37
  • Xmas76
    #37
    Az "interneteléréseket" az tényleg 8 szótag? Meg nem mellékesen egyébként két szó? Esetleg kötőjeles? Annyi bizonyos, hogy a bal oldali menüben a "További cikkek" blokkban értelmesebben jelenne meg.
  • zola2000
    #36
    Nekem havi 5 ezerért kábelem van, 2M/256K, és volt olyan hónap, hogy még be is lassítottak, mert 100 giga fölé mentem.
  • Czibu
    #35
    Most nem az lesz a fontos, hogy kinek milyen van, hanem hogy mindenkinek legyen. A nagy sávszél nem mindenhol elérhető országunkban. Van akinek csak adsl jut,vagy wireless, más helyen meg behúzzák lakásba az optikai szálat. (Az más kérdés hogy még mindig létezik a betárcsázós, modemes net 1-2 helyen)

    Nekem jelenleg ADSL-em van. 8M-ás lehetne kábelem is akárhány megás, de az a szolgáltató ahol ezt adják kiváltképp se megbízható.

    Mindenki megpróbálja a legjobbat kiválasztani, ahol épp lakik, és amennyit a pénztárcája enged.
  • puntocsento
    #34
    nekem 20Mega/20Mega-s netem van, én teljesen megvagyok vele elégedve. mindig megvan ez a sebesség, sőt a feltöltés több szokott lenni. a letöltés is már héha volt 30Mega.
  • Yv@n
    #33
    Ez hülyeség. Ha csak fele ilyen gyors netem lenne, akkor is hd-ben tölteném, mert majd megnézem ha leért. Nem live stream, hogy zavarjon.
  • BlackRose
    #32
    Ha ló nincs a szamár is jó. :)
  • Gerygrey
    #31
    Régebben nem "jó volt" az avi, hanem kényszerűségből töltöttük azt, mert lassú volt a net. Ez olyan mint ha azt mondanád, hogy régen jó volt a zsiguli meg a trabant, ma meg érdekes módon mindenki opelt és fordot vesz. Francokat volt az jó, csak nem volt más. Most meg van.
  • zola2000
    #30
    Dehogynem, ha 10X-es netem volna, akkor HD-ben tölteném az animékat, és nem SD-ben...
  • tomcsa4
    #29
    Igen, van igazság abban ,amit írsz, én is érzek benne. Csak egy dologban nem, az pedig (nem szó szerinti idézet): "a sávszél nincs összefüggésben a forgalommal".

    Én nem ezt tapasztaltam hazánk fiainál (persze szűk körben, hisz mindenkit nem nézhetek meg). Régebben jó volt az Avi, 2-3 éve már csak DVD, ma meg egyre inkább csak HD filmek. Haveromat is megkérdezem, miért tölti le DVD-sként egy olyan fimet, amit csak meg szeretne nézni, lehet nem is tetszik majd neki és törli. Erre a válasz: mert ilyen-olyan netem van és hamar lejön. És a HD filmek eljövetelével szinté kezd változni...és akár igen hamar. Figyeljétek meg! Én így vettem észre.

    Ezt saját magamon is meg tudom ítélni: ma már nem demót töltök, hanem warezban a játékot és úgy ítélem meg, tetszik-e vagy sem. Jó jó, nem sokat, alig érdekel valami, de nem csak én lehetek egyedül evvel. És nálam azért vannak sokkal "hácébb" gémerek. Régen jó volt a demó (igaz akkor is csalásnak ítéltem meg őket, de mivel nem volt netem és legelsőnek 768kb/s-es volt, inkább demóztam), de ma már nem dívik. Vagy ha demóznak is az emberek, utána sokszor a warez jön (teljesen érthető amúgy).
  • BlackRose
    #28
    Rendben... tehát van olyan felhasználó akinek nem elég az akkor vesz többet, ha beköltöznél akkor vennénk többet, itt persze most az a kérdés, hogy az átlagfelhasználók milyen sávszéleséggel rendelkeznek és nem pedig, hogy minden 1000 felhasználó akát a 100Mbps-t is kitudná használni. Szóval én egy szóval sem mondtam, hogy nem kell 60Mbps vagy miért ne akár 100 is, legyen ilyen is ha valakinek kell de, hogy mindenkinek ilyen kell az hülye duma, különben valaki irta , hogy az átlag japán usernek havonta 8GB a forgalma, nem tudom de az én esetemben ritkán vagyok havi 40GB alatt és mindezt 4Mbps-en úgy, hogy egyáltalán semmi gondom sincs, a nagyobb letöltések mennek még alszok vagy még a munkában vagyok és készen várnak a gépen mikor leülök, a kisebb letöltéseknél meg néhány perc nem a világ vége. És ha szükségem lesz pl. HD streamingre akkor majd veszek nagyobb sávszéleséget, jelenleg erre nincs szükségem.

    Különben pl. érdekes egy dolog miért nem vezetnek be "variable bit rate" csomagot, pl. 2 vagy 4Mbps csomag amelyet lehet burst módba tenni és csak akkor fizetnéd a különbséget amikor használod, pl. 4Mbps csomag a számolás egyszerűsítése kedvéért legyen 10 EUR, 20Mbps pedig 50 EUR havonta, tegyük fel, hogy a hónap 20%-ában burst módban netezek és 80% normál akkor fizetek (0.2 x 50 + 0.8 x 10 = 18 EUR) és nincs semmi gond. Szóval inkább ilyen dolgokon kellene gondolkodni és akkor meglenne mindenkinek a megfelelő sávszélesség akkor amikor szükséges és csak akkor fizetné ha használja.
  • gergobaby
    #27
    Magyarországon is kéne vmi 12-15 mbit/s-es átlag sebesség :)ha 10 k környékén lenne 10/10-es net a környékemen már annak is örülnék ... Mielőtt itt valaki letámad, hogy torrentwarezdcblablabla, Remote Desktop sebességnövelés kellene, meg webszerver futtatás, ventri, esetleg CS :)
  • FoodLFG
    #26
    >Végül is nekem 4Mbps netem van és mondhatom, hogy nem is tudom mit lehet jelenleg kezdeni magánfelhasználóként ennél többel.. blablabla

    Nekem 10/10-es Digikábelem van és valahogy ki tudom használni (magánfelhasználóként).. Nem, nem töltök egész nap, de ha kell akkor ott van, és azért ez nagy különbség (főleg feltöltésben) az átlag sebességekhez képest. Ezekkel a sebességekkel egyszerűen időt nyerek, már csak ezért sem felesleges.
    Ráadásul nálunk nem csak egy ember használja a netet, ezért ennél kisebb csomag már problémákat okozna. Én elhiszem, hogy te elvagy a pár megabiteddel, de ha véletlenül beköltöznék hozzád, akkor a hajadra kenhetnéd.. Persze remélhetőleg mindkettőnk érdekében ez nem fog megtörténni.
  • FoodLFG
    #25
    Neki igen xD
  • Dynamic
    #24
    DC?Az létezik még?
  • shabba
    #23
    Tavaly év elején olvastam egy elég részletet statisztikát "Japán NHH-tól". Ott a legnagyobb szolgáltatók az adatforgalmukat is közlik a hatóság felé és persze az előfizetőszámokat is. A kettőből elég 1xűen ki lehet számol egy átlagos előfizetőre számol havi adatforglamat ami csupán 8 GB volt. Idehaza ugyanakkor az ADSL ügyfélkörre hasonló adatok alapján számolva 20GB jött ki, de UPC ügyfélkörre is egy hasonló 20GB-ot kalkuláltam. Meglepő érték, pedig akkor még a tavaly év eleji nagy sebesség emelések előtt voltunk, így a sávszélek között még marginálisabb eltérések voltak.

    Az ok az hogy az adatforgalom nem igazán a sávszélhez kötődik. Attól mert egy előfizetőken 10x nagyobb sávszéllel rendelkezik a csomagja attól még nem fog 10x többet is tölteni, mint ahogy az sokan gondolják. A letöltési szokások lassan változnak és természetes korlátai is vannak. Egész 1xűen attól mert valakinek 10x nagyobb lett a sávszélje és akár 10x több filmet is letölthetne, de nem fog mert a szabadideje amit filmnézére szánhat nem 10x-eződik. Ezért hiába kapott nagyobb sávszélt nem fog semmivel sem többet tölteni, mint amit a reális szokásai diktálnak.

    A másik ok, ha egy országban igen magas a netezők aránya, akkor azt is jelenti hogy igen nagy a koca netezők tábora. Olyanok akik egy héten max 1-2x 0.5-1 órára ülnek oda a gép elé, kicsit neteznek, megnéznek egy-egy vicces videót esetleg chatelnek vagy hasonló kis forgalmú tevékenységet folytatnak. Az ilyen netezők adatforgalma alig 1-2GB havonta és bizony ők teszik ki a netezők táborának zömét. Ebbe elég 1xűen bele lehet gondolni, Japánban arányaiban 2x annyi netező van mint Mo-on. Ha idehaza elméletben megduplázódna a netezők száma, akkor bizony az az új 1.5 millió netező mind koca netező lenne, elég minimális forgalmat generálva. Mert csupa olyan embert jelentene akiket nem nagyon érdekel a net ezért kevésébé használnák, ezért is nem fizetnek elő rá. A nagyforgalmú hardcore nezetők már a kezdetek-kezdetén előfizetők, ők ott voltak az elsők között a végére már az érdektelenek tábora maradt. Ez Japánban dettó ugyanígy van, ezért is alacsonyabb az ő havi átlagforgalmuk egy előfizetőre vetítve mert jóval nagyobb arányú a koca netezők tábora mint itthon. Ezen kívül mi elég töltögetők nemzet vagyunk, az a kisebbség aki warezol az nagyon odateszi magát, ezt azért más országok adatforgalmi statisztikáival összevetve is kiderül.
  • Molnibalage
    #22
    Nekem nem ilyen célokra kell upload. Egyszerűen sok adatot töltök fel. Munka és hobbi is.
  • Tetsuo
    #21
    minek cserelted ki a modemet? az O2-je nem jo?
  • BlackRose
    #20
    Nekem ADSL van (O2 - nem magyarországon élek) és minden tökéletes, persze nem a szar felszerelésel amit adnak hanem 3com officeconnect saját felszerelésel) de tökéletesen megy és a 4Mbps az kb. mindég megvan, előtte 6Mbps-volt (az is tökéletes volt) de csökkentettem mert nem használtam ki és minek fizetni ha nem muszáj.
  • shabba
    #19
    Azért itt nagyon komoly csúsztatások vannak, pedig nyugaton sem is mindennaposak a hangulatkeltő IT írások, amelyekben almát körtével összehasonlítva hatalmas eltéréseket lehet felmutatni, majd világgá kiáltani.

    Az oké hogy csináltak egy mérő oldalt és átlagot számoltak a mért eredményekből, de akkor ezek már valós internet sebességek. Ezzel szemben más országok adatai az OECD adatbázisból kiírt totál fiktív teoretikus maximum sebesség értékek isten tudja milyen alapon számolt átlaga.

    Pl. Japánban azt mondták van 10 millió FTTH elérés azoknak maximum sebessége 100 Mbps, van 14 millió ADSL-es ott kiválaszották az 50 Mbps-es xDSL csomagot mert az a legnagyobb sebességű, a 4 millió kábelnetesre meg számoltak mondjuk 30 Mbps-tel, az átlag meg kijött 63 Mbps-re. De ugyanígy lehetett a franciáknál ahol azt mondták az ADSL csomagok maximum értéke 24 Mbps van még 8 Mbps is, átlagra kihozták hogy 17, fene tudja mi alapján. Az aki elhiszi hogy ott ennyivel is töltenek valós sebességen az emberek, az az tipikus IT olvasó aki benyel mindent mint ami az ilyen cikkekben is lehet látni. Ez kicsit olyan mintha Mo-on azt mondanám hogy itt 8 Mbps az ADSL mert az a legnagyobb, kábelnetből van 20 Mbps is, a technológiák alapján súlyozva meg kihozom azt hogy a magyar átlag akkor 11 Mbps. Kb ennyire reálisak az cikkben leírt eredények.

    Az hogy adott országban mekkora a legnagyobb sebességű csomag nem annyira lényeges mert az előfizetők döntő többsége úgyis a legkisebb, leglassabb, legolcsóbb csomagra fizet elő ami azért jellemzően 1-2-4 Mbps körüli sebességet takar. Egy súlyozott átlagnál ezt is figyelembe kellene venni. Ráadásul a valós sebesség és a teoretikus maximum ami a csomag esetén hírdetve van igen komolyan eltérhet egymástól, minél nagyobb a sebesség annál drasztikusabb mértékben.

    Egy sebességmérő oldalon mért valós sebesség mindig jóval alacsonyabb lesz annál mintha a csoamgok teoretikus maximum értékei átlagolnák. Épp ezért a cikkben említett mérési eredmény ilyen jellegű publikálása maximum olcsó hangulatkeltés, de totál értelmetlen hisz almát hasonlít körtéhez.

    De ott van pl. a speedtest.net oldal ahol azért jóval több mérési eredmény található. Ott USA-ra átlagnak 5.6 Mbps szerepel, ami azért jóval több mint a cikkben említett érték. A franciáknál 5.9 Mbps szerepel. Ez is jól bizonyítja ahány féle mérés annyi eredmény, nem lehet egy egész ország valós átlagsebességét egyetlen számmal kifejezni, ez alapjaiban bukásra van ítélve. De ugyanígy a speedtest.net Japán mért átlaga 15.8 Mbps.

    A Speedtest.net két egyforma tematika szerint mért átlagsebességnek aránya USA:Japán viszonylatban 2.8:1-hez. A fenti cikk alma körte alapú összehasonlítása ami a mért 2.3 Mbps-et veti össze a teoretikus 63 Mbps-tel és így 27.4:1-es arány állapít meg. Ez is jól mutatja mekkora vicc az egész, a két eredmény között tízszeres a különbség. Olyan hogy statisztikai hibahatár az létezik, de ekkora mértékű különbség már messze nem fér bele.

    De minden országban mindennapos az elégedetlenség és szenzációhajhász cikket, ez nem csak nálunk vagy így hanem más országokban is. Ott is pepitában ugyanazt lehet látni ha pl. beleolvas valaki egy fórumba, mint ami a magyar fórumokon. Szidják a szolgáltatókat, sosem jó a net, miért jobb a másiknak, neki miért nincs olyan, miért nem fejleszt már, a béka segge alatt vagyunk, mindenki másnak meg jobb csak nekünk nem és hasonlók. Persze ez mindenütt csak egy elégedetlenkedő szűr réteget takar akik a leghangosabban hangoztatják a véleményüket, attól még a nagy többség aki nem olvas fórumot vagy nem ír hsz.-eket használhatja gond nélkül a szolgáltatását és elégedett is lehet vele. Nincsenek olyan nagy különbségek, mint ahogy azt sokan hiszik, de persze az IT cikkek sosem erről szólnak, aki meg lusta utána nézni mi a valóság az el is hiszi amit olvasott.
  • tomcsa4
    #18
    Hát nem tudom, nem voltam még Japánban, de látatlanban kijelentem, hogy ott mások a szokások. Gondolom a netet sokal aktívabban használják, mint nálunk (nem csak cikkeket olvasnak meg stb, hanem nyugodtan lehet gondolni a filmekre - manga, anime, gondolom HD minőség - meg stb-re). És azt is tudjátok vagy gondoljáto, hogy ők eléggé ilyen "bizbaz centrikusak", tehát mobiltelefon függők, netfüggők stb. Náluk ez a szokás, de természetesen csak gondolom. Most az átlagpolgárokra gondoltam.

    Nekem 10 Mb-es chellom van és tökéletesen meg vagyok elégedve. Igaz nem olcsó (havi 10k), de atomstabil, hozza a névlegest, feltöltése is jó. Máig örülök, hogy nem ADSL-el vacakolok. Igen követem a fejlődést és azt kell mondjam, hogy az ADSL már akkor halott volt, amikor megvettem a legelső net-előfizetésemet (4 évvel ezelőtt). Nincs tárcsázás, nincs vacakolás, nem dobálja az IP-t kötelezően, nem a felét tudja, mint amit megvettem (és még azta felet is szarul). Persze ahol nincs chello, ott jó az ADSL, de már jött az alternatíva, a Diginet. Gyermek betegségeit levetkőzi lassan (ha még nem vetkőzte le). Meglátjuk!
  • Csaba42
    #17
    Sorry, 30/30 helyett 20/20-at akartam írni!
  • Csaba42
    #16
    Nem tudom. Nekem 10/1 Mbit-es netem van, és az esetek 90%-ban maximummal tudok le/feltölteni. Amikor meg nem (gy.k.: a maradék 10%-ban) olyan 60-80%-kal jönnek/mennek az adatok (ezek torrentnél is érvényesek). Pedig sokan szidják a Chello csomagokat, hogy milyen szarok. Most elvileg Digi lesz (30/30), csak nehogy beszopjam a szolgáltató-váltást. :(
  • BlackRose
    #15
    Ezzel most nekem az a bajom, hogy baromság. Először is, a Japán vagy Korea-i eredmény kb. olyan, hogy "nézd turista (emeletes) busszal megyek melóba..." először is lehetetlen kihasználni (elméletileg nem de praktikusan igen), másodszor is ha kilehetne használni akkor sem lenne alkalmazható mert ha csak 10% Japán 100%-al netezne az lebénítaná a Japán infrastruktúrát...

    Na most nézzük csak az amcsi eredményt... szóval ott ahol legalább a Japán vagy Kóreai népsűrűség fele található ott érezhetően több a 2.x Mbps-nél most persze ha elképzeljük, hogy az USA lakosságának legalább 10-20% viszonylag ritkán lakott területen él akkor ez a 2.x Mbps nem is rossz eredmény, és biztos vagyok benne, hogy ha mindenki 100% használja akkor is megvan az infrastruktúra az országban. De nézzük csak az igazi kérdést és a választ... elég e ez az amcsiknak... két úgy látszik igen, mert ha nem lenn elég, ha 60 Mbps-re lenne szükség akkor azt a cégek meg is csinálnák, mert amire szükség van azt el lehet adni és amit el lehet adni az pénzt hoz a konyhára... szóval elég e 2.x Mbps a válasz egyértelműen igen. Hogy 1 év múlva vagy 5 év múlva mennyi lesz az elég azt nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy meglesz akkor is. Nézzünk csak körül egy picit a neten, az amcsik uralják a netet, a leglátogatotabb portálok, honlapok, keresők, stb. mind ott van... tehát az infrastruktúra megfelelő.

    Végül is nekem 4Mbps netem van és mondhatom, hogy nem is tudom mit lehet jelenleg kezdeni magánfelhasználóként ennél többel, a néhány GB-os letöltések is max néhány óra allatt megvannak és ilyen dolgokat nem tölt le az ember minden nap. És nem tegnap kezdtem netezni hanem már 10+ éve és napi 16 órát vagyok neten vagy a közelében (8 órát a munkahelyemen) a net nélkül nem tudnám elképzelni a modern életet, információk nagy részét a netről szedem, stb. és fejlesztő vagyok aki 20+ éve ezzel foglalkozik. Na most ha nekem a 4Mbps elég sőt mondhatom akár sok is akkor azt magyarázza meg valaki, hogy az átlag usernek miért lenne szüksége 63, 49 vagy 17 Mbps-re?

    Persze az amcsik az elmúlt években elég sok mindenben komolyan összeszarták magukat (de nem csak az amcsik) úgyhogy szép dolgokat nem igen mondhatnák az amcsikról jelenleg, szóval felejtsük el, hogy amcsik vagy akárki, mert ez egyáltalán nem fontos, az amire a választ kell megtalálni, hogy ha szükségem van e valamire akkor elfogadható feltételek között meg e tudom kapni... és igen ott is kaphatok 20Mbps ha kell, persze nem egy 300 lelket számláló Mississippi városkában, de az biztos, hogy a 2-4 Mbps az kb. legtöbb helyen kapható és ez JELENLEG elég is az otthoni felhasználóknak.
  • entreri
    #14
    1 megabites feltöltésért én is össze tudnám tenni a kezem. Most olyan 10KB maximum. Pedig sokan tudnák használni, nem csak warezra. Én szívesen töltögetnék fel képeket, videókat, de így esélytelen.
    Bár ha belegondolunk, nem is olyan rég még kb. 10K-t fizettünk egy 384kbps/64kbps kapcsolatért.
    Megváltoztak a felhasználói igények. Most már mindegy, hogy 10Mbit vagy 20 Mbit a letöltés, az emberek felfelé is szeretnének tölteni. Remélem észreveszik ezt az illetékesek.
  • FoodLFG
    #13
    Ez odabasz
    commies :D
  • duke
    #12
    Ja eloszor a feltotesi sebeseget kene novelni,1:1 aranyra,mert igy nem lehet rendesen DC-zni. Sot a dc szempontjabol az lenne a legjobb ha a feltoltes nagyobb lenne mint letoltes. :)
  • vajon kiki
    #11
  • Palinko
    #10
    az a két megás net is 10 szer jobb mint ami nekem van :D viva serbia :D
  • mikloss
    #9
    Ez tényleg király! :D

  • rigidus
    #8
    > sőt még Kanada, a "barátságos, ámde elmaradott északi szomszéd"

    Csak nem innet szarmazik a definicio?
  • Molnibalage
    #7
    Nem a letöltés a lényeg. Amit ma upload címén adnak itthon az a szánalom kategória..
  • torcipepe
    #6
    ez az otthoni elérések sebessége, nem a szervereké és gerinchálózatoké. egyébbként magyar adat nincs??
  • Cat #5
    Ha ez igaz, akkor nagy valószínűséggel ezért lassúak az internetkapcsolatok.
  • balee66
    #4
    Jah irtam is neki emailt gyorsan nehogymá az usb-be dugja a piros zsinórt... a piros zsinór a lényeg, azon múlik az életünk!!! És most kivételesen a kéket kell elvágni -.-"
  • kukacS3K
    #3
    ahhoz képest hogy nálunk 512es net van amit szélessávnak írnak és max 30al közlekednek az adatok magyarul a felét sem éri el a leírtnak szerintem elég jó az az érték
  • JL666
    #2
    Ti is észrevettétek, hogy ennek a cikknek a főoldalon a cikk mellett található kis képen a fickó a piros zsinórt rossz helyre akarja bedugni?!
  • Sanyix
    #1
    Azt hittem itthon a legrosszabb. De legalább ők kapnak feltöltést is, ami az ack csomagok visszaküldésén kívül másra is elég :D