• atomjani
    Nos 1 TB nincs a gépemen és az ismerőseim között se tudok olyat, aki ennyit tárolna.
    Az adatátvitel mennyiségének semmi köze ahhoz, hogy mennyit tárolunk a gépen. Van aki nem is a netről tölt, hanem a haverjától kéri el a több száz gigás anyagokat. Másrészt gyakran van úgy az ember, hogy valamit letölt, aztán törli is. Arról nem is beszélve, hogy az adatforgalomhoz hozzájátszódik az, hogy megnyitunk oldalakat, böngészünk rajta, chatelgetünk stb. A megnyitott oldalakat nem tároljuk el és a böngésző sem. Ideiglenes mappába vagy memóriába rakja, de bezáráskor ez is eltünik. Rengeteg olyan alkalmazás van az oldalakhoz, ami megköveteli azt, hogy bizonyos fájlokat letöltsön a futattás érdekében. De ezek is törlödnek. Flash, java-s dolgok használatákor az adatmennyiség is elég nagy szokott lenni.
    Egyébként tudtátok, hogy egy oldal betöltésekor legalább 4-5 kb szokott lenni. Most a böngészőben megnézve ennek az oldalnak a mérete 50 kb. Nem sok ugyan, de most gondoljatok bele hogy hányszor kattintunk a böngészőben és hányszor betölti újra az oldalt. Kicsit számoljuk. Tegyük fel hogy minden oldal mérete 50 kb. 20 kattintás után már 1 MB. Viszont mi nem 20szor kattintunk, hanem legalább 200szor. És a reklámokkal, képekkel, flash dolgokkal teli oldalnál a méret is jóvval nagyobb az oldalnál. Az iwiw oldalon való nézegetéskor se csak néhány kb adat megy át, pedig csak nézegettünk. Én a telefonon böngészek úgy, hogy se kép, se java, se flash nincs és havonta több mint 100 MB megy el. Ha gép előtt vagyok, akkor naponta ennyi megy el. Főleg ha youtube-t is használok. És nem töltöttem le semmit. Havi netforgalmam 5 Gb-ot is eléri, ahol csak kevés százalékát teszi ki annak, hogy valóban letöltök valamit.
    Gmail, msn, webkamera, webvideó és minden olyan dolognál, ahol folyamatos frissités megy, az is növeli a forgalmat. Hallgatok zenét a neten keresztül winamppal, az szintén plusz adatmennyiség. Évi 50-100 GB forgalom simán összejön. 10 évre számolva már megvan az 1 TB.
    Ha külön töltök le videót, zenét, játékot, filmet, dokumentumot, akkor ez sem tesz ki sokat. 3 hónap allatt annyi adatot töltöttem le, hogy a 2 Gb-os pendrive-ra is ráférne. Az igényeimtől függ, de évi 100 GB-nál többet nem nagyon szoktam letölteni. És lehet hogy ezek része törlésre is kerül.

www.forumvilag.com