Gyurkity Péter

Socket G34 - foglalatóriás az AMD-től

A friss útiterv szerint az AMD 2010-ben vált ismét foglalatot, a Socket G34 néven érkező fejlesztés pedig a második generációs 45 nanométeres, DDR3 memóriával kiegészülő Opteron chipek számára nyújt majd otthont.

Ázsiai források a cég saját, most kiszivárgott friss útitervére hivatkozva számoltak be az új foglalat fejlesztéséről. A Socket G34 a szerverekbe szánt Opteron chipek számára készül, megjelenése az évtized végén várható, amikor is az AMD teljes erővel a DDR3 memória támogatása felé fordul majd. Igazi erőművek készülnek a vállalat háza táján, csak legyen elég türelmünk (és nekik elég pénzük) a megjelenéshez.

A témában tájékozottak jól tudják, hogy a cég még mindig adós a 45 nanométeres szerver- és asztali processzorokkal. Ezek Shanghai kódnéven készülnek, megjelenésük pedig még az év vége előtt várható - alapos késéssel a nagy rivális Intelhez képest. Az első generációt azonban viszonylag rövid idő múltán követi majd a második, mégpedig a Sao Paolo kódnevű 8 magos, valamint a Magny-Cours néven készülő 12 magos processzorok képében. Ezek a chipek négyutas HyperTransport 3 technológiával, magonként 512 kB másodszintű, valamint összesen 12 MB harmadszintű gyorsítótárral érkeznek majd, felvéve a versenyt a szintén most készülő Nehalem családdal.


Maga a foglalat meglehetősen összetett, egészen pontosan 1974 lábat tartalmaz, ami jóval több mint a legutoljára piacra dobott LGA1207 érintkezőinek száma. A projekt eredetileg a Socket G3 foglalat kidolgozására indult, ezt azonban idén márciusban dobták, majd megalkották az utódot. A fejlesztés elsőként az RD890S és RD870S jelzésű chipkészletekben kap majd helyet, ezek elkészülte szintén jövő év végére, 2010 elejére várható - a DDR3 támogatás révén a 800 és 1600 MHz közötti példányokat vehetjük majd kezelésbe.

A negyedik HyperTransport link megjelenése találgatásokra ad okot. Tekintettel arra, hogy egy négy foglalatot tartalmazó összeállításban mindegyik chip három linket használ a társaival való kapcsolattartásra, a negyedik (egyes vélemények szerint) a Torrenza projektben meghatározott feladatokat hajthatja majd végre. Ez a Cell chipekkel történő kombinálást hivatott elősegíteni, ami elsősorban a szuperszámítógépek szegmensében jöhet jól a cég számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #12
  Mondjuk lehet, hogy nem 64+néhány lesz az. Mert bár 64 bites 1-1 csatorna, 1-1 bit valószínűleg 2 vezetéket igényel, amennyiben differenciált meghajtásról beszélhetünk, ami valószínű ezeken a frekvenciákon. Akkor az 128 + egyéb vezérlőjelek. (Ha jól emlékszem, DDRx ramnál az adatvezetékeken mennek a címek is.) De 4x128 még mindig csak 512 láb. Itt meg majdnem 2000 van.
 • dez #11
  "a Torrenza projektben meghatározott feladatokat hajthatja majd végre. Ez a Cell chipekkel történő kombinálást hivatott elősegíteni, ami elsősorban a szuperszámítógépek szegmensében jöhet jól a cég számára."

  Egyébként erről is érdekes jövő időben írni, mivel hogy az ezen alapuló IBM Roadrunner szuperszámítógép (>1 PetaFLOPS, Top500-as lista új 1. helyezettje egy időre) bemutatása a múlt hónapban volt. link
 • dez #10
  Hát, pedig azt a 150+W-ot valahogy oda is kell vezetni a procihoz... Ahhoz tényleg kevés ilyen 100-200 vékonyka láb.

  A memória felé meg asszem ilyen 64+néhány vezeték megy/csatorna. Az NB felé megy egy HT link megy, ami egy soros-párhuzamos busz, néhány vezetékkel.
 • Sanyix #9
  Te vagy tévedésben. miért kéne többszáz tápellátás? Egyébként meg az amds lapokon gönyörűen látszik ahogy a vezetőcsíkok szétterjednek a memóriák felé... másik fele meg a northbridge felé.
 • dez #8
  BTW, egy fontos részlet kimaradt a cikkből: a Socket G34 4 DDR3 csatornát támogat (regisztered és sima is). A Nehalem ilyet nem is tud.

  És hogy kicsit tisztább legyen a kép (legalábbis nekem nem jött le a cikkből): a Sao Paolo és a Magny-Cours már ezzel a Socket G34 platformra jön (tehát a 4. HT link hozzáférhetősége megvan) -- miközben a Shanghai a jelenlegi foglalatokat (is) támogatja.
 • dez #7
  "A negyedik HyperTransport link megjelenése találgatásokra ad okot. Tekintettel arra, hogy egy négymagos chipben mindegyik mag három linket használ a társaival való kapcsolattartásra, a negyedik (egyes vélemények szerint) a Torrenza projektben meghatározott feladatokat hajthatja majd végre."

  Ez így nem igazán helyes. Lapkán belül a magok nem HT-n tartják a kapcsolatot, hanem annál még jóval gyorsabb Crossbar Switchen keresztül. (Ezért előnyös a monolitikus x magos chip.) A HT vezérlők a magok mellé integrált NB részei.

  A 4 HT link alapvetően két dolog miatt érdekes:
  1. A jelenlegi foglalat csak 3 HT linket kezel. Kérdés, hogy akkor így mi értelme van a 4.-nek. Esetleg MCM (multi-chip-module, több lapka egy tokban) kialakításban kerülhet a proci mellé valami, pl. egy GPU.
  2. A 4 HT linkkel az eddigieknél ütősebb szerverek építhetők: max. 8 proci helyett 16, vagy az a 8 kevesebb csomóponton keresztül érheti el a többit, illetve a többihez kapcsolódó memóriabankokat. De mindehhez az kell, hogy a külvilág hozzáférjen a 4. HT linkhez, amihez új foglalat kell.

  Persze a Torrenza is egy lehetőség, de az megoldható lenne 3 HT linkkel is (az egyik proci helyére kerülhet egyéb, HT-támogatású "cucc").
 • shabba #6
  A lábak száma véleményem szerint akkor csökkenhetne drasztikusan ha réz alapú csatlakozás helyett meg tudnák oldani az optikai alapú csatlakozást, ami azért még odébb lesz. Ha optikai szálon össze lehetne kapcsolni a tokozáson belüli és tokozáson kívüli részegységeket akkor egyetlen szállal is igen nagy adatátviteli sebességeket lehetne produkálni WDM technológiával.

  Az Intel és még sok más cél szilicium alapú lézer fejlesztései pont e területre irányulnak már hosszú ideje. Persze első lépcsőfokban még csak szervereknél a nodeok közötti nagysebességű adatkapcsolat kialakítása lesz a cél. Aztán második lépcsőfoknak jöhet az előbb említett tokozáson belüli és kívüli komponensek optikai összeköttetése. A harmadik végső fázis pedig amikor már tokozáson belüli részegységek közötti összekapcsolódás kialakítása is optikai alapú lesz.
 • Power #5
  Te valami nagyon nagy tévedésben vagy.
  A lábak nagyrészére nem memória miatt van szükség, hanem a tápellátást miatt.
 • shabba #4
  A központi memóriát azt nem fogják ráintegrálni a cpu-ra, így aztán a memória vezérlők és hozzájuk szükséges lábak még sokáig megmaradnak. A memória ami bekerül a cpu mellé közös tokozásba, majd később 3D stackinggel még közelebb a cpuhoz inkább csak egy L4 cacheként fogható föl. A mellett még szükség van a központi memóriára is.

  A tokozáson belüli memória mérete elég korlátozott lesz, max 512MB-nyi, persze ez a mostani L3 cachekhez képest sok, de a rendszermemóriához képest meg kevés.

  Itt egy elég szemléletes ábra Intel Terascale projectéből, amiben leíják azt a 3 lépcsőfokot ahogy az Intel a dram memória tokozáson belülre hozását gondolja.

 • kvp #3
  Abban a pillanatban ahogy vegre bevezetik a soros memoria interface-eket el fog tunni a labak jo resze. Egy pcie16-os csatolonak csak 64 tu kell. Ha kb. 10% a tap-fold lab, akkor is legalabb 24 pcie16-os csatornat lehetne egy ilyen soklabu cpura rakni. Ha kap 4 pcie64-es memoriavezerlot (=ddr4), akkor meg mindig marad 2 pcie64, vagy 4 pcie32, vagy 8 pcie16-os kimenete. Ennek ma meg kb. a fele/negyede is eleg lenne.

  Ha a memoriat es/vagy a gpu-t is raintegraljak a cpu-ra, akkor pedig csak par pcie16-os vagy kisebb kimenete lesz, ami meg a 486-osokhoz kepest is jelentektelen szamu labat igenyel. Bar akkor memoriaboviteshez kenytelen lesz mindenki cpu-t cserelni. Elvileg a legkisebb meg teljes erteku pc-hez eleg kb. 16 lab. (tap/fold/pcie1) Ekkor ezen a buszon kapcsolodna minden kulso periferia, meg a ram is es alaplapi chipset-nek csak egy pcie router chip kellene.