Gyurkity Péter

Lassúnak érzik az amerikai interneteléréseket

Több mint 230 ezer tengerentúli felhasználó vett részt abban a felmérésben, amelynek adatait látván a készítők megállapították, hogy az USA igencsak lassan növeli a letöltési sebességeket, ennek pedig nem csak a kalózkodás az oka.

A Communications Workers of America illetékesei által elkészített internetes felmérés során a résztvevőknek mindössze annyi volt a feladatuk, hogy ellátogassanak a Speed Matters elnevezésű oldalra, ahol is gyorsan és kényelmesen lemérhették sebességüket. Ebben nincs semmi új, hiszen a világhálón tucatjával találhatunk hasonló oldalakat, azonban ezúttal mintegy 230 ezer belföldi felhasználó eredményeit jegyezték fel és összegezték.

A végeredmény igen lesújtó a készítők szerint, hiszen arra világít rá, hogy az utóbbi időszakban az Egyesült Államok területén alig, vagy egyáltalán nem növekedett az átlagos letöltési sebesség. Az eredmények összevetése során 2,3 Mbps-os átlagos letöltési iramot jegyezhettek fel, ami alig 400 kbps-mal több mint az egy évvel korábban elért adat. Ebben a versenyben kérdés nélkül Japán és Dél-Korea vezet 63 és 49 Mbps-os átlaggal, de Finnország 21, Franciaország 17, sőt még Kanada, a "barátságos, ámde elmaradott északi szomszéd" is 7,6 Mbps-os eredményt tudott felmutatni, lehagyva ezzel az USA-t.


A helyzet javítása érdekében a szervezet nemzeti szélessávú stratégia kidolgozását és elfogadását tartja az egyetlen megoldásnak. Erre minél előbb sort kell keríteni, hiszen a jelenlegi állapotokat figyelembe véve 100 év alatt sem tudják majd megszorongatni Japánt (ezt még tavaly jelentették ki, az akkor mért 1,9 Mbps-os átlag után).

Ami a hazai helyzetet illeti, a VGO a múlt héten a következőképpen összegezte azt: a növekedést már nem tartják vissza a magas árak, hiszen megfelelő széles sávú kapcsolatok elérhetők a korábbinál jóval kedvezőbb összegekért. Mégis, a növekedés elmarad a várakozásoktól, amit egész egyszerűen az érdeklődés hiányával magyaráznak - több millió hazai háztartásban még mindig nincs elérés, ez pedig igen lassan változhat csak meg. A vezetékesnél jóval gyorsabban terjednek a mobilinternet technológiák, ez némi reményre jogosít fel, de az optimizmust egyelőre tartaléklángon tartják a megfigyelők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Xmas76 #37
    Az "interneteléréseket" az tényleg 8 szótag? Meg nem mellékesen egyébként két szó? Esetleg kötőjeles? Annyi bizonyos, hogy a bal oldali menüben a "További cikkek" blokkban értelmesebben jelenne meg.
  • zola2000 #36
    Nekem havi 5 ezerért kábelem van, 2M/256K, és volt olyan hónap, hogy még be is lassítottak, mert 100 giga fölé mentem.
  • Czibu #35
    Most nem az lesz a fontos, hogy kinek milyen van, hanem hogy mindenkinek legyen. A nagy sávszél nem mindenhol elérhető országunkban. Van akinek csak adsl jut,vagy wireless, más helyen meg behúzzák lakásba az optikai szálat. (Az más kérdés hogy még mindig létezik a betárcsázós, modemes net 1-2 helyen)

    Nekem jelenleg ADSL-em van. 8M-ás lehetne kábelem is akárhány megás, de az a szolgáltató ahol ezt adják kiváltképp se megbízható.

