Berta Sándor

Álnév-funkció a német e-személyikben

Az ötlet mellett kiálló német belügyminisztérium szerint így könnyebben azonosíthatják majd magukat az interneten az állampolgárok, anélkül, hogy ki kellene adniuk a személyes adataikat.

Mindez egy levélből derült ki, amelyet August Hanning, a minisztérium államtitkára írt Gisela Piltz-nek, az FDP-frakció belpolitikai szóvivőjének. Hanning leírta, hogy az új német személyi igazolványok RFID-chipjében lehetőség lesz az online álnevek tárolására. Ezeket az álneveket a felhasználók csak és kizárólag internetes azonosításra használhatják majd. Így felgyorsulhat az azonosítás az online banki szolgáltatásoknál, az internetes szerződéskötéseknél vagy az elektronikus kormányzati és hivatali ügyintézésnél.

Az álnevet azonban nem a személyi igazolvány tulajdonosa választhatja ki, hanem azt az okmány számából és az online szolgáltatót jelölő számból hozza létre a Szövetségi Információstechnikai Biztonsági Hivatal (BSI). Az egyes portálok így tudni fogják, hogy a látogatójuk valódi személy. "Ez a legmagasabb szintű védelem, hiszen a számsort nem lehet megfejteni, de ha ez még sikerülne is, senki sem tudja meg, hogy az azonosító kit takar, így semmit sem ér vele. Lehetetlenné válik a több oldalon való profilok létrehozása is, mivel minden szolgáltatót más kód jelöl, így minden álnév más és más" - jelentette ki a német belügyminisztérium szóvivője. August Hanning kiemelte, hogy az állampolgárok döntik el, hogy az álnevet mely oldalak és szolgáltatások esetén használják.

Az új német személyi igazolványon lévő RFID-chipen az álneven kívül tárolják az adott személy digitális fotóját és két ujjlenyomatát is. Az elképzelést üdvözölte Peter Schaar német adatvédelmi biztos, aki elmondta, hogy régóta lobbizott a német belügyminisztériumnál az álnév-funkció bevezetéséért, mivel biztonságos és könnyíti az online ügyintézéseket. Fontos ugyanakkor, hogy az emberek ne érezzék azt, hogy az állam beavatkozik a magánéletükbe és továbbra is névtelenül szörfölhessenek a világhálón. Lehetővé kell tenni a név vagy cím kiadása nélküli életkor-ellenőrzést is.

Az új német személyi igazolványok várhatóan 2009-ben jelennek meg. Ahhoz, hogy a kártyák valóban mindenhol zökkenőmentesen használhatók legyenek, a BSI és a német cégek egy e-Card-API-t fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi kompatibilis, akár az e-betegkártyákkal is kompatibilis olvasókészülékek létrehozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archkoven #16
    Jaj, de nagyon jajgatnak itt az okostojások!:D
    SG-hercegek, titeket senki nem akar megfigyelni mert a kutyát nem érdekli, hogy hol és mint csináltok. Akiket meg akarnak figyelni, azokat eddig is megfigyelték, próbálják még nehezebbé tenni az elrejtőzködésüket.
    De ismétlem: ti a kutyát nem érdeklitek, rátok anyun, apun és ha élnek még akkor a nagymamin és nagypapin (akik biztos nagyon szeretnek) kívül a kutya nem kíváncsi, úgyhogy nem aggódjatok, továbbra is lehet recskázni a neten, senki nem fogja megtudni:D
  • kvp #15
    "simán tudják a napi szokásaidat, a kártyák mozgása alapján kiszűrik a barátaidat, ismerőseidet, egyéb szokásaidat."

    Ez jelenleg is mukodik, csak nem kartyakkal hanem a mobiltelefonok pozicioadataival. Igy lehet automatikusan ismeretsegi halot epiteni az alapjan hogy ki kivel talalkozott es hol. Jelenleg ez meg nem egy elterjedt technologia, igazan csak az allamellenes tevekenyseget vegzok (pl. kormanyellenes tunteteseken resztvevok) azonositasa hasznalt megoldas. Gyorsabb es egyszerubb mint mindenkit igazoltatni, es konnyebb visszaellenorizni a videofelveteleket is.

    Az automatikusan generalt neveknek az a lenyege, hogy ha valaki akar akkor nev nelkul hasznalhat uzleti szolgaltatasokat, de az allam ennek ellenere kepes kovetni. Viszont a magancegek nem latjak az adatokat. Ez olyan, mintha minden bankban lenne egy rendor aki elkeri a szemelyi igazolvanyt es megmondja a banki alkalmazottaknak, hogy tenyleg a szamla tulajdonosa-e az illeto. Az egesz megoldas alapja, hogy az emberek jobban biznak az allamban mint a magancegekben. Sajnos ez az utobbi allitas nem igaz es ha generalt kodrol van szo, akkor eleg nagyszamu kod ismereteben a cegek feltorhetik az alapadatokat, vagy ha tobb ceg kozos kodot hasznal, akkor szamukra egysegesen azonosithatova valik az adott szemely.

    Mindezek ellenere digitalis alairasokhoz amugy is kell a technologia, tehat nem baj ha beepitik, csak ha valaki tenyleg titokban akar maradni, akkor erdemes lesz beszereznie egy masik digitalis szemelyit is. Gond csak akkor van, ha kotelezove teszik az internet hasznalatahoz a szemelyi azonositast is. Ekkor sajnos minden epeszu embernek kelleni fog egy hamis szemelyi.
  • HUmanEmber41st #14
    Igen, nyugodtan visszaélhetnek vele, h rádbizonyítsak olyasmit, amit valójában nem követtél el, csak éppen akkkor arra jártál. Pl kirabolnak valakit a Metro megállóban, az elkövető leárnyékolta (vagy nincs is neki) az RFID chipjét, ki marad elkövetőnek? Te.
    És még sorolhatnám napestig. De inkább nézd meg/olvasd el G. Orwell 1984 c. művét, vagy a Brasile ( Brazil) c. filmet. Utána majd te sem fogsz neki örülni, h bármit rádmondhatnak ezentúl.

    De kicsit továbblépve: simán tudják a napi szokásaidat, a kártyák mozgása alapján kiszűrik a barátaidat, ismerőseidet, egyéb szokásaidat. Majd szépen megkeresnek, és elkezdenek hívogatni telefonon, h ezt vagy azt a terméket vedd már meg, mert tudjuk, h éppen nagy szükséged van rá, stb stb
  • willcox #13
    Ezzel most mit akartál mondani? Az, hogy bárki láthat, az nem azonos azzal, hogy összesítve, bárkiről meg tudnák mondani, hogy ki merre járt.
    Hagyományos módszerekkel csak úgy tudnák megcsinálni, ha minden emberre ráállítanak egy megfigyelőt. Ez ugyebár képtelenség, bár voltak az átkosban erre próbálkozások (igaz, nem mindenkire).
  • Gerygrey #12
    Jut eszembe: kilépek a lakásajtón, szabad szemmel látható és lekövethető vagyok. Bárki láthatja hova megyek és mit csinálok. Juujjj, inkább nem is megyek ki a lakásból, mert még valaki visszaél azzal az információval hogy reggel 8-kor felszálltam a metróra.
  • Vorpal #11
    Jogos - én nem tudom megérteni mi van ezzel a világgal - csupa inkompetens hülye vezeti?

    Fura, mert ha elmegyek egy céghez dolgozni - ugyanez a fejetlenség van benne,
    köze nincs a pragmatizmushoz a vezetési stilusnak.
    Ha valamire javaslatot teszek vagy meg próbálom javitani,
    kiröhögnek és aztmondják nyugi - van valami kiábránditó ebben a társadalomban.
  • balee66 #10
    pffff ha a hülyeség fájna, ezek fájdalmukban már összeszarták volna magukat. Pont mi MO politikusai --> korházi széfek..... elbaszott egy ország az is, mint a miénk.
  • raingun #9
    Igen, de ne aggódj, vezeték nélkülit ;-)
  • Camouflage #8
    En ezt nem ertem. A kovetkezo az lesz, hogy porazt dugnak a s*ggunkbe?
  • willcox #7
    Ha az ember hivatalos ügyeket intéz, akkor tökmindegy, hogy a valódi nevét használja, vagy a hatóságok által generált álnevet, hiszen az ember beazonosítható. Itt inkább arról lehet szó, hogy megpróbálják beetetni az embereket az általuk generált álnevek használatára, mert akkor persze a hatalomnak könnyű dolga lenne az ember beazonosításánál. Létezik olyan hülye ember, aki ilyet használna nem hivatalos oldalakon?