Berta Sándor

Eszközök köthetők össze a virtuális világgal

A violet nevű francia cég egy olyan RFID-olvasót mutatott be az IFA-n, amelynek a segítségével a háztartásban található tárgyak kapcsolatba kerülhetnek a világhálóval.

"A Mir:ror nevű eszközzel az a célunk, hogy a környezetünkben lévő eszközök életre kelhessenek, kommunikálhassanak és interakcióba léphessenek más környezetekkel" - jelentette ki Rafi Haladjian, a violet társalapítója. A Mir:ror USB-porton keresztül összeköthető bármely hagyományos PC-vel vagy Macintosh számítógéppel. A különleges Ztamps nevű RFID-tageknek köszönhetően akár egy esernyő, egy tányér vagy egy könyv is összeköthetővé válik a violet-platformon keresztül bármely programmal, szolgáltatással vagy tartalommal.

Mindez a valóságban azt jelenti, hogy egy megfelelően programozott Ztamppal kiegészített esernyő megjelenítése kiválthatja az időjárás-jelentés megmutatását. Szintén lehetővé válik, hogy a PC-k vagy más készülékek mondjuk gyermekkönyveket olvassanak fel. A francia cég mérnökei egy Violet OSS-nek keresztelt úgynevezett objektum operációs platformot is megalkottak, melynek segítségével alkalmazások hívhatók le.

"Minden felhasználó a saját maga által elkészített programokat is bevonhatja a rendszerbe. De a platform más vállalatok előtt is nyitva áll, akik szeretnék a szolgáltatással összekötni a termékeiket vagy az alkalmazásaikat. Együttműködünk többek között a Microsofttal és más gyártókkal" - tette hozzá Rafi Haladjian. A Mir:ror várhatóan a következő hetekben kerül a boltokba, ára 45 euró lesz. A csomag részét képezi 2 nanotag és 3 Ztamp.

A 2002-ben alapított francia vállalatnak már korábban is volt érdekes fejlesztése. 2005-ben ugyanis a Nabaztag nevű, nyúl formájú kommunikációs eszközt mutatta be, amely csatlakozni tudott a világhálóhoz és képes volt az e-mailek felolvasására, valamint alapvető parancsok végrehajtására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HabibX #2
    Télleg elég fura. De ha jól értem ezek Ők azt akrják, amit
    énis szertnék már, hisz a technika képes rá, hogy cross platform és
    cross nyelv= ha ugy tetszik any platfor any language.
    Na ez lenne ez a objektum operációs paltform
    kezdetnek, elindulásnak. sztem.
    azaz hogy szinte bármiylen műveletvégző egységet tudjon vezérelni, futtassa
    pl intelligens esernyőben valami minimális
    cpu meg kes ugye valami puffer kész.
    ha ez sikerül nekik gratula
  • atlagember #1
    Ebben egy értelmes mondat nem volt. Ekkora érthetlen zagyvaságot én még nem hallottam. Az egésznek se füle se farka. Informatikus létemre rá nem jöttem, hogy hogyan fog a tányér meg az esernyő a neten kommunikálni. Arra meg átlagemberi mivoltomba nem jövök rá, hogy erre mi szükség van.