Gyurkity Péter

Visszatérnek az AMD FX processzorai

Néhány éves szünet után az AMD az FX-sorozat újjászületését tervezi, ezúttal is a fanatikusok és játékosok igényeire koncentrálva. Az Intel ismét újabb chipeket dobott piacra, olcsóbb változatokban.

Egyes források szerint az AMD 2009 közepére tervezi az FX chipek visszatérését, mégpedig a Deneb FX kódnevű magok révén, amelyekre támaszkodva a Phenom FX család megszületését ünnepelhetik majd. Ezek várhatóan magasabb órajelen, még több gyorsítótárral érkeznek, felvéve a versenyt az Intel leggyorsabb fejlesztéseivel - már ha valóban fel tudják venni a kesztyűt, erre ugyanis az utóbbi években a nagyobbik processzorgyártó nem sok esélyt adott riválisának.

Az első Athlon 64 FX processzorok még 2003-ban jelentek meg, az AMD akkor uralta a mezőnyt megfizethető árú, ám igencsak gyors fejlesztéseivel. Az ideiglenesen megkaparintott első helyet azonban a magához térő Intel 2006-ra visszaszerezte, így a fölény elvesztésével logikusnak tűnt az FX-család fokozatos leépítése. Ez meg is történt, az utóbbi két évben nem jelent meg újabb példány, most azonban az AMD azt tervezi, hogy a Phenom sorozat és a 45 nanométeres gyártástechnológia lehetővé teszi a visszatérést, valamikor a jövő év közepén.

A forrás szerint ezek a chipek valószínűleg magasabb órajelen érkeznek majd, nagyobb gyorsítótárral, valamint DDR2 (PC2-8500, 1066 MHz) és DDR3 (PC3-10666, 1333 MHz)  támogatással - ez utóbbiban semmi különleges nincs. Tekintettel arra, hogy a korábban kiszivárgott tervekben 2,8 és 3 GHz-es Phenom processzorok szerepeltek, a gyártónak ezt kell majd valahogy felülmúlnia, ha igazán maradandót akar nyújtani. Az ár minden bizonnyal 1000 dollár körül lesz, hiszen az Intel is ide igyekszik besorolni saját prémium kategóriás megoldásait.

Ami a vetélytársat illeti, a napokban két újabb chip bukkant fel az árlistában, amelyek alacsonyabb órajelen, négy- illetve kétmagos kiszerelésben hivatottak meghódítani a vásárlók szívét. A Core 2 Duo E5200 2,5 GHz-en fut, 800 MHz-es buszra, valamint 2 MB másodszintű gyorsítótárra támaszkodik. Ára 84 dollár, ami megegyezik a Pentium E2220 árával. A Core 2 Quad Q8200 órajele 2,33 GHz, az L2 cache mérete 4 MB, a busz órajele pedig 1333 MHz. Az új gyártástechnológia révén mindkét változatban bőven van tartalék, így a túlhúzásban jeleskedők számára jó vételnek bizonyulhatnak - utóbbi processzor ára egyébként 224 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • billxxx #28
    na

    az e-bay on már van eladó fx proci

    http://global.ebay.com/FAST_NEW_AMD_Dual_Core_ATHLON_64_FX_60_FX60_Socket_939_/140312970503/item
  • dez #27
    Ja, és 7/24-ben megy a gép. :P
  • dez #26
    Ha úgy értetted, az első stratégia az Intelé, és a második az AMD-é, akkor ez így téves, mert az Athlon 64-gyel és az X2-vel éppen az AMD fejlesztett jókorát. Persze azóta tényleg inkább a második utat követik.
  • dez #25
    Arty már leírta a vélemyényét a hozzászólásodról és rólad (amit én 100%-ig osztok, és kiegészítem azzal: balek vagy). Csak annyit tennék hozzá, hogy legalább 8 éve AMD procit használok, kvázi sosem játszom, hanem dolgozok a gépen (CAD), és sosem volt belőle problémám, hogy AMD-s procival teszem (pedig szeretek tuningolni is). Ezen időszak nagy részében olcsóbban jobbat kaptam, mint az Intel kínálata.

    (Kivéve pl. az X2 időszak elejét, amikor még túl drága volt, mivel az Inteles vetélytárs, a Pentium D harmatgyenge volt, az AMD meg nem tudta kielégíteni az X2-k iránti igen nagy igényt. Ezt az időszakot egyszerűen kihagytam, annyira nem volt sürgős a dual-core. A jelenlegi helyzetben is az AMD-t választottam, mert ésszerű árkeretben számomra elegendő teljesítményt nyúlt.)
  • JTBM #24
    A 45 nm-es váltás után szerintem az AMD már kifejezetteb jobb lesz minden tekintetben, mint az intel.
  • JTBM #23
    Az SC a multiprocesszoros programozás és a processzor igények egyik mai csúcsa.

    Tehát az SC megmutatja, hogy megfelelően jó programozás esetén mire képes a Phenom és mire képes a Core2. Az SC még a Phenom előtt készült, tehát nem lehetett optimalizálni a Phenomra.

    Természetesen a legtöbb mai program nem képes egyáltalán kezelni 4 magot, ezért vezethet sok benchmarkban a Core2.

    De ezek szvsz. nem relevánsak, mert a programok fejlődnek és inkább előbb, mint utóbb az összes képes lesz kezelni a több magos procikat.
  • Sanyix #22
    Azért sebességen kívül más is van, sztem az amd-s lapokra több egyéb finomságot kap (pl 780g chipset).
  • arty #21
    ha nem szoktál tuningolni, akkor mind1 mit veszel, azonos áron azonos sebességet kapsz a két gyártótól :) az is nagy kérdés mire vennéd és milyen további alkatrészeid vannak, amiket nem szeretnél cserélni.

    (optimalizációról és utasításkészletekről felesleges érdemben beszélni, nem ez a különbség a két gyártó között mamár: AMD is átvesz mindent, Intel architektura sem annyira más, mint a p4 idején, igy nem hinném h konkrétan egyikre vagy másikra optimalizálnának...)
  • arty #20
    "Nálam dolgoznia kell folyamatosan, megbízhatóan, azt és akkor amikor én akarom. Az AMD processzorai még ezt nem tudják."

    Te olyan mértékben vagy buta és tudatlan, mint az átlag intel hívő - 10 évvel ezelőtt. Előbbire a Prescott vásárlásod, utobbira a kommented a bizonyíték :D

    ---

    JTBM: ez csak annyit jelent, h a SUPCOM szereti a négy magot és különösen fekszik az AMD architekturájának. Más programokban van ahol a core mag erősebb.
  • JTBM #19
    A tomshardware-en felbukkant egy új teszt, ahol egy többmagos procikat is kihasználó programot teszteltek, pl. a Supreme Commandert.

    Az eredmény eléggé megdöbbentett:
    2GHz-es, 4 magos AMD Phenom ~50%-al gyorsabb, mint egy ~3GHz-es 2 magos Core2 intel.

    Ez kicsit átszámolva azt, jelenti, hogy
    1 db AMD Phenom mag 2GHz-en 37,5 százalékpontot teljesít,
    1 db intel Core2 mag 2Ghz-en 33,3 százalékpontos teljesít.

    Tehát többmagra optimalizált és rendesen megírt program esetén az AMD Phenom gyorsabb az intel Core2-nél!!!