Berta Sándor

Mikortól beszélhetünk internetfüggőségről?

Jegyfoglalás, számlák kifizetése, újságok olvasása, előadásokra való jelentkezés, banki tranzakciók intézése. Ezeket ma már mind megtehetjük az interneten is. Kérdés, milyen mértékig jó ez és mikortól számít betegségnek.

A világháló napjainkban gyakorlatilag a legfontosabb tájékoztatási platform, sokak számára teljesen természetes a használata, a mindennapjaink részévé vált. Az internet meghatározza a szociális kapcsolatokat, de vajon az egész életünket is? Sajnos egyre nő azoknak a száma, akik inkább átokként tekintenek a virtuális világra: ők ugyanis elveszítették miatta barátaikat, házukat, munkájukat, párjukat vagy az életkedvüket.

Dr. Oliver Seemann müncheni pszichiáter és pszichoterapeuta elmondta, hogy a legújabb vizsgálatok kimutatták: minden 21. német állampolgár internetfüggő, világszerte pedig száz emberből 15-ről ugyanez mondható el. A leginkább veszélyeztetettek a 20 éves vagy annál fiatalabb fiúk, valamint a 40 év feletti nők és a depresszióra, illetve más pszichikai betegségekre hajlamos emberek. E csoportok tagjaiból lesznek ugyanis leggyakrabban szerencsejáték vagy online szex függők, illetve csalók áldozatai. Ők válnak leginkább magányossá, vesztik el korábbi életüket.

André Hahn, a berlini Humboldt Egyetem pszichológusa alapvetően pozitívnak értékeli az online kommunikációt. Azonban úgy vélte, hogy a függőséget és normális felhasználói szokásokat elválasztó határmezsgye rendkívül vékony. A függők elhanyagolják a valódi életüket, szokásaikat, egyre több időt töltenek a világhálón. Számukra a család, a barátok, az evés vagy az alvás megszűnnek, illetve teljesen új fogalmat nyernek. Elveszítik időérzéküket, nem tudják szabályozni, hogy mennyi időt is töltenek el a virtuális világban, a határvonalak elmosódnak. Előfordul, hogy internetfüggővé vált édesanyák elhanyagolják gyermekeiket, nem törődnek velük, gyakorlatilag az új álomvilágukban élnek.

A függőség tünetei az internet, az internetezés iránti egyre nagyobb vágy; az időérzék elveszítése; a szociális visszavonulás; a kapcsolatban, a munkában vagy az iskolában előforduló egyre több probléma; valamint a viselkedés folytatása, annak ellenére, hogy az illető tisztában van ezekkel a káros folyamatokkal és azok hatásaival. Az elvonási tünetek szintén észrevehetők: idegesség, kötekedésre való hajlam, alvászavarok, izzadság- és félelemrohamok, az internettel kapcsolatos fantáziálás.

Emellett megfigyelhetők új jelenségek is. Japánban például szabályos mobilfüggőség alakult ki nagyon sok embernél. Ők azok, akik nem tudnak meglenni a mobiltelefonjuk, a napi beszélgetések, SMS- és MMS-küldések nélkül. Nem véletlen, hogy a japán kormány már különleges, funkcióikban erősen korlátozott, például internetezésre nem alkalmas és legfeljebb meghatározott számú SMS küldésére képes készülékeket akar piacra dobatni a gyártókkal, hogy így vegyék fel a harcot a jelenség ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ziipp #33
    Igen, nekik tényleg nehéz. Bár ott inkább a torzságukat kellene sajátmaguk előtt is elfogadniuk, komoly terápiákon részt venniük, mert nem lehet a net előtt leélni egy egész életet...
  • ziipp #32
    Nem értem, mi olyan nehéz ebben a témában? Ez ugyanolyan függőséget okozhat, mint bármilyen más tudatmódosítószer. Ugyanúgy elveszted a barátaid, családod, barátnőd, a valódi életed. Sőt, az Internet függőség talán rosszabb is, mert a "klasszikus" kattogásnak legalább vannak egyértelmű jelei. De egy felnőtt, önálló keresettel rendelkező embernek ki mondja meg, hogy ne netezz annyit? Bárki ilyet csinálna, kinevetnék. Ahogy látom, itt a fórumon is elég nagy a közöny a téma iránt. =(
  • balee66 #31
    Én ismerek pár nagggyon függő emberkét innen-onnan, de van köztünk olyan, aki pl. rokkant (tolószékes), egy másiknak pedig valami betegség miatt torz az arca.. :(
    Az ilyeneken nehezebb segíteni, mert kaptak már elég sok negatív tapasztalatot a környezetüktől, és ezért nem akarnak elszakadni a virtuális valóságtól...
  • szebacs #30
    :D Azért annyi előnye van enne ka jelenségnek, hogy aki a gép előtt éli le az életét annak nagy valószinűséggel modnjuk nem lesz családja.. ergo ez egy veszélyeztetett állatfaj. :D
  • FoodLFG #29
    Hát ja xD
    Nem tudom mit várnak a kockáktól. Hogy internetezés helyet gazt gyomláljanak a kertben ? =D
    Mondjuk nekem mindegy. Nem érdekel, csak furcsa. :P
  • Rena11 #28
    ha nem olvasod el akkor minek írsz ide?
    ja tudom mert el sem olvasott témában azt gondolod számít a véleményed :)

    hogy a bő szókincseddel éljek faszság :D inkább olvasd el
  • Myron #27
    faszság
  • WiZe #26
    Akinek nincs meg a napi betevő RTL klub azzal meg mivan? Detto ugyanaz a helyzet. Vagy aki kocsmába jár minden nap ezek helyett? Az is mind függőség.

    Ennek a rendszernek nem feladata megvédeni az embert a saját hülyeségétől, ez konkrétan az. Ha már korlátozná egy felnőtt embert, abban hogy mit csinál akkor nem demokráciának hívnák.

    Mellesleg valakinek hülyének is kell lennie, hogy lehessenek okosak is. :)
  • szarvasdinnye #25
    En multkor voltam 5 napot gep nelkul. Hat, mar azert hianyzott. Mondjuk azt hozza kell tennem, hogy delutanokkal nem tudtam mit kezdeni, mert nem volt meg egy konyvem sem. Inkabb aludtam. Kibirom net nelkul, de ha van es unatkozom, akkor miert ne netezzek, filmezzek, jatsszak, msnezzek... Resze a mindennapjaimnak, eleg sok oraban, de en nem erzem ugy, hogy fuggnek tole. TV-t egyaltalan nem nezek, mert teljesen ertelmetlen.
  • Laslow #24
    Ha csak a net előtt szabadon eltöltött órák számát nézzük, kőkemény internetfüggő vagyok. De szerintem mégsem, mivel bármikor ott tudom hagyni a netet, akár napokra is (pl. elutazom), és nem zavar, sőt!, még örülök is neki, hogy pár nap net/gép nélkül. Részemről aszem azért netezek ennyit, mert ezzel a legkönnyebb lefoglalni magam.