Berta Sándor

RFID-címke a borok azonosítására

Egy olasz intézet új módszerének köszönhetően a vincelléreknek a jövőben intelligens címkék és RFID-chipek segíthetnek a palackos borok biztos felismerésében.

Az Istituto Superiore Mario Boella (ISMB) szakemberei által kidolgozott eljárás során a vonalkódokban és az RFID-chipekben különböző információkat tárolnak el, amelyek a bor készítőjére, a nedű minőségére és a származási helyére vonatkoznak. Az új rendszerrel a kereskedelmi és iparkamarák számára könnyen áttekinthetővé és ellenőrizhetővé válik az olasz borpiac. A megoldás a borászatok és pincészetek ezreit tekintve szintén hasznos dolog, hiszen így a vincelléreknek nem kell hosszú időt tölteniük azzal, hogy megtudják, milyen is az adott bor. Ezenkívül jelentősen könnyebbé válik a borfesztiválok szervezőinek munkája is, akik a címkék hiányában is könnyen azonosíthatják és megtudhatják a borok jellemzőit, hogy hol és ki készítette őket.

"A legegyszerűbb és talán a legpraktikusabb megoldás jelenleg a vonalkódok használata. A palackokon lévő címkéket lefotózzuk egy kamerás mobiltelefonnal, majd a képet MMS-ben elküldjük egy központi adatbázisba. Nehézséget jelent ugyanakkor, hogy jelenleg csupán néhány készülék támogatja az RFID-technológiát. Éppen ezért javasolt inkább egy Palm számítógép vagy egy különleges olvasó használata" - jelentette ki Paolo Mulassano, az Istituto Superiore Mario Boella fejlesztője.

Az RFID-technológiát egyre gyakrabban használja az élelmiszeripar. Az Európai Unió tavaly külön programot indított, amelynek célja, hogy a hűtőházaktól a kereskedőkön át a vásárlók asztaláig nyomon követhető legyen az élelmiszerek útja, így az emberek pontosan tudják, mikor állították elő az általuk megvett húst vagy halat. Az ISMB eljárása azért is hasznos, mert elősegíti a hamisított borok elleni harcot és a vásárlók, illetve a forgalmazók is meggyőződhetnek arról, hogy valóban minőségi bort vásárolnak. Az olasz szakember szerint emellett automatizálhatók a borforgalmazással kapcsolatos logisztikai tevékenységek. Paolo Mulassano nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a megoldást később más gasztronómiai vagy mezőgazdasági termékeknél is alkalmazni fogják.

Az ISMB-t 2000-ben alapította az Istituto San Paolo nevű torinói bank és a torinói politechnikum. A 250 kutatót és technikust foglalkoztató intézet összesen nyolcvan különböző programban vesz részt és elsősorban a vezeték nélküli, a műholdas és a multimédiás technológiák ipari alkalmazásával foglalkozik. A TTZ Bremerhaven technológiai centrum által koordinált projektben összesen 13 állam 27 kutatóintézete és intézménye vesz részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)