Berta Sándor

Ausztria - naponta 32 internetező után nyomoztak

Nyugati szomszédunknál az idei esztendő első négy hónapjában naponta átlagosan 32 felhasználó után érdeklődtek a hatóságok. Ezenkívül naponta átlagosan 2 mobiltelefon-tulajdonos ellen indítottak nyomozást vagy vizsgálatot.

Ezek az adatok az osztrák Zöldek parlamenti kérdéseire adott hivatalos válaszokból derültek ki. "Amennyiben ezeket a számokat vesszük figyelembe, akkor gyorsan világos lesz számunkra, hogy Ausztriában nagyon komolyan fennáll annak a veszélye, hogy az ország egy megfigyelési állammá alakuljon át. Ezek a megoldások veszélyeztetik a polgári jogokat" - hangsúlyozta Marie Ringler, a bécsi Zöldek parlamenti képviselője.

A párt a válaszok kézhezvétele után döntött úgy, hogy létrehozza az Überwachungsstaat (Megfigyelési állam) nevű honlapot, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az életükben egyre nagyobb mértékben jelenlévő ellenőrzésekre. "A Günther Platter elképzeléseit bemutató Platterwatch nevű portál azután is népszerű maradt, hogy a belügyminiszter már lemondott a posztjáról. Négy hónap alatt több mint egymillió oldallekérdezést regisztráltunk és az ott látható YouTube-videókat eddig 53 000-en tekintették meg. A petíciónkat eddig 25 000-en írták alá" - tette hozzá a politikus.

A legnagyobb problémát a Zöldek képviselői szerint az osztrák rendőrségi törvény és annak a felhasználók adatforgalmának ellenőrzését, valamint a mobiltelefon-tulajdonosok helyzetmeghatározását bírói engedély nélkül lehetővé tévő részei jelentik. "A belügyminisztérium és az internetszolgáltatók között nemrég lezajlott egyeztetések és az úgynevezett forgalomfigyelő boxok elhelyezése is nagy felháborodást váltott ki az emberek körében. Ezek az eszközök ugyanis azt a célt szolgálják, hogy a hatóságok megfigyelhessék például a felhasználók e-mail forgalmát. Az internetszolgáltatóknak fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy valóban támogatni akarják a belügyminisztérium terveit? A legfontosabb, hogy meglegyenek a megfigyelési intézkedések hatékony ellenőrzési lehetőségei és hogy ne sérüljenek az állampolgárok alkotmányban rögzített alapvető jogai. Harcolni akarunk az Európában egyre erősödő megfigyelési folyamatok ellen" - közölte Marie Ringler.

Mint ismeretes, Ausztriában tavaly decemberben fogadták el a rendőrségi törvény módosítását, amely szerint - kizárólag vészhelyzetekben - a mobilszolgáltatók kötelesek bírói engedély nélkül is kiadni az előfizetőik nevét, címét és forgalmi adatait a hatóságoknak. A Zöldek idén februárban indítottak tiltakozó akciókat és a petíciót számos közéleti személyiség írta alá. Alexander Zach parlamenti képviselő szintén februárban a gazdasági élet számos szereplőjével közösen kezdeményezte a vitatott jogszabály alkotmánybírósági felülvizsgálatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #3
    32 internetező és 2 mobilozó. legalább betartják az IT-szakmában bevett szokásokat: ragaszkodnak a 2 hatványaihoz :D
  • M0RN1NGST4R #2
    igen, csak ezt bármire rá lehet fogni.
  • Faterx #1
    "kizárólag vészhelyzetekben"
    ott a pont