Dojcsák Dániel

Mégsem olyan gyors a szélessáv

Az Egyesült Királyságban is kezdenek rájönni, hogy a beígért sávszélesség és a valós között gyakran óriási különbség van. "Akár" 8Mbit?

A brit szigeten végzett "Which?" felméréséből kiderül, hogy a szélessávú internetszolgáltatásra előfizető emberek komoly része messze nem azt a sebességet kapja, amit ígértek neki. A megkérdezettek több mint egyharmada az "akár 8Mbit/s" típusú csomagra fizetett elő, de ehhez képest legtöbbjüknek messze nem volt meg ez a sebesség. A felmérésben 300 előfizetőt vettek górcső alá, akik 27 különböző szolgáltató ügyfelei voltak. Az akár 8mbit/s hirdetések ellenére átlagosan ezek a felhasználók 2,7Mbit/s sávszélességhez jutottak, sőt a legkisebb mérési érték az abszurd 0,09Mbit/s volt, szerencsére csak egyetlen esetben.

A brit Advertising Standards Agency (az angol reklámfelügyelet) véleménye szerint az "akár" kifejezés akkor lenne elfogadható, ha az ügyfelek nagy része közel esne ehhez a sebességhez. A felmérést készítők szerint viszont nemhogy közel nem esik, de teljesen félrevezető információkat közölnek a hirdetések. A szervezet azt szeretné elérni, ha ez ügyben hivatalos eljárások is indulnának.

Az eredményeket egy évente kétszer is ismételt felmérés keretein belül teszik közzé, melyből többek között az is kiderül, hogy a brit internetezők alig 30%-a elégedett szolgáltatójával. Ezen belül viszont kiemelkedően magas a kis szolgáltatókkal elégedettek száma, míg az AOL, BT és egyéb nagy társaságokkal kevesebben vannak kibékülve.

A Which? egyik szerkesztője szerint egyenesen megdöbbentő, hogy az internet szolgáltatók megtehetik, hogy olyan sebességeket reklámozzanak, aminek elérésére a legtöbb előfizető számára szinte semmi esély nincs a valóságban. Ha valószínűtlen annak a sebességnek az elérése, akkor annak ki is kell derülnie a hirdetésből, hogy az emberek tisztában legyenek vele, mit is vásárolnak.

Nyugat-Európa mellett Magyarországon sem ismeretlen ez a módszer, sőt pár hónappal meg is előztük ezzel a botránnyal a brit szigetet. A sávszélesség emelések után nem sokkal lepleztük le egy cikkünkben, hogy mit is jelent pontosan az ADSL sávszélesség emelés. Mivel ez egy technológiai probléma, ezért is nem meglepő, hogy szerte a világon mindenhol megjelenik, de a reklámkultúra magasabb fokán álló országokban rá lehet venni a szolgáltatókat a felhasználók tisztességes tájékoztatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ruzso #51
    Ehhez szolnék csak hozzá:
    "Aztán meg nem érdemes a netszolgáltatónak szólni, hanem a hálózati szolgáltatónak kell, ami sima adsl esetén a trékom."
    Általában ilyenkor szépen megmondják, hogy nem tudnak segíteni, mert nem velük vagy szerződésben, jártam így. Amúgy teljesen jogosan mondják...
  • aDannyBoy #50
    ezt szerintem senki nem is értette volna félre :)
  • virs lee #49
    reklámkultúra magasabb fokán álló országokban

    Ez nem nálunk van.
  • sathinel #48
    Trékom de ugyanúgy kapom mint az UPC-nél TV vonalon keresztül(Tré on TV). És őket hívtam nem egy közbenső céget mert nincs értelme hogy 1 + féltől vegyem a netet ha az is ezektől szerzi. Szóltam és most kicsit jobb de néha akkor is túlságosan ingadozik. És minek a szerződés, ha alapból megszegik, s csak ha ugatok állítják vissza normálisan? UPC-nél is volt gondom, de olyankor nálluk a központal volt álltalában gond, és mondták is hogy javítják. De itt csak hazudtak mint a vízfolyás.... És azzal kezdeni hogy nállam van a gond??? Egyből támad ahelyett mint amit a UPC-nél csináltak hogy lemérték a vonalam sebességét????
  • Epü #47
    Elírtam a mértékegységet! Bocsi!
    A sebesség Mbit/sec aminek 1/8-ad része a MByte.
  • Epü #46
    Üdv! T-online Adsl 8 MB sebesség ígérete, gyak. 5 MB. Hozzájött a Home TV, amivel ígéret szerint nem jár sebesség csökkenés. Ennek ellenére az ip TV lenyúlja a sávszélességet. Egyéni szerencse, hogy minőségi problémák miatt valamit javítottak a vonalon és így azért még használható. Egyébként az IP TV is vezetékhossz függő. 2,5 km után reménytelen.
  • MisterZ #45
    AquirLord: Hát igen. A fair user policy-t elfelejtetted. Ilyenkor nem csak a forgalom mennyisége számít, hanem az, hogy ténylegesen mit csinálsz. Ha P2P-zel az adott időpontban, leveszik a sebességet.
  • rigidus #44
    "Kábeles szolgáltató milyen alternatívát nyújt a környéken?"

    Nem tudom, de ahhoz a TV sarcot is fizetni kellene nekem pedig nincsen TV-m. (nem is lesz)
  • shabba #43
    Talán majd legkésőbb 2011-ig rendeződik, addig fejeződik be a British Telecom 21th Century Network(21CN) projectje, aminek keretében jelentősen átépítik a jelenlegi távközlési hálózatukat. Már ha nem késik további évekkel, mert már volt egy bejelentett +1 év csúszás. Persze ha jó helyen lax hamarabb is elérhet hozzád, hisz nem egy időpillantban fog megtörténni a fejlesztés, hanem szép fokozatosan már jó ideje zajlik.

    A 21CN project keretében a BT az utcai cabinetekig kiviszi az optikai végpontot és onnan már a rövidebb rézkábel távolsággal ADSL2+ eszközökkel el lehet érni egy 15-24 Mbps közötti sebességet a cabinet távolságának függvényében. De lehetnek még változások, évek óta bírálják a 21CN projectet hogy jobbra kéne megépíteni de egyelőre a BT kitart a kezdeti 2005-ös elképzelései mellett.

    Gondolom nálad és a lakókörnyezetedben azért lehetnek olyan kicsi sebességek mert nagyon távol lehet a telefonközpont. Kábeles szolgáltató milyen alternatívát nyújt a környéken? Mert ha az ADSL technológiai korlátok miatt nem pálya, akkor érdemes más technológiát kipróbálni.
  • aDannyBoy #42
    najó nem legtöbb szerencsére, hanem inkább csak jónéhány...