Berta Sándor

Intelligens, kommunikáló eszközöket fejleszt az EU

Intelligens, a környezetükkel rádiótechnika segítségével kommunikáló eszközöket szeretne kifejleszteni az Európai Unió. A szakemberek által egyszerűen csak együttműködő objektumoknak nevezett készülékek ugyanazokon a területeken juthatnának szerephez, ahol jelenleg az RFID technika.

"A fő különbség, hogy az RFID esetében maga a rendszer az intelligens, az együttműködő objektumoknál viszont minden eszköz önmagában is az" - közölte Pedro José Marrón, a Bonni Egyetem és a Fraunhofer Intézet Intelligens Elemző- és Információs Rendszerek Intézetének (IAIS) informatikusa. A szakember vezeti az Európai Unió Cooperating Objects Network of Excellence (CONET) nevű programját.

"Az RFID esetében szükség van egy olyan háttérre, amely a viszonylag buta chipeket irányítja. Ez azonban csak egy bizonyos mértékig és egy bizonyos számú chip esetében lehetséges, utána a rendszer eléri a határait. Az együttműködő objektumoknál ugyanakkor mindegyik eszközben van egy intelligens számítógép és mindegyikük képes a központi rendszer számára utasításokat adni. Nem véletlen, hogy a téma elsősorban a logisztikai cégek érdeklődését keltette fel" - tette hozzá Pedro José Marrón.

S hogy mire lennének jók ezek a technológiák? A nem is olyan távoli jövőben a légiutasok poggyászain elhelyezett intelligens címkék biztosíthatnák, hogy az adott csomag valóban a rendeltetési helyére jusson el. Ezek a címkék ezenkívül érzékelnék, hogy ha módosulnak a járatadatok és a tulajdonos egy későbbi repülőgéppel utazik el. A 2012-ig tartó CONET-ben tíz országból összesen tizenegy európai egyetem és nyolc konszern, köztük a SAP, a Boeing és a Schneider Electronic vesz részt. Az Európai Unió a programot összesen 4 millió euróval támogatja, míg 6 millió eurót a projektpartnerek biztosítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!