Berta Sándor

17 000 német adatait adták el CD-n

Egy névtelen feladótól különös és értékes CD-lemezt kapott a Schleswig-Holsteini Fogyasztóvédelmi Szervezet.

Az adattárolót egy vierseni cég adta fel és a lista több mint 17 000 német állampolgár neveit, lakcímeit, telefonszámait, születési időpontjait, valamint a banki folyószámláik részletes adatait tartalmazza. Az Excel-fájlban a fogyasztóvédők ugyan a Délnémet Lottótársaság (SKL) nevére találtak több utalást, azonban rejtély, hogy a személyes adatok miként és ki által kerültek a CD-re. A mozaik csak azután állt össze, miután a szervezet megvizsgálta a korábban beérkezett fogyasztóvédelmi panaszokat. Ezekben többen is visszaélésekről és bankszámlájuk kifosztásáról számoltak be. A személyes adatokhoz minden bizonnyal hamis ügyfélszolgálatok útján jutottak hozzá az elkövetők. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy az emberek nagyon könnyen kiadják a legérzékenyebb információkat is.

"Maga az egész ügy rémisztő. Már tudomásunk van az első esetekről, amikor a bűnözők kifosztották az érintettek banki folyószámláját, a panaszosok pedig váltig állították, hogy ők soha nem vásároltak lottószelvényeket és semmilyen szerencsejátékban sem vesznek részt. Csupán néhány kattintás az egérrel és a személyes adatok máris kimásolhatók, elküldhetők e-mailben és így bárki számára hozzáférhetővé válnak, ami megnyitja az utat a visszaélések felé" - jelentette ki Thomas Hagen, a fogyasztóvédelmi szervezet szóvivője.

Az iroda már értesítette a tartományi Független Adatvédelmi Központot (ULD), amely haladéktalanul jogi lépéseket tesz az ügyben. "Amikor valakinek a banki folyószámla-adatait kérik egy online szolgáltatás keretében vagy telefonon, akkor nem árt, ha óvatos és bizalmatlan. Ezenkívül célszerű legalább kéthetente ellenőrizni a bankszámlánkat, hogy nem történtek-e gyanús vagy a tudtunk nélkül bekövetkezett pénzmozgások. Amennyiben ilyesmit tapasztalunk azonnal értesítsük a bankot és adott esetben a fogyasztóvédőket" - tanácsolta Thilo Weichert, az ULD vezetője.

A vizsgálatok egyébként kiderítették, hogy az eredeti címzett nem a Schleswig-Holsteini Fogyasztóvédelmi Szervezet, hanem egy észak-németországi call-centereket üzemeltető cég volt. Az ügyben már a mönchengladbachi ügyészség is nyomozást indított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #2
    Nekem is ez tunt fel:) Mintha a Volannak kuldenek 1 levelet es a belugyminiszterium kapna meg...nem semmi
  • silanor #1
    Fura, hogy felre ment a level...