Gyurkity Péter

Távozott az AMD vezére

Hector Ruiz elnök-vezérigazgató távozott posztjáról, a cég új első embere Dirk Meyer, aki megerősítette az Atom vetélytársának érkezését. A HP eközben ATI chipekkel fűszerezi a Centrino 2 laptopokat.

Mozgalmas napot tudhat maga mögött a kisebbik processzorgyártó, amely immáron új vezérrel és további fejlesztésekkel felvértezve folytathatja csatározását az Intellel. Hector Ruiz elnök-vezérigazgató ugyanis távozott posztjáról, igaz a céget nem hagyja el, a 2002 óta betöltött pozíciót azonban feladta és a jövőben az igazgatótanács elnökeként folytatja munkáját. Eddigi feladatait Dirk Meyer látja majd el, aki 1995 óta dolgozik a cégnél, és többek között tagja volt az első Athlon chipet kidolgozó csapatnak, amelynek révén először lépték át az 1 GHz-es álomhatárt. Elsődleges célja a vállalat gatyába rázása lesz.

A második negyedéves eredmények ismertetése mellett Meyer több fontos területről is beszélt. Szóba került például a Bobcat néven emlegetett mobil chip fejlesztése, amely elsősorban az Intel Atom sorozatával párbajozik majd a laptopok szegmensében. Az 1,19 milliárd dolláros veszteség megemlítése mellett annyit árultak el, hogy novemberben részletes információkkal fognak szolgálni az érdeklődők számára - egyelőre processzor hivatalos nevéről sem beszéltek . A cég a jelek szerint úgy érzi, hogy nem kell különösebben kapkodnia magát, hiszen az Atom család jelenleg utánpótlási gondokkal küszködik, így hiába veti ki rá hálóját szinte az összes laptopgyártó, igényeiket minden bizonnyal csökkenteniük kell majd.

Ennél talán érdekesebb pillanatnyilag, hogy a HP furcsa összeállításokat dob piacra. A vadonatúj, ezen a héten bejelentett Centrino 2 platform egyes példányait ugyanis ATI chipekkel látja el, ami tehát az AMD fejlesztéseinek megjelenését jelenti a vetélytárs dizájnjában. Meyer erről annyit árult el, hogy a megbízást még tavaly nyerték el, így már akkor valószínűvé vált a saját grafikus chipek megjelenése a HP változataiban. Példaként említik a HP Compaq 6830s és EliteBook 6930p típusokat, amelyek szintén megkapták saját példányaikat.

Ezzel a HP nyilván megfelelő grafikus erőt szeretne párosítani a gyors processzorokhoz, hogy versenyképesebbé tegye saját termékeit - meglátjuk az Intel mit szól ehhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #16
  Egyébként pl. az Escom, és asszem a Gateway is így szűnt meg, hogy túlvállalták magukat. Meg még lehetne sorolni pár multit.
 • dez #15
  Akkor vették meg az ATI-t - nem kis hitelből -, mikor elég jól ment a szekér, de arra nem nagyon számítottak, hogy az Intel előáll a C2D-vel... Az lehetett tudni, hogy utóbbi dobja a P4 vonalat, és a közepes teljesítményű, mobil fronton virító Yonah (Core Solo és Duo) "felturbózott" változata lesz a követlező asztali procijuk, de hogy ilyen ütős lesz a végeredménye...
 • NKing #14
  Szvsz az AMD sose volt csődközeli helyzetben. Egy transznacionális vállalat nehezen számolja annyira el magát, hogy egy felvásárlás a padlóra küldje. Más cégek nap mint nap vesznek fel dollárszázmilliós hiteleket befektetésekre, a mérlegük is a béka segge alá mutat, de nekik ez a tervezett eredmény. Az AMD se tette másképp.
 • dez #13
  Azzal semmi gond nem lenne, ha csak simán olcsóbban adta volna az Intel a procijait, amit az AMD. Ez bármikor szabadon megteheti. A gond azzal volt többek között, hogy a saját procijai általános árai alá ment azon gyártók számára, akik hajlandók voltak a fiókba tenni az AMD-s terveiket, ezzel jobb helyzetbe hozva őket a konkurenciánál. Vagy úgy is mondhatnánk, drágábban kapták volna, mint a többiek, ugyanis a gyártók többségével volt ilyen háttéralkú.
 • dez #11
  Én is azért írtam, hogy sokkal cikisebb lett volna a csődküzelibb helyzetben távoznia, mint most, amikor már javítottak a helyzeten.
 • ghost30 #10
  Csak azok szólnak be az AMD-nek akik nem használtak még AMD procit... ;-)
 • Sanyix #9
  Meg persze az amd 0-ról küzdötte fel magát, a kezdetektől full monopol helyzetben lévő intel mellett.
 • scoorn #8
  Így van, az Intel fizetett a PC gyártóknak, hogy az ő megoldásai kerüljenek be a PC-k be meg olcsóbban adta őket, hogy ne az AMD chipjei kerüljenek be stb...
 • Amcir #7
  Az arány nem csak ahogy elérték
 • ozric #6
  Sokan azt hiszik, hogy az AMD-s fickók bukottak meg vesztesek, pedig nem. Nagyon is jó munkát végeztek eddig, ha nem így lenne akkor már régen a Cyrix, Transmeta, IBM (x86 családja) vagy a NextGen sorsára jutottak volna. A Via x86 viszont haldoklik, mivel a részesedése gyakorlatilag felülről közelít a nulla fele. Viszont az AMD procik nem annyival rosszabbak az Intel megfelelőiknél mint amit a részesedésből lehetne következtetni. Inkább ennyire tellett a Nagy Bedaráló (Intel) mellett. Azt kívánom az AMD-nek, a jövőben a processzoruk teljesítményével legyen arányos a részesedésük. A jelenlegi kb. 80-20% arány természetellenes, versenyellenes és várhatóan ellentétes az EU joggal.