Berta Sándor

Nyugdíjadatokat keres Japán

Korábbi hivatalnoki mulasztások és súlyos szoftverproblémák miatt veszélybe került több millió szigetországi lakos nyugdíjbiztosítása.

A japán kormány év közben ismerte el, hogy gondok vannak a nyugdíjbiztosítási rendszerrel. Mostanra viszont kiderült, hogy az ügyet koránt sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. Rosszul programozott szoftverek és a munkájukat nem körültekintően végző nyugdíjbiztosítási munkatársak miatt teljesen összekuszálódott a korábbi jól működő rendszer és 65 millió adat keveredett össze vagy rosszabb esetben tűnt el.

"Reményeink szerint jövő március végéig 11 millió adatot fogunk tudni ellenőrizni. Ez összesen 8,5 millió lakost érint. Mindenkinek bizonyítania kell, hogy fizetett-e korábban nyugdíjjárulékot vagy sem. Ennél jóval nagyobb problémát jelent, ha valakinek minden nyugdíjbiztosítási információja eltűnt, azonban ezek az iratok már koránt sincsenek meg mindenkinek" - jelentette ki Sueji Miura, a japán társadalombiztosítási hivatal munkatársa.

Ez azonban csak a kezdet. 2008 áprilistól ugyanis a japán hatóságok átfogó akciót indítanak, amelynek keretében összesen 100 millió japán állampolgár kap majd levelet a nyugdíjbiztosítótól, amelyben felszólítják őket arra, hogy adategyeztetés miatt jelenjenek meg a területileg illetékes nyugdíjbiztosítási kirendeltségeken. "Mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy később mindenki megkaphassa a neki járó nyugdíját" - nyilatkozta Yoichi Masuzoe helyi egészségügyi miniszter.

Japán a világ egyik leggyorsabb mértékben öregedő állama. A 127 millió állampolgár 21 százaléka 65 évnél is idősebb. Szakemberek szerint a jelenlegi 25 millió nyugdíjas helyett 2040-ben már 35 millió lesz. A botrány is hozzájárult Shinzo Abe japán miniszterelnök szeptemberi távozásához.

Mint ismeretes, a napokban több mint hárommillió ember személyes adatait tartalmazó számítógépes merevlemeznek veszett nyoma Nagy-Britanniában, amely később az Egyesült Államokban egy alvállalkozónál bukkant elő. Korábban pedig szintén eltűnt két számítógépes adathordozó lemeznek, amelyeken a brit felnőtt lakosság gyermeknevelési kedvezményben részesülő felének minden, e kedvezmény igénybe vételéhez szükséges, bizalmas adóhatósági adata rajta volt. Az eset miatt lemondott a királyi adó- és vámhivatal (HMRC) elnöke, a kormányfő pedig nyilvánosan elnézést kért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kagemusha #7
    ...es januarban mutetem lesz! Ehhez kepest szartak az egeszbe egy nagyot, hiaba adtam le az igazolast szemelyesen, ketszer is!
  • Kagemusha #6
    Mondd ezt annak, akinek fel ev alatt sem volt kepes a TB rendezni a jogviszonyat, ha egyedileg jart el, csak akkor volt hajlando megmozdulni, ha tomegesen adtak be az igazolasokat a cegtol (ugy kb. 1000 forol van szo!).
  • gergely012 #5
    Ez miért ilyen fontos?
  • zoritan #4
    Ez az ügy még nyár végén robbant ki. Nagyon szépen van megfogalmazva a cikk, mint ahogy pár hónap elteltével a japcsik is nagyon körültekintően fogalmaznak. A lényeg az volt, hogy akkoriban mikor a nyugdíjbiztosítási adatokat digitalizálták , rögzitették a melós első munkahelyét, és a többit nem. tehát ha valaki dolgozott 27-28évet (ez kell a nyögdíjhoz arra felé) de azt nem egy helyen huzta le hanem pl igy:
    2 év valahol + 10év valahol+...stb
    akkor neki csak 2 évet számoltak el amiután nem jár semmi.
    Ott a hülyeség tombol, itt meg...(Szegfű szmájli nincs?) tudjátok.
  • bvalek2 #3
    Majd másképp látod ha érinteni fog a dolog
  • samuzsolt #2
    és ami nagyon égő, hogy elméletileg a 2. legfejlettebb ország a világon:D mi a tb-vel szoptunk, ők a nyugdíjjal:D sztem mi jobban megúsztuk:D
  • assdf #1
    Hát ahogy a mondás is tartja: sok mindent el lehet rontani, de nagyon elrontani valamit csak számitógéppel lehet :)