Berta Sándor

Az osztrák rendőrség internetellenőrzési tervei

Az osztrák belügyminisztérium (BMI) zárt ajtós egyeztetést folytat az internetszolgáltatókkal a világháló ellenőrzéséről - derült ki a most kiszivárgott dokumentumokból.

A belügyminisztérium és az igazságügyi szervek azt szeretnék elérni, hogy akadálytalanul hozzáférhessenek az ISP-k teljes hálózatához és forgalmához, akár a Skype-beszélgetések részleteihez is. Ausztriában a távközlési ellenőrzéseket a 2003-ban hatályba lépett úgynevezett Überwachungsverordnung (ÜVO) szabályozza, más jogszabályok viszont nincsenek. Ugyan az internetszolgáltatókat kötelezik az előírások a hatóságokkal való együttműködésre, azonban ennek konkrét módja és a technikai megvalósítása nincsen szabályozva.

Az osztrák belügyminisztérium, a helyi távközlési felügyelet, illetve a vezetékes és mobil szolgáltatók már június végén megbeszéléseket folytattak egy "nemzeti internetellenőrzési megoldás" részleteiről. A BMI abból indult ki, hogy minden ellenőrizendő személy vagy cég fix IP-címet kapna, akkor is, ha az előfizetői szerződése dinamikus IP-cím meglétét írja elő. Ezenkívül a teljes forgalmi adatokat lemásolnák, tárolnák és kérésre az ellenőrzést végző hatóságokhoz továbbítanák. Már most vannak minden osztrák ISP rendszerében olyan, a BMI által minősített hálózati kapuk, amelyek képesek a forgalmi adatok lemásolására és azok - biztonságos kapcsolaton keresztüli - továbbküldésére.

Jelenleg még az a gyakorlat, hogy a szolgáltató bírói felszólításra kiadja a kért előfizetői vagy forgalmi adatokat. Ugyan, mint a példa mutatja, a másik út már megvan, azonban hiányzik egy megfelelő szoftver, amely képes az adatokat a használt protokollok (HTML, POP3, SMTP, fájlcserélő hálózatok stb.) alapján rendszerezni és a kiértékelést végző részlegek szervereire továbbítani. Az egyeztetéseken kiderült, hogy a hatóságok számára már most sem okoz problémát a Skype-on keresztül folytatott, titkosított beszélgetések lehallgatása. A tervek szerint a következő hónapokban munkacsoportokat hoznak létre, amelyek egyetlen feladata a szükséges technikai megoldások kidolgozása lesz.

Érdekesség, hogy a megfigyeltek közé számos csoport tagjai bekerülhetnek. Az osztrák Btk. 278a, a bűnözői szervezetekről szóló paragrafusára hivatkozva végrehajtott Prémes állat hadműveletben például több mint 70 megfigyelést rendeltek el állatvédő aktivisták ellen. A nyomozók minden esetben kíváncsiak voltak az adott személy mobiltelefon és online forgalmára, a mobiltelefon alapján a pontos tartózkodási helyére és útvonalára, valamint e-mailjeire. Rudolf Goilla, a BMI szóvivője közölte, hogy a júniusi rendezvény egy szakértői megbeszélés volt, ahol a minisztériumot is csak technikusok képviselték.

Martin Bredl, a Telekom Austria szóvivője pedig sietett leszögezni, hogy elutasították az ellenőrzésekre használható eszközök telepítésének kérését és igyekezett biztosítani mindenkit arról, hogy a hatóságok soha nem kapnak hozzáférést a hálózatukhoz. Arról azonban, hogy miről esett szó a találkozón, Bradl sem volt hajlandó nyilatkozni, csak annyit árult el, hogy a rendezvény nem volt nyilvános.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #7
    [brutálnagy]BYE BYE internetmegfigyelés !
  • uberalles #6
    "Az egyeztetéseken kiderült, hogy a hatóságok számára már most sem okoz problémát a Skype-on keresztül folytatott, titkosított beszélgetések lehallgatása."

    még ha igaz is lenne, - túl azon hogy ez a Skypenak óriási presztízsveszteség lenne , ezért NEM ADJÁK KI A TITKOSÍTÁST VÉGZŐ PRIVÁT KULCSOKAT ! - akkor is ott van a Skype-n kívül még kb. 12878479 netes csevegőszoftver mind-mind más rendszerrel és kulccsal, a T. hatóságoknak legalább 60ezer évig kéne élniük ha szeretnék mindet megismerni. Ha valaki beszélgetni szeretne a neten, miért pont a Skype-t választaná, mikor ott van még a Googletalk, a FreeCall, a Jabber, az ICQ, az MSN, a Yahoo Messenger, a Gadu-Gadu csak amik így hirtelen az eszembe jutnak, mindegyik saját titkosítással (a TOR felett)
  • uberalles #5
    régi téma.. és már jó soxor leírtam, hogy hijába erőlködnek, mikor a TOR hálózattal nem tudnak mit kezdeni , illetve a TOR hálózaton keresztülmenő böngészőkkel pl.: a XeroBankkal
    az összes kifele és befelemenő adatforgalma a megfigyelt személynek szabdalva-kódolva és többszinten szabdalva-kódolva jut el (a földet pl: 3szor megkerülve) a végpont IP-ig és az utolsó (TOR-exit) gép lesz az átmeneti IP címe a session erejéig , de maximum néhány percig, amíg a TOR-cicuit fentáll. a TOR-t gyakorlatilag több, mint lehetetlen feltörni bármilyen katonai szervezetnek és félkatonai-szerkezetnek, mert több százezres boly van jelen egyidejűleg és sok a bolyból lopott és free WiFi hálózatokról csatlakozik be és a rajtuk keresztülmenő titkosított pakettrészletek könyörtelenül elvesznek fertály órán belül, csak az aktív session idejéig léteznek.

    MÁS:

    "azt szeretnék elérni, hogy akadálytalanul hozzáférhessenek az ISP-k teljes hálózatához és forgalmához, akár a Skype-beszélgetések részleteihez is"

    erre is ugyanaz vonatkozik mint amit fent leírtam, tehár TOR-on keresztülvezetve semmit nem tudnak vele kezdeni, ráadásul a Skypenak saját , szerveroldali titkosítása is van, amit nem fognak csak úgy osztrák-csicska kormányoknak kiadni.
  • NessieGraf #4
    Hurrá! Megjött az EU! Örüljünk...

    Komolyan oda kell jutni, hogy még a személyid sincs a neveden?
  • eax #3
    Nade nezzuk a jo oldalat: legalabb a sotetzoldeket figyelik ;)
  • Sanyix #2
    pff nem. Ez a kommunizmusra volt jellemző.
  • gere1 #1
    fasizmus.