Berta Sándor

845 petabyte adat veszhet el idén?

Egyre nagyobb a veszélye a hardveres adatvesztéseknek - állítja a Carbonite, a világ egyik vezető online biztonsági mentéseket kínáló cége.

Világszerte folyamatosan nő az eladott winchesterek száma. Ugyan a legtöbb gyártó ma már egynél több év garanciát vállal a termékeire, azonban az eladások növekedésével egyre nagyobb az esély arra, hogy a megvásárolt háttértárolók az élettartamuk lejárta előtt mégis szervizbe kerülnek. A Carbonite szakemberei is ebből indultak ki, amikor több tanulmány megállapításait vetették össze. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy idén legalább 845 petabyte adat veszhet el a meghibásodó merevlemezek és memóriakártyák miatt.

Az adatok rendszeres mentésén kívül a cég szerint a legbiztosabb védelem az online biztonsági mentést lehetővé tévő szolgáltatások igénybe vétele, ilyen többek között a Mozy és a Backblaze. Előbbinek van ingyenes változata, amelynél a tárolókapacitás azonban csupán két gigabájt. "A különböző tanulmányokból világossá vált, hogy világszerte egyre nagyobb a tárolási kapacitás, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan nő az adatvesztés lehetősége. Már 2006-ban a Kroll Ontrack felméréséből kiderült, hogy világszerte minden nap percenként átlagosan két gigabájt adat veszik el. Ezeket később már nem lehet visszaállítani. Vagyis az adatveszteségek gyakorlatilag bármikor bárkit elérhetnek" - jelentette ki David Friend, a Carbonite elnök-vezérigazgatója. A felhasználók egyre több digitális fotót és zenét tárolnak a különböző memóriakártyákon, USB-kulcsokon és merevlemezeken.

Az IDC egyik tanulmányában azt írta, hogy csak az idei első negyedévben világszerte összesen körülbelül 1642 petabyte össz tárolókapacitású merevlemezt adtak el. Ez 50 százalékos növekedést jelent az előző esztendő hasonló időszakához képest. A Carnegie Mellon Egyetem munkatársai szerint a meghibásodási arány 13 százalék, így világszerte 845 petabyte adat van veszélyben.

A céget 2005-ben alapították Bostonban és az egyik legdinamikusabban növekvő vállalat, világszerte 110 államban van jelen. A Carbonite mérnökei eddig több mint 200 millió elveszettnek hitt adatot állítottak helyre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gade #9
  Értem mi a gondod a törvény elnevezéssel. Hiszen valóban nem egy konkrétan leírt törvényről van szó. Viszont Murphy-t nem is szabad komolyan venni. Az egész legalább annyira vicc, mint a törvény elnevezés használata.
 • willcox #8
  "Murphy harmadik törvénye" - sajnos ez az idióta elnevezés került be a köztudatba. Ugyanis ennek semmi köze a törvény fogalmához, de még a jóslathoz sem.
  A "Moore törvény" is ilyen barom elnevezés, de az legalább a sejtés szintet eléri.
 • willcox #7
  Bírom az ilyen meghasalt adatokat, mint "idén legalább 845 petabyte adat veszhet el", meg "világszerte minden nap percenként átlagosan két gigabájt adat veszik el". Nevetségesek az adatok.
  Az viszont biztos, hogy azokról az adatokról amik fontosak, mentést kell csinálni legalább egy példányban. Amik a legfontosabbak, azokról többet is.
 • carville #6
  Az enyimé azóta ad kattogó hangot néhanapján, mióta megvettem. Jó lenne már lecserélni, mert félek egyszer nem csak ez fog történni.
 • Gade #5
  Életem eddigi legviccesebb vinyó-meghalása az volt mikor az okos bátyám a szétbontott gépét bekapcsolta. Addig babrálta (üzem közben persze), hogy valamit rövidre zárt a merevlemezen. A sztorit éppen az teszi viccessé, hogy éppen formázta a meghajtót... Bátyámnak szerencsére nem lett baja, de én jól kiröhögtem. :D

  Különben manapság már annyi adatunk van, hogy valaminek el kell vesznie. Mindent nem tudunk eltárolni, és ezt tudomásul kell vennünk. Persze küzdeni kell ez ellen, de adatok mindég is fognak elveszni. Ha nem meghibásodástól, akkor emberi mulasztástól.
  Egyébként a tárolt adataink jó része felesleges, viszont Murphy harmadik törvénye értelmében biztos az fog elveszni, amelyik szükséges :D
 • Szefmester #4
  Adatmentés előtt felrobbant a vinyón egy vezérlő chip.. éppen megvettem a cserevinyót, az új dvd írót és egy rakás dvd lemezt.. jah igen Maxtor volt..
 • Wilddog #3
  "idén legalább 845 petabyte adat veszhet el a meghibásodó merevlemezek és memóriakártyák miatt"

  Ebből mennyi a pornó?
 • UnnameD #2
  Eddig 3 maxtorom pusztult meg, mostmár a fotnos adataimat 3 helyen tárolom.
 • Myron #1
  a vinyó az már csak ilyen, azért lenne hasznos raid nemtomhányban, h minden meglegyen 2szer, egyszerre a kettő csak nem száll el. csakhát így kétszer annyiba kerül.
  viszont van egy Quantum Fireball 13GB-s vinyóm, 8 éve használom és még jól megy :D
  Igaz van egy maxtorom is ami kb 2 évig bírta és behalt, szerencsére mikor hallottam h haldoklik (kattogott) a fontos dolgokat még le tudtam menteni.