Gyurkity Péter

Az nVidia is bevásárolt: terítéken az Ageia

Folytatódnak a felvásárlások a számítástechnika, azon belül is a grafikus fejlesztések területén: az AMD után az nVidia is nagyobb akcióra szánta el magát, az áldozat pedig ezúttal az Ageia. A két cég jobb kompatibilitást ígér.

Az Ageia nem szorul különösebb bemutatásra, hiszen a cég már jó ideje hasztalan próbál új divatot teremteni az otthoni felhasználók körében, akik azonban nem nagyon hajlanak a PhysX bővítőkártyák megvásárlására. A speciális effekteket lehetővé tévő megoldás nem nyújt eleget árához képest, bár egyre több játék támaszkodik magára a szoftveres meghajtóra bizonyos számítások elvégzéséhez - anélkül, hogy mindez a játékos számára is azonnal látható különbséget eredményezne.


Az nVidia most úgy döntött, hogy a cég törekvéseit házon belül valósítja meg, természetesen saját fejlesztéseivel ötvözve. Ami az Ageia útitervét és terveit illeti, azokat valószínűleg egy laza mozdulattal a szemétbe hajítják, hogy az asztali GeForce grafikus kártyák által nyújtotta előnyöket terjesszék ki és az nVidia termékeit tegyék még vonzóbbá a felhasználók előtt. Az egyezség részleteit nem hozták nyilvánosságra, de gyanítható, hogy a jövőben a kompatibilitási problémák kiszűrése, valamint a fizikai motor és a társprocesszor egyes funkcióinak átemelése kapja majd a főszerepet.


Mivel a PhysX-et támogató és annak minden előnyét kihasználó játékok száma elenyésző, a szövetség megkötésétől nyilván semmilyen azonnali előnyre nem számíthatunk. Mindazonáltal a jövőben az nVidia a fizikai számításokra helyezheti a hangsúlyt, hogy kiemelje ezen a téren élvezett viszonylagos előnyét az AMD-vel szemben. Utóbbi most valóban hátrányban érezheti magát, hiszen a Havok FX motort a közelmúltban az Intel vásárolta fel, így mindkét elsődleges megoldás a riválisok kezére jutott.

Az igazi előrelépést a DirectX 11 megjelenésétől várják, amely a Microsoft ígérete szerint új funkciók támogatását is magával hozza majd. A részleteket egyelőre jótékony homály fedi, így számunkra a kivárás és a türelem marad az ajánlott útitárs.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #17
    Plusz sokkal összetettebb és élethűbb lenne a fizika. Ma az a 30-60% prociidő is csak igen egyszerű modellezésre megy.
  • JTBM #16
    A physics proci hatalmas űrt tölt be, kb. akkora hiányt, mint anno a T&L, amikor még nem volt.
    Ma minden játék újraírja a játék fizikai modelljét.

    Ha ezt is sikerültni szabványosítani, akkor:
    - A CPU teljesítményének 30-60%-a felszabadulna.
    - A játékok elkészítésének költsége és ideje is csökkenne.
    - A játékok progamozásának minősége javulna, kevesebb lenne a bug.
  • lee56 #15
    lol Abu, már paranoiás lettél, bár ki tudja, lehet tényleg figyeltetnek a zöldek
  • Abu85 #14
    Mert nem használják...
    Ebben közrejátszanak egyéb dolgok is, de nem szeretnék róla beszélni, mert levágják a futyim.
  • Gerygrey #13
    Az igazi előrelépést a DirectX 11 megjelenésétől várják

    Pont valami ilyesmit olvashattunk a DX10-ről is. Őszintén megvallva, mióta Vistát használok (5 nap), nem vettem észre hogy olyan jó nekem...
  • Abu85 #12
    A dolgok jelenlegi állása szerint várható egy újabb DX verzió még 2010 elött is.
  • szvini #11
    jaj, nekem hülye fizikai kártya, a végén nem is kell proci a gépbe :), mindenre lesz társprocesszor :D, még a társprocesszornak is társprocesszora lesz, hogy ne unatkozzon ott egyedül a magányban.

    AMugymeg itt ez a sok magos procik manapság, van ott bőven erőforrásn sztem, és a hogy lent irták
    "Ami az Ageia útitervét és terveit illeti, ezt valószínűleg egy laza mozdulattal a szemétbe hajítják"
    ez szerintem sem kétséges :)
  • who am I 7 #10
    Igen, a Crysis tökéletesen kihasználja a DX9 összes létező funkcióját maximálisan (dx9hekk)...UT3 is...meg még pár cucc.Szóval beletrafáltál a dx9-et már maximálisan kihasználjuk.A dx10 az NV miatt úgy tűnik vakvágány...Eddig..Pár játék már jön rá, de dx11-et 2010 előtt ne várjatok...Ez tuti.
  • mcganyol #9
    "Ami az Ageia útitervét és terveit illeti, ezt valószínűleg egy laza mozdulattal a szemétbe hajítják"
    Igen, ez több mint valószínű. R.I.P.
  • Mike #8
    hm... akkor lesz fizikai chip az nvidia kártyákon? tetszene :)