maximális adatátviteli sebesség elérést is lehetővé teszi. A megoldás egyetlen hátránya az ára, a legolcsóbb Aria modell 10 000 dollárba kerül, a legdrágább viszont már 200 000 dollárt kóstál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #19
    Minek kéne szegényembernek szerver oldali hardver?
  • J3Surno #18


    ah zsír lenne :)
    - Csak mikor jut el a szegényemberhez? ...
  • Skynet85 #17
    Üdv. Nem vagyok M$ fan de szeinted a notpad azért maradt oylan amilyen (megjegyzem ez a feladata) mert nem értenek hozzá?:)

    Elmodom neked azért ilyen mert, ha majd át kell vinned egy szöveget és nem egy ujságcikkrőől van szó ahol a csilivilitás és fú de szép kinézet a lényeg akkor majd anyázól, ha vhol fájl szinten kell olvasni és tele van egy csomó szarsággal
    amit azt se tudod mi, sajna programozok világában ez sokszor megjelenik és hát nah nekünk is legyen már vmink akinek több kell 2 milliárd fizetős és ingyenes alternatíva van nem notpad-ban kell a Times legfirissebb számát szerkezteni...
  • Beyond silence #16
    Jegyzettömbbel nincs semmi baj, arra való ami a neve: kis helyen tárolni kis infot amihez nem kell formázás meg ilyenek.
  • Sir Quno Jedi #15
    Jegyzettömb jó csak bugzik mint állat és sok esetben használhatatlan.
  • greg971 #14
    Köszönöm a hozzászólók már a tökéletesség határát súroló hozzászóllását Különösen kvp értekezését ... te viszont Sundace ... kedves fórumozó felhasználó a kifejezések terén alkalmazott gyakorlatodat látva nem csodálkozom hogy ennyire tudtál hozzászólni a cikkhez , illetve hozzám. Ezzel csak szellemi alacsonyabbrendűségedet erősítetted meg jelen pillanatban , mely számomra nem meglepő. Sok hasonló személy hozzászóllását olvastam már nem egy fórumon . Nyugodj meg nem vagy egyedül ezzel a mentalitással és szintel 6.5 milliárd ember között . Keresd meg azokat akik a legközelebb állnak hozzád , hidd el nem reménytelen vállalkozás . Remélem teljesen egyértelmű volt amit közölni szerettem volna számodra és megfelelően kimért .

    Köszönöm figyelmeteket . Sziasztok :D
  • Sundance #13
    greg971 arca nagyságrendekkel csökkent remélhetőleg :D :D :D :D
  • L3zl13 #12
    Szerencsétlen MS, ha nem tesznek valami segédprogit a rendszerbe azért b@asszák le őket, ha meg beleteszik, akkor azért...

    Jegyzettömb bőven elég legtöbb embernek.
    A többieknek meg van egy rakás alternatíva.
  • erb #11
    imho a notepad a legszebb, legkifinomultabb applikcaio, amit valaha windows ala terveztek :)
  • beatz #10
    de sokkal szebb lett az ikonja!!!