Berta Sándor

Kína: a jövő a blogoké és a közösségi portáloké

Isaac Mao kínai blogger és internetes aktivista szerint hazájában az online naplók és a közösségi oldalak hozhatják el a sajtószabadságot.

"Kínában a névtelenséget biztosító és a nagyobb csoportok számára információcserét lehetővé tévő közösségi portálok már eddig is sokkal több pozitív változást indítottak el, mint más országokban. Sok társadalomban az internet csak egy a sok kommunikációs eszköz közül. Kínában viszont az emberek csak a világhálón nyilváníthatják ki a véleményüket szabadon. S meg is találják a módját a Nagy Tűzfal kreatív megkerülésének. A Nyugaton sokszor megmosolygott vízió, miszerint az internet elhozza a demokráciát és új szabadságot biztosít az állampolgároknak nálunk a Web 2.0-val lett valóság. A kínaiak jóval nagyobb biztonságban érzik magukat a cenzúra és a hatóságok üldözése elől a közösségi portálokon elbújva" - jelentette ki Isaac Mao.

A blogger elmondta, hogy amikor a kínai kormány megpróbálta cenzúrázni a blogokat és az azonnali üzenetküldő programokat, rájött, hogy elkésett. Az ázsiai ország lakói mindig új módokat találnak a cenzúramentes kommunikációra. Az internetes aktivista hozzátette, hogy a Nagy Tűzfal a világ legbonyolultabb ilyen jellegű rendszere. Nagyon sok állami pénzt öltek a programba, azonban az emberek így is megtalálják a módját a megkerülésének. A cenzúrázott oldalakat például külföldi szerverek segítségével érik el, míg azok tartalmát képben küldik el egymásnak, a rendszer ugyanis még nem ismeri fel a képeken lévő információkat. Ezenkívül sokan használják az anonim böngészést biztosító The Onion Router (TOR) rendszert.

Sokan az internetezés miatt tanultak meg angolul és szeretnék a megszerzett tudást a társadalom szolgálatába állítani, például úgy, hogy a külföldi híreket kínai nyelvre fordítják le. "Sokan nem is tudták, hogy működik a cenzúra. Most már, hogy tudják, kikerülik. Ennek ellenére még vannak, akik támogatják a cenzúrát, de nem tudom, miért" - közölte Isaac Mao. Azonban a változások más területeken is érzékelhetők. A tradicionális újságok kénytelenek egyre inkább nyitni a világháló és az online olvasók felé. A blogger szerint korábban elsősorban azért terjedtek az internethozzáférések Kínában, mert a betelepülő cégek szinte feltételül szabták. Azonban a világháló az elmúlt öt évben már fontos szerepet játszott a kínai társadalom megváltoztatásában a következő években még számos folyamatot fog elindítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NessieGraf #7
    Még az is megeshet. Nagyon furcsa dolgok történnek arrafelé. Nekem elég arra gondolni: Maohoz képest Hitler tehetségtelen kezdő volt népirtás terén. Róla mégse beszél az egész világ. Meg arra: mindent betiltanak arrafelé, amitől az emberek anyagi helyzete javulhatna. Mert ha nem tartják szándékos nyomorban a népet - nem is tudom, melyik ország jut még eszembe a szándékos nyomorról - akkor azok elkezdenek gondolkodni és cselekedni. Aztán elég sokan vannak.
  • arrakistor #6
    muhahhahhahha
  • ffxi #5
    Az internet lassan megváltás lesz arra felé. A végén még az internet fogja ledönteni a kommunizmust. :S
  • Emmegki #4
    Kína: A jövő a demokráciáé
  • ihateworkdays #3
    vagyishogy a Kína itt kínai lenne.;)
  • ihateworkdays #2
    Kicsi Kína hekkeli a nagy kínai tűzfalat?;)

    Egyébként ez is mutatja, hogy az emberek szólásszabadságának nem lehet gátat vetni. (Ld. anno a szamizdatokat a kommunizmus idején.)

    Hajrá kínai bolggerek!;)
  • FoodLFG #1
    Kína ilyen szempontból elég gázos hely.
    Drukkolok kínai testvéreinknek XD