Gyurkity Péter

Az AMD-t is felvásárolhatja az nVidia

Piaci elemzők vetették fel az AMD felvásárlásának lehetőségét, amelyet jóslataik szerint az nVidia, netán egy másik cég hajtana végre. A processzorgyártó útiterve ugyanis veszélyeket rejt magában, igaz az nVidia lemondhatna a CPU-gyártásról.

A napokban több elemző is megemlítette, hogy a nehéz helyzetben lévő AMD könnyen ugyanúgy végezheti, mint az ATI, amelyet pedig éppen ők vásároltak fel. A lehetséges felvásárló az nVidia lenne, amely veszélyben érezheti magát a hibrid chipek fejlesztése miatt és jóval könnyebben átszervezhetné a céget egy ilyen akvizíció esetén. Az egyesülésnek azonban számos akadálya lenne.

Az első számú indok a már említett hibrid chipek - viszonylag - közeli megjelenése. Mind az AMD, mind pedig az Intel gőzerővel fejleszti a központi processzort és grafikus vezérlőt egyaránt tartalmazó speciális megoldásokat, ez pedig az nVidia számára veszélyeket rejt magában, mivel ez utóbbi könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy saját termékeivel kiszorul a piac egy jelentős szegmenséből. Eközben az AMD-t a nagy részvényesek panaszaikkal árasztják el, mivel a cég teljesítménye nem éppen várakozásaiknak megfelelően alakult. Felerősödhet a cég átszervezésének és a vezetés lecserélésének igénye, itt pedig erős esélyesként jelenne meg az nVidia, amely megfelelő tapasztalattal bír a grafikus szegmensben.

Az első nagy probléma az Intel és az AMD által megkötött keresztlicenc-megállapodás lenne, ez ugyanis nem teszi lehetővé az x86-architektúra (az utasításkészlet és más egyéb részletek) felhasználási jogának átruházását egy harmadik félre. Amennyiben tehát az nVidia (vagy bármely más vállalat) felvásárolná az AMD-t, le kellene mondania a processzorgyártásról. Ez rögtön két súlyos következménnyel járna: a két grafikus chipgyártó egyesülne, az Intel pedig egyedül maradna a CPU-piacon, amit nyilván nem néznének jó szemmel a trösztellenes és szabályozó hivatalok.

Egyelőre marad tehát a pletyka, biztos információt pedig nem tudunk az esetleges egyesülésekről. A felsorolásból is kitűnik, hogy túl sok probléma merülne fel egy ilyen lépés esetén, így alaposan meg kell fontolni a döntést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #41
    Nem tom, nekem 70 fpssel megy a testdrive 1600-ba 4xAA-val.Az ATi-n is ennyivel megy?Nem teljesen....Az meg, hogy az ati 10.1, és?Fas*térdekel, ha még semmi sincs rá....Ha Már tele lesz a padlás 10.1-es MINŐSÉGI játékokkal(nem a krizis féle diszcsomagolású fosra kell gondolni), és az ATI újgenerációs cuccai 30-40%kal gyorsabban futtatják a cuccokat, akkor azt veszem.Tudod, én olyan kártyát veszek ami az adott időpontban jobb.VágóPityú?
    Csak ez valószínű, h nem ebben az univerzumban fog megtörténni..talán a szomszédosban...merthogy a minőségre kúrv*ra nem mennek rá most a játék készítők az hótziher.
    Egyébként tessék itt a hipper szupper attid :
    http://www.tweaktown.com/reviews/1293/5/page_5_benchmarks_pt_boats_knights_of_the_sea/index.html

    dx10 alatt mind1 játéknál elhasal bőven.Ennyi.Majd,ha köv gen leveri az NV-t akkor azt veszek...akár lefizeti a készítőket az nv akár nem.lol.
  • Evil Merodak #40
    Az ilyen X.Y felvásárolhatja az AMD-t hírek is csak azért jönnek, mert bizonyos brókerek valahogy fel akarják tornászni a cég részvényárfolyamát. Ilyenkor látszik hogy a tőzsdén semmilyen munkát nem végeznek csak papírtologatást.
  • Su0my #39
    azért azt hozzá kell tenni, hogy (igaz, egyelőre másfél éves hardver ellen) két csepp birkafost sem érnek meg a szutyok nVIDIA-id az Ati új kártyái mellett. és a 9XXX-es GF sorozat kb semmi előrelépést nem fog hozni.. Az viszont tényleg elég égő, hogy csúcskategória kétmagos kártya. remélem nem ez lesz a jövő.
  • Su0my #38
    naja legalább Jobs valamennyire megőrzi emberi vonásait, amikor sajtótájékoztatót ad :)
  • Su0my #37
    na jó elszámoltam tízig.

    a lényeg annyi, hogy én sem csípem Jobs Urat, de.. a divat-apple-fikázókat még kevésbé ;)
  • sathinel #36
    Persze az előző tesztekben amíg ki nem jött az új radeon a 8800 volt a legjobb. Akkor is hazudtak? akkor azt jelenti hogy az nvidia sem megy jól:D nem kéne lefikázni az egyik legjobb hardware-oldalt. látom neked már beleégett az nvidia logó a retinádba, és ez már nem fog változni. Most nvidiám van mert az volt ár/teljesítményben jobb mikor vettem. De volt már radeon-om is. Te honnan szerzed az infókat? nvidia honlapról? Tomshardware oldalán sokszor olvasni ha a hardware-el nincs valami rendben, akkor azt írják. Tehát nem csak minden szuper, kifogástalan hírek vannak mint itthon az újságokban.
  • who am I 7 #35
    Menj már az ilyen lófasz toms hardver tesztekkel...Ott még az S3 triót is képesek az 8800 Ultra elé kihozni...
  • Danus16 #34
    mégcsak az kéne...
  • Aspirin #33
    Az Asus fogja megvenni.
  • maestro85 #32
    Én is tudok ám írni így éjszakára.... sorry