Gyurkity Péter

Egyesülhet a SanDisk és a Samsung

Előbbi problémákkal küszködik, utóbbi pedig szívesen látná saját kertjében eddigi partnerét - legalábbis távol-keleti források szerint, amelyek közelinek tartják a megállapodást. A gyártók egyelőre csak sejtetnek.

Dél-Koreából kaptak szárnyra azok a hírek, amelyek a két flashmemória gyártó valószínű egyesülését jósolják. Ezek szerint a Samsung felvásárolná partnerét, amely számos gonddal küszködik termékei értékesítése kapcsán és nem igazán talál megnyugtató megoldást a problémákra. Lássuk, mivel is érvelnek a jól értesültek és hogyan reagáltak a gyártók a pletykára.

A fenti mondat persze nem helyes, hiszen az eredeti forrás a Samsung szóvivőjének elejtett mondataira hivatkozik. Ezekből kiderült, hogy már most is tárgyalnak az egyesülésről és a megállapodás az elkövetkező 6 hónapban megszülethet, amennyiben sikerül tisztázni minden fontosabb részletkérdést. A SanDisk nem tagadta egyértelműen, hogy egyeztetéseket folytat partnereivel, ám igyekezett leszögezni, hogy ezek folyamatosan zajlanak és minden lehetőséget megragadnak arra, hogy valamilyen előnyös megállapodást kössenek bármelyik partnerükkel. Elemzők ezt a nyilatkozatot úgy értékelték, hogy a cég gyakorlatilag elismerte a tárgyalások tényét.

A nyugati lapok összegzéseiben a SanDisk gondjait emelik ki. Ezek elsősorban azon tényből erednek, hogy a flashmemóriára épülő termékek napjainkra általánossá, mindennapossá váltak, ezzel pedig a rajtuk szerzett profit is lecsökkent. A cég két problémával kénytelen szembenézni: egyrészt a más termékekbe beágyazott memória az egyéb vállalatok bevételeit növeli, másrészt pedig az egyszerű flashkártyák után is annyi jogdíjat kell kifizetniük, hogy elvész a minimális profit lehetősége is. Jellemző, hogy a Samsung a 2002-es eredeti megállapodás révén 2 százalékot fizetett MLC-termékei után a SanDisk számára, ám további 6 százalék ment az SD Card Association számláira, így hiába birtokol számos szabadalmat a SanDisk a multi-level-cell (MLC) esetében, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy megérje a további fáradozás.

Tavaly pedig a Samsung egyoldalúan felrúgta a megállapodást, és úgy döntött, hogy kevesebbet fizet partnerének - tekintettel arra, hogy a dél-koreai óriás a piac felét birtokolja, a SanDisk nem kockáztathat meg egy bírósági pert, mivel ezzel csak saját riválisaikhoz űznék a Samsungot, amely megtehetné, hogy egyszerűen odébbáll és más gyártók termékeire támaszkodik. Egy esetleges felvásárlást követően természetesen a Samsung pozíciója tovább erősödik majd, aminek nyilván nem fognak örülni a konkurens gyártók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #2
    Ja hat nem lenne jo, ha eltunne az egyetlen minosegi gyarto.
  • cloud.strife #1
    Na még ez hiányzott...