    Mindenki megpróbálja a legjobbat kiválasztani, ahol épp lakik, és amennyit a pénztárcája enged.
  • puntocsento #34
    nekem 20Mega/20Mega-s netem van, én teljesen megvagyok vele elégedve. mindig megvan ez a sebesség, sőt a feltöltés több szokott lenni. a letöltés is már héha volt 30Mega.
  • Yv@n #33
    Ez hülyeség. Ha csak fele ilyen gyors netem lenne, akkor is hd-ben tölteném, mert majd megnézem ha leért. Nem live stream, hogy zavarjon.
  • BlackRose #32
    Ha ló nincs a szamár is jó. :)
  • Gerygrey #31
    Régebben nem "jó volt" az avi, hanem kényszerűségből töltöttük azt, mert lassú volt a net. Ez olyan mint ha azt mondanád, hogy régen jó volt a zsiguli meg a trabant, ma meg érdekes módon mindenki opelt és fordot vesz. Francokat volt az jó, csak nem volt más. Most meg van.
  • zola2000 #30
    Dehogynem, ha 10X-es netem volna, akkor HD-ben tölteném az animékat, és nem SD-ben...
  • tomcsa4 #29
    Igen, van igazság abban ,amit írsz, én is érzek benne. Csak egy dologban nem, az pedig (nem szó szerinti idézet): "a sávszél nincs összefüggésben a forgalommal".

    Én nem ezt tapasztaltam hazánk fiainál (persze szűk körben, hisz mindenkit nem nézhetek meg). Régebben jó volt az Avi, 2-3 éve már csak DVD, ma meg egyre inkább csak HD filmek. Haveromat is megkérdezem, miért tölti le DVD-sként egy olyan fimet, amit csak meg szeretne nézni, lehet nem is tetszik majd neki és törli. Erre a válasz: mert ilyen-olyan netem van és hamar lejön. És a HD filmek eljövetelével szinté kezd változni...és akár igen hamar. Figyeljétek meg! Én így vettem észre.

    Ezt saját magamon is meg tudom ítélni: ma már nem demót töltök, hanem warezban a játékot és úgy ítélem meg, tetszik-e vagy sem. Jó jó, nem sokat, alig érdekel valami, de nem csak én lehetek egyedül evvel. És nálam azért vannak sokkal "hácébb" gémerek. Régen jó volt a demó (igaz akkor is csalásnak ítéltem meg őket, de mivel nem volt netem és legelsőnek 768kb/s-es volt, inkább demóztam), de ma már nem dívik. Vagy ha demóznak is az emberek, utána sokszor a warez jön (teljesen érthető amúgy).
  • BlackRose #28
    Rendben... tehát van olyan felhasználó akinek nem elég az akkor vesz többet, ha beköltöznél akkor vennénk többet, itt persze most az a kérdés, hogy az átlagfelhasználók milyen sávszéleséggel rendelkeznek és nem pedig, hogy minden 1000 felhasználó akát a 100Mbps-t is kitudná használni. Szóval én egy szóval sem mondtam, hogy nem kell 60Mbps vagy miért ne akár 100 is, legyen ilyen is ha valakinek kell de, hogy mindenkinek ilyen kell az hülye duma, különben valaki irta , hogy az átlag japán usernek havonta 8GB a forgalma, nem tudom de az én esetemben ritkán vagyok havi 40GB alatt és mindezt 4Mbps-en úgy, hogy egyáltalán semmi gondom sincs, a nagyobb letöltések mennek még alszok vagy még a munkában vagyok és készen várnak a gépen mikor leülök, a kisebb letöltéseknél meg néhány perc nem a világ vége. És ha szükségem lesz pl. HD streamingre akkor majd veszek nagyobb sávszéleséget, jelenleg erre nincs szükségem.

    Különben pl. érdekes egy dolog miért nem vezetnek be "variable bit rate" csomagot, pl. 2 vagy 4Mbps csomag amelyet lehet burst módba tenni és csak akkor fizetnéd a különbséget amikor használod, pl. 4Mbps csomag a számolás egyszerűsítése kedvéért legyen 10 EUR, 20Mbps pedig 50 EUR havonta, tegyük fel, hogy a hónap 20%-ában burst módban netezek és 80% normál akkor fizetek (0.2 x 50 + 0.8 x 10 = 18 EUR) és nincs semmi gond. Szóval inkább ilyen dolgokon kellene gondolkodni és akkor meglenne mindenkinek a megfelelő sávszélesség akkor amikor szükséges és csak akkor fizetné ha használja.