Berta Sándor

Kínai hackertámadások amerikai képviselők ellen?

Irodájának összesen négy számítógépébe törtek be ismeretlenek - állította Frank Wolf republikánus amerikai kongresszusi képviselő.

A PC-ket ő, illetve a munkatársai használták. Wolf úgy vélte, hogy a támadók kínaiak lehettek, mivel korábban gyakran szót emelt az emberi jogok mellett. A számítógépeken az elkövetők hozzáférhettek különböző dokumentumokhoz, az elektronikus levelezéséhez és a munkájával kapcsolatos iratokhoz. Wolf azt állította, hogy rajta kívül több más amerikai képviselő számítógépét is feltörték és a képviselőház egyik bizottságának rendszere is támadás áldozata lett, igaz még 2006-ban.

"Az a gyanúm, hogy a támadók kínaiak voltak, mivel elég régóta kifejtem az álláspontomat az ázsiai országban uralkodó borzalmas emberi jogi helyzettel kapcsolatban. Nemrég lehetőségem volt bepillantani az Egyesült Államok-Kína Gazdasági és Biztonsági Vizsgálóbizottság tavalyi titkos jelentésébe. A következtetések riasztóak voltak" - jelentette ki a politikus. A "kínai szálat" megerősítette a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBi) is. Az akciók célja a kínai kiberdisszidensekről való információszerzés (új lakó- vagy tartózkodási helyük, személyazonosságuk stb.) lehetett.

Wolf szerint mielőbb javítani kell a számítógépek és a mobil készülékek védelmén, ezenkívül nyilvános párbeszédre van szükség a digitális fenyegetésekről. "A masszív és jól koordinált számítógépes akciók az Egyesült Államok ellen többé már nem fikciók. Fel kell készülnünk ezekre és új eljárásokat kell kidolgoznunk, amelyekkel reagálhatunk a fenyegetésekre" - tette hozzá Frank Wolf. Wolf szavait később megerősítette Christopher H.Smith kongresszusi képviselő is, aki elmondta, hogy 2006 decemberében és tavaly márciusban online támadás érte a külügyi bizottság emberi jogi részlegének számítógépes rendszerét.

Wang Bao Dong, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője ugyanakkor visszautasította a vádakat és közölte, hogy a kínai kormány semmilyen formában nem vett részt ezekben az akciókban, mivel elutasítja ezeket a módszereket. Wang Bao Dong leszögezte: ilyen támadásokat bárki végrehajthat hamis IP-címek mögé bújva is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #6
    Nagyjabol egyetertek veled, bar en ketlem, hogy az azsiai orszagok fejlodese varatlanul erte volna oket. Ilyenekre joelore szoktak hatastanulmanyokat kesziteni es felmerni a kockazatat ha "szellemi tulajdon" gazdat cserel. En inkabb azt tartom valoszinunek, hogy a cegvezetok egyszeruen magasrol tettek ilyesmire es kizarolag az olcso telkeket, olcso munkaerot, alacsony energiaarakat tekintettek mikor azsiaba migraltak a vallalataikat.

    Persze volt arra is pelda, hogy ez elert egy bizonyos kuszobot es probalt a kormanyzat is kozbelepni (lasd: IBM --> Lenovo) de a jelenlegi jogrendszer szerint nincsen erre vonatkozo egyertelmu lehetoseg, csupan apro kapaszkodok ami nem elegendo.
  • sathinel #5
    Ha jól tudom akkoriban amerikában rohadtul nem akart senki háborúzni. Ezt jól látta a vezetés is. Ezért valami kelett ami feldühíti az embereket, és melléálnak, hogy háborút indítsanak. Másik fele hogy japán ugyanazt csinálta ásziában mint a németek európában. Szövetségre is léptek. Tehát ez egy politikai játszma volt, aminek a vége ismeretes ami miatt amerika háborúba lépett.

    A kínaiak pedig csak beléptek az informatika világába, és ugyanazt csinálják mint a többi fejlett ország, cégek(hírszerzés, ipari kémkedés, stb). A biztonsági kérdések ezért vállnak fontossá mostanában amerikában is. Pl meg lehet nézni európában és amerikában milyen kódolást engednek otthoni felhasználóknak. Kezdenek rájönni valsz hogy elégtelen az eddigi védelem, de ezt rosszul közelítik meg. Nem a védelmet fejlesztik, hanem sopánkodnak hogy megtették. Kínába nagyon sok high-tech cége vittek, és sok jó szakembert képeztek ki. Ezek után mit vártak? nem fognak fejlődni, és ugyanazt csinálni amit máshol már régóta tesznek? Elég megnézni a DT lehalgatási, megfigyelési ügyeit. Tuti sok a kémkedés is. Ezeke után miért gondolták hogy kína nem fogja ugyanezt csinálni?
  • rigidus #4
    Ilyen a világgazdaság.

    ... majd mely lelegzetvetellel hatradolunk es elegedetten belekapaszkodunk a galya evezojebe.

    > Az említett országokban sárba tiporják az emberi jogokat.

    Meg a nem emlitettekben is.
    Klikk 1
    Klikk 2

    Es ha mar Kina (Tibet) meg emberi jogok sarba tiprasa... Az USA kifejezetten el hal a Tibetiek jogaiert meg az emberi jogokert is: Klikk 3.

    > Vedd le az amerika-ellenes napszemüvegedet.

    Birodalom/elnyomas/nyomor/nepirtas ellenest hordok. Azt szabad?
  • Narxis #3
    1. Ilyen a világgazdaság.
    2. Az említett országokban sárba tiporják az emberi jogokat.
    3. Vedd le az amerika-ellenes napszemüvegedet.
  • rigidus #2
    Tiszta sor. Ez detto ugyanaz mint a 2. vilaghaboru elott amit muveltek a Japanokkal. Amikor a nemetek elkezdtek az elso tamadasokat, az USA modszeresen elkovetett mindent, hogy a Japanokat hergelje. Az amerikai piacon szinte ellehetetlenitettek a Japan termekeket es a kulpolitikajukkal is ugy fojtogottak a Japanokat ahogyan csak lehetett. Ahogy Roosevelt szemelyi titkara anno fogalmazott: "Minden eronkkel azon voltunk, hogy a Japanokat felduhitsuk olyannyira, hogy ok lepjenek eloszor, igy rank a kozvelemeny legfeljebb aldozatkent tekinthet."

    Most pedig ugyanugy modszeresen hergelik a kinaiakat, Irant, Sziriat, stb. a kozvelemenyt probaljak ellenuk forditani, hogy akarjon mar vegre valaki tamadni. Az allamkasszak csordultig vannak a nyugaton, hadisarcot is mar szedik evek ota, az utobbi evekben mar nagyjabol toborztak annyi katonat a meglevo allomanyhoz, hogy nagyobb "valaszcsapast" mar el lehet inditani akar nagyobb orszagok ellen is (ill kozben kikepezni uj "jelentkezoket"). Mondhatnam ugy is, hogy mar mindenunk meg van, hogy egymas torkanak ugorjunk.

    Es akkor a cikkbol:
    > Irodájának összesen négy számítógépébe törtek be ismeretlenek - állította Frank Wolf republikánus amerikai kongresszusi képviselő.

    Oreganyam megy valahova...

    > Wolf úgy vélte, hogy a támadók kínaiak lehettek, mivel korábban gyakran szót emelt az emberi jogok mellett.

    ... szerintem a budira megy mert nem foglalt.
  • flashpointer #1
    Már nem az első,úgy látszik valamihez alapoznak az amcsik ezekkel a vádaskodásokkal...