Berta Sándor

Tartalomszűrők bevezetését követelik brit politikusok

Nagy-Britanniában a gyerekek védelme érdekében a politikusok azt szeretnék, hogy ha a jelenleginél jobban és szigorúbban ellenőriznék a videomegosztó oldalak, elsősorban a YouTube tartalmát.

A brit parlament alsóházának kulturális, média- és sportbizottsága azt javasolta, hogy hozzanak létre egy új szervezetet, amelynek feladata a gyermekek jelenleginél hatékonyabb védelme a káros tartalmakkal szemben. A javaslatok közül a legfontosabb, hogy a jövőben a portálok üzemeltetői felelnének a felhasználók által feltöltött tartalmakért is, vagyis az ő feladatuk lenne a feltöltendő képek, videók és szövegek előzetes megszűrése. A bizottság tagjai különösen a YouTube-ot bírálták amiatt, hogy nem vizsgálja át körültekintően az oldalára felkerülő videók tartalmát. Ugyanakkor azt ők is elismerték, hogy vannak olyan honlapok, amelynél nincsenek ilyen megoldások és ahol az üzemeltetők vagy a tulajdonosok meglehetősen lazán állnak a kérdéshez.

A testület jelentésében kitért arra, hogy egy gyermekpornográf kép eltávolítása a legtöbbször 24 órába kerül, ez pedig álláspontjuk szerint sokkolóan sok idő. A politikusok ugyanakkor elfogadták azt az érvet, hogy szinte lehetetlen, és egy soha véget nem érő feladat lenne minden egyes videó megtekintése.

"Az internet teljesen megváltoztatta az életünket. Ez mindenekelőtt egy nagyon jó dolog. Azonban tudomásul kell vennünk, hogy létezik egy sötét oldala is, amely sok szülőt okkal aggodalommal tölt el" - nyilatkozta John Whittingdale, a parlamenti bizottság elnöke.

"A külső, például a kormány által megbízott független szervezetek által végrehajtott ellenőrzések biztos, hogy hasznosak. Ezeknek azonban feltétele egy olyan össztársadalmi konszenzus, amely szerint a gyermeket meg kell védeni. A videomegosztó oldalak esetében nyugodtan kérhetik a hatóságok a büntetőjogi értelemