Berta Sándor

Minden német szélessávú internethozzáférést kaphat

Jelenleg körülbelül 2200 településen mintegy 5 millió embernek nincsen internethozzáférése Németországban. Helyi szakmai szervezetek ezen szeretnének változtatni.

"Ezeknek a lakosoknak emiatt nincsen esélyük a korszerű életre, az érintett városoknak és falvaknak pedig a munkaképes lakosság elvándorlásával és a lakóépületek, telkek értékcsökkenésével kell számolniuk. A helyzeten minden politikai és gazdasági erőfeszítés ellenére sem sikerült eddig változtatni" - közölte a VATM német szervezet, a Német Városok és Települések Szövetsége (DStGB), valamint a Német Falusi Járások Egyesülete (DLT).

Sok nagy sávszélességű internethozzáféréssel nem rendelkező falu a nagyvárosoktól akár néhány kilométerre található. A három társaság ezért közös tervet dolgozott ki az érintett falvak és régiók felzárkóztatására. "Amennyiben azt akarjuk, hogy a következő 2-3 évben minden német lakosnak legyen szélessávú internethozzáférése, akkor végre össze kell fognunk. Az elmúlt hónapokban történtek ugyan kezdeményezések, amelyek igyekeztek rávilágítani a problémára, de ez kevés" - mondta Jürgen Grützner, a VATM vezetője. "Úgy véljük, a legfontosabb, hogy minden egyes település esetében fel kell mérni, hogy az adott földrajzi és gazdasági viszonyok között a számára melyik technológiai hálózat (DSL, kábel, UMTS, WiMAX, műholdas kapcsolat stb.) kiépítése és alkalmazása jelenthet megoldást" - tette hozzá a szakember.

A három civil szervezet elsőként egy külön csoportot hozna létre, amely összegyűjtené a hálózatok kialakításához szükséges specifikus helyi adatokat, majd ezután történne meg az egyes szolgáltatókkal való kapcsolatfelvétel és kezdődhetne meg az érdemi munka. Ezt a javaslatot követve reményeik szerint egy-másfél éven belül a jelenleg még szélessávú internethozzáféréssel nem rendelkező települések 90 százalékát lehetne bekötni az országos hálózatokba. Grützner szerint akár a digitális televíziózásra való átállás miatt felszabaduló frekvenciákat is fel lehetne használni a programban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!