Berta Sándor

Bírói engedély nélkül is lenyomozhatók a mobilok Ausztriában

Amennyiben a jelenlegi formájában fogadják el az osztrák rendőrségi törvény módosítását, úgy a jövőben akár bírói engedély nélkül is megszerezhetők lesznek a mobiltelefonok adatai.

Az osztrák pártok képviselőinek csak tegnap éjjel sikerült megállapodniuk a módosító beadvány végső formájáról. "Az IP-címek lekérdezésének és kötelező kiadásának lehetősége ugyan belekerült az egyik változatba, de az végül az ülésünkön megbukott" - közölte a legfontosabb hírt Harald Wögerbauer, az Osztrák Adatvédelmi Tanács elnöke.

Két képviselő, Günter Kößl és Rudolf Parnigoni az utolsó pillanatban nyújtottak be egy előterjesztést, amely szerint a jövőben az internetszolgáltatók az IP-címek alapján kötelesek lettek volna kiadni az előfizetőik személyes adatait. Ezt a szervezet nem támogatta, azt viszont megszavazta, hogy a mobiltelefonok helyzetmeghatározásához szükséges információkat a mobil szolgáltatók kötelesek kiadni, akár bírói engedély nélkül is. Ugyanakkor a tanács kikötötte, hogy erre kizárólag vészhelyzetekben, vagyis például lavinaomlások és balesetek utáni mentések esetében kerülhet sor, bűncselekmények felgöngyölítésére folytatott nyomozások során nem.

Az elfogadott végső változat szerint a szolgáltatók kötelesek kiadni a mobiltelefon-adatok alapján az előfizető nevét, címét, a nemzetközi mobil azonosító adatát (IMSI), de kizárólag vészhelyzetekben vagy ha ilyen esemény bekövetkezésének veszélye áll fenn. "Biztosítva van, hogy ha valaki életveszélyes szituációba kerül és működik a mobiltelefonja, akkor így a rendelkezésre álló adatok alapján be lehessen mérni a helyzetét és adott esetben ki lehessen menteni. Azonban a jogszabály nem teszi lehetővé a bűnözők beszélgetéseinek lehallgatását" - emelte ki Harald Wögerbauer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hiftu #3
    Inditsunk szolgáltatás:
    Piros pont Gy.F a sípályán, a sárga pötty. O.V.
    Találkoznak-e valahol?
    :D
  • Cat #2
    A fogadó ország törvényei (is) mindig vonatkoznak rád, szóval igen, legális.
  • irkab1rka #1
    kiváncsi vagyok, hogy ez rám érvényes-e?
    úgy értem, persze meg tudják csinálni, de legális-e? és legális-e átadni a magyar hatóságoknak?