Berta Sándor

Németországban betiltanák a személyes adatok kereskedelmét

Heves vita bontakozott ki az európai uniós államban a személyes adatok tárolásáról, továbbadásáról és felhasználásáról.

"Amennyiben nem védhetjük meg más módon a felhasználókat, meg kell fontolnunk azt a lehetőséget, hogy teljesen megtiltjuk a személyes adatok kereskedelmét" - nyilatkozta Michael Glos német gazdasági miniszter. Adatvédelmi szakemberek becslései szerint jelenleg minden német állampolgár személyes információi megtalálhatók valamelyik reklámügynökség rendszerében. Különösen sokkoló, hogy eddig 10-20 millió helyi lakos banki folyószámla-adatai kerültek ki a feketepiacra.

Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter azt javasolta, hogy - elfogásuk esetén - első lépésként zárolják az illegális adatkereskedők vagyonát és adott esetben alkalmazzanak teljes vagyonelkobzást. "A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az elmúlt évtizedekben rendkívüli módon csökkent az emberek adatvédelmi öntudata. Nagyon sokan hajlandók megosztani minden lehetséges adatukat, még ha azok a legszemélyesebb információik is. Ugyan most is vannak az adatkereskedelmet szabályozó rendeletek, azonban meg fogjuk vizsgálni annak a lehetőségét, hogy szigorítsunk az ilyen esetekben kiszabható pénzbüntetéseken. A törvény szerint a maximálisan kiszabható pénzbírság 250 000 euró, de ezzel csak ritkán élnek a hatóságok" - szögezte le a politikus.

Az online adatokkal kapcsolatban sokkal komolyabbak a hiányosságok, mint azt a legtöbben hiszik. Legalábbis ezt állítja David Emm, a Kaspersky számítástechnikai biztonsági cég munkatársa. A szakember elmondta, hogy bárki könnyen megszerezheti valakinek a banki folyószámla-adatait, amelyeket később vagy új folyószámla nyitására vagy a meglévő kifosztására használhat fel. Paul Ferguson, a Trend Micro szakértője hozzátette, hogy a feketepiacon több millió ember személyes, például bank- és hitelkártya-adatai szerezhetők be. A hitelkártya-információk darabja kevesebb mint egy dollárba kerül, míg egy folyószáma adatai átlagosan tíz dollárért vásárolhatók meg.

A két szakember egyetértett a német igazságügyi miniszterrel abban, hogy a legnagyobb problémát az emberek gondatlansága, figyelmetlensége jelenti. Sokan ugyanis rendszeresen kiadják a legbizalmasabb személyes adataikat, anélkül, hogy odafigyelnének, vagy hogy bizalmatlanok lennének. A legtöbben csak akkor döbbennek rá, hogy mekkorát hibáztak, amikor szembesülnek a kifosztott bankszámlájukkal. De ez akkor már késő bánat. A német kormány és a tartományok vezetői szeptember elején krízistanácskozást tartanak, amelyen részt vesz többek között Michael Glos, Brigitte Zypries, Horst Seehofer német fogyasztóvédelmi miniszter és Peter Schaar szövetségi adatvédelmi megbízott is.

A vita azután robbant ki, hogy augusztus elején kiderült: nem 17 000, hanem több mint 1,5 millió ember adatai tűntek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Simaji #2
    Biztosan tilos is de ez nem jelenti azt, hogy nem teszik sajnos...
  • rigidus #1
    En abban a tudatban voltam eddig, hogy a szemelyes adatok tovabbadasa, ertekesitese vagy azokkal valo visszaeles a legtobb orszagban eleve tilos.