Berta Sándor

Évente személyenként egy terabyte adat keletkezik

Az IBM felmérése szerint minden ember évente egy terabyte információt halmoz fel az e-maileknek, a digitális fotóknak és filmeknek köszönhetően.

Az adatok felhalmozódásához azonban nem csak a digitális képek, filmek, zenei fájlok, elektronikus könyvek és más tartalmak járulnak hozzá, hanem az online közigazgatási, kereskedelmi és kormányzati szolgáltatások igénybe vétele, az internetes jegyfoglalások, időpontkérések is. A konszern munkatársai megállapították, hogy amennyiben ezeket az adatokat papírra akarnánk kinyomtatni, akkor ehhez 50 000 fa feldolgozására lenne szükség.

A folyamat azonban egyre gyorsul és az előrejelzések alapján 2020-ra évente minden ember már 16 terabyte vagyis 16 000 gigabájt információt fog termelni. Az ilyen mértékben növekedő adatmennyiség tárolásának megoldására az IBM szakemberei szerint az úgynevezett számítófelhők jelenthetik a megoldást. "Az informatikai infrastruktúrák napjainkban egyre inkább egy internet stílusú hatékony architektúra felé távolodnak el a korábban évtizedeken át bevált kliens-szerver modelltől" - jelentette ki Andy Monshaw, az IBM menedzsere.

A vállalat a folyamatok tükrében egy teljesen új koncepciót igyekszik kidolgozni, amely segíthet a cégeknek és a hivataloknak a rendkívül gyorsan növekvő adatmennyiség hatékony tárolásában. Ezenkívül megfelel az információk hordozhatósága iránti igényeknek, egyúttal megoldja az energiaköltségekkel és a biztonsággal kapcsolatos problémákat is. Az ilyen jellegű kutatásokra az IBM a következő 3 évben összesen 2 milliárd dollárt fordít és 9 országban összesen több mint 2500 alkalmazottja foglalkozik majd a hatékony adattárolási megoldások kifejlesztésével.

Az IDC korábban azt jósolta, hogy 2011-re a szervereken, személyi számítógépeken és digitális televíziókon, valamint a különböző mobil, hordozható eszközökön digitális úton tárolt adatok mennyisége elérheti az 1,8 zettabyte-ot. 2006-ban a Föld lakói összesen "csak" 180 exabyte (180 millió terabyte) adatot tároltak, tavalyra viszont ez a szám már 281 exabyte-ra emelkedett, ami 56 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt. Nem véletlenül prognosztizálta már tavaly novemberben Michael Kozicki, az Arizonai Állami Egyetem professzora, hogy az új Programmable Metallization Cell (PMC) technológiának köszönhetően hamarosan megjelenhetnek a terabyte tárolókapacitású USB-kulcsok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #18
    Vanank emberek akik valószínűleg olyan csúnyán átlépik, hogy ha az átlagot nézzük kijön az 1 TB/fő. Csak ez a számítási mód így meg sz*rt se ér...
  • duke #17
    Szerintem csak ido kerdese es a fold osszes atomjat adat tarolasra fogjuk hasznalni,es akkor az lesz az emberiseg es fold vege.Mert azert baromi sok felesleges adatot tarolnak az emberek nap mint nap.
  • assdf #16
    Egyrészt:
    "Az IBM felmérése szerint minden ember évente egy terabyte információt halmoz fel az e-maileknek, a digitális fotóknak és filmeknek köszönhetően."
    Ehhez hogy jönnek a temporary fájlok? sehogy.

    Másrészt:
    "Évi 50-100 GB forgalom simán összejön. 10 évre számolva már megvan az 1 TB."
    Csakhogy ők itt nem 10 évre számolták ezt hanem 1 évre. Nettó hülyeség. Ez ~ NAPI 2.5 GB adatforgalmat jelent. Úgy gondolod hogy egy átlag ember ennyi adatot forgalmaz?

    harmadrészt:
    "Az adatátvitel mennyiségének semmi köze ahhoz, hogy mennyit tárolunk a gépen"
    Azért némi köze van. Általában az adatforgalom>gépen tárolt adat. Na most ha már az adatforgalom sem közeliti meg az évi 1 TB-ot akkor igazából nicns miről beszélni
  • atomjani #15
    Nos 1 TB nincs a gépemen és az ismerőseim között se tudok olyat, aki ennyit tárolna.
    Az adatátvitel mennyiségének semmi köze ahhoz, hogy mennyit tárolunk a gépen. Van aki nem is a netről tölt, hanem a haverjától kéri el a több száz gigás anyagokat. Másrészt gyakran van úgy az ember, hogy valamit letölt, aztán törli is. Arról nem is beszélve, hogy az adatforgalomhoz hozzájátszódik az, hogy megnyitunk oldalakat, böngészünk rajta, chatelgetünk stb. A megnyitott oldalakat nem tároljuk el és a böngésző sem. Ideiglenes mappába vagy memóriába rakja, de bezáráskor ez is eltünik. Rengeteg olyan alkalmazás van az oldalakhoz, ami megköveteli azt, hogy bizonyos fájlokat letöltsön a futattás érdekében. De ezek is törlödnek. Flash, java-s dolgok használatákor az adatmennyiség is elég nagy szokott lenni.
    Egyébként tudtátok, hogy egy oldal betöltésekor legalább 4-5 kb szokott lenni. Most a böngészőben megnézve ennek az oldalnak a mérete 50 kb. Nem sok ugyan, de most gondoljatok bele hogy hányszor kattintunk a böngészőben és hányszor betölti újra az oldalt. Kicsit számoljuk. Tegyük fel hogy minden oldal mérete 50 kb. 20 kattintás után már 1 MB. Viszont mi nem 20szor kattintunk, hanem legalább 200szor. És a reklámokkal, képekkel, flash dolgokkal teli oldalnál a méret is jóvval nagyobb az oldalnál. Az iwiw oldalon való nézegetéskor se csak néhány kb adat megy át, pedig csak nézegettünk. Én a telefonon böngészek úgy, hogy se kép, se java, se flash nincs és havonta több mint 100 MB megy el. Ha gép előtt vagyok, akkor naponta ennyi megy el. Főleg ha youtube-t is használok. És nem töltöttem le semmit. Havi netforgalmam 5 Gb-ot is eléri, ahol csak kevés százalékát teszi ki annak, hogy valóban letöltök valamit.
    Gmail, msn, webkamera, webvideó és minden olyan dolognál, ahol folyamatos frissités megy, az is növeli a forgalmat. Hallgatok zenét a neten keresztül winamppal, az szintén plusz adatmennyiség. Évi 50-100 GB forgalom simán összejön. 10 évre számolva már megvan az 1 TB.
    Ha külön töltök le videót, zenét, játékot, filmet, dokumentumot, akkor ez sem tesz ki sokat. 3 hónap allatt annyi adatot töltöttem le, hogy a 2 Gb-os pendrive-ra is ráférne. Az igényeimtől függ, de évi 100 GB-nál többet nem nagyon szoktam letölteni. És lehet hogy ezek része törlésre is kerül.

    www.forumvilag.com
  • Tetsuo #14
    IBM statistics are shit!
  • rigidus #13
    Na, ekkora kamu felmerest megint. Ha csak azt veszem alapul, hogy 20GB-os forgalmi korlattal netezek az 240GB maximum, tehat ez a felso hatar es ezt semmikeppen nem lephetem at. A masik, hogy a tenyleges havi forgalmam alig lepi tul az 5GB-t ami kis rahagyassal nagyjabol olyan ~70GB korul lehet. Ez evek ota valtozatlan. A kovetkezo erdekes dolog, hogy az osszes HDD tarolokapacitasom az nagyjabol 500GB-t. Ebbol ami tenylegesen foglalt az 130GB, ez az adatmannyiseg egy eve nagyjabol valtozatlan.

    Igaz, idokozben irok is ki dolgokat DVD-re, igy az ezevi termesem 6 db DVD, ezek kozul az egyik majdnem tele van. Napi menteseket is csinalok egy DVD-RAM-re ami ha megtelik torlom. Azt emellett megjegyeznem, hogy nem vagyok egy atlagos user es a netet napi szinten* 10+ orat hasznalom.

    (* atlagosan, mert ugye van, hogy napokig fent vagyok vagy napokig alszom)

    A legelkepesztobb pedig, hogy azt akarjak velem elhitetni, hogy ez exponencialisan no!

    Ugyhogy, szerintem errol a cikkrol ennyit...
  • Molnibalage #12
    Teljesen elrugaszkodott számadatok. Ez még nekem is nyilvánvaló volt első olvasásra is.
  • waterman #11
    huh, most nézem az a cikk nem lehet pontos lévén 2003as..
  • barii #10
    ezt a fa folgot úgy számolva, hogy pl egy képnek vagy videonak nem a megjelenítését nymtatnánk ki, hanem a "forrását", azaz mintha megnyitnánk szövegszerkesztővel?
    ezek mellett nyilván a szöveges adatok eltörpülnek, szóval kissé érdekes statisztika:D
  • waterman #9
    szerintem ez egy ibm marketing valami. összeszámolták az egy évben a neten megmozduló anyag mennyiségét, elosztották a bolygó lakosságával és hogy hihetőbb legyen adtak egy laptopot egy eszkimó kezébe. ezt az adatmennyiséget nem kell tárolni, lévén a létrejövése utáni 2. percben már nem ér semmit. állítom ebben az is benne van, hogy a firefox gúgli gyorskeresőjébe véletlenül elgépeltem valamit, de a gúgli arra is akart találni valamit és túrta az adatokat..
    és lőn, papírral tollal számológéppel fegyfegyverkezve:
    ez az egész valami blődli. személyenként? vegyük az emberiség felét aki látott már netet, az olyanokat is akik láttak működni számítógépet. 3,5 milliárd ember. szorozzuk össze. 3,5 milliárd terabyte. az 3,5 zettabyte. sg cikk azt írják 2007ben a napi adatforgalom min 5200 petabyte. az egy évre vetítve 1.81 zettabyte. a cikk címe, hogy évente duplázódik az internet adatforgalma. szorozzuk 2vel, 3,62 zettabyte. tehát leszámítva, hogy nem számoltam az emberiség durván felét, és hogy 2007es adatokból extrapoláltam a végső értéket, megkaptam az internet teljes forgalmát. én is generálok havi kb 3 giga nyers adatforgalmat, ebből kb 10 megát mentek le, ha látok pár jó képet a nyuuz.hu-n vagy valahol. ki akarná lemeteni az egészet?