Berta Sándor

Alkotmányellenes az osztrák rendőrségi törvény?

Alexander Zach helyi parlamenti képviselő a gazdasági élet számos szereplőjével közösen kezdeményezi a nemrég módosított osztrák rendőrségi törvény (SPG) alkotmánybírósági felülvizsgálatát.

A politikus bejelentette, hogy az erről szóló beadványt még idén Húsvét előtt elküldi az Osztrák Alkotmánybíróságnak. Zach mellett a dokumentumot aláírta Hannes Tretter jogász, a Ludwig Boltzmann Intézet munkatársa és Ewald Scheucher ügyvéd is. "Nem tudjuk, hogy a rendőrség mikor fér hozzá az adatainkhoz. Ez az állapot elviselhetetlen és bizalmatlan légkört teremt, amely könnyen a demokratikus társadalom csődjévé válhat.

Az emberek mindig vadászok és gyűjtögetők voltak. Most már terroristákra vadásznak és adatokat gyűjtenek. Ez egy archaikus viselkedési mód, amely ellen a civil társadalomnak fel kell lépnie" - szögezte le Hannes Tretter. "Az egyetlen kérdés, amelyet meg kell válaszolni: kié a társadalom?" - csatlakozott kollégájához Ewald Scheucher. Azonban nem csupán a képviselő és társai támadják az SPG-t, hanem az Osztrák Gazdasági Kamara, a helyi Zöldek, a T-Mobile, valamint a Megfigyelési Állam Ellen Védekező Kezdeményezés nevű csoport is, amelynek többek között tagja az Osztrák Bírók Egyesülete és számos főiskolai és egyetemi tanár.

A szervezet petícióját, amelynek ötletgazdája Peter Pilz, az osztrák Zöldek biztonságpolitikai szóvivője, eddig több mint 24 000 osztrák állampolgár írta alá és már át is adták Barbara Prammer, az osztrák parlament elnökének. Az előzetesen orvosokkal, ügyvédekkel, terapeutákkal és újságírókkal is egyeztető civil csoport közölte, hogy amennyiben a beadványukról nem tárgyal a helyi parlament, akkor készek a kérdést a strassburgi Európai Emberi Jogi Bíróság elé vinni.

Mint ismeretes, nyugati szomszédunknál tavaly decemberben fogadták el a rendőrségi törvény módosítását, amely szerint - kizárólag vészhelyzetekben - a mobil szolgáltatók kötelesek bírói engedély nélkül is kiadni az előfizetőik nevét, címét és forgalmi adatait a hatóságoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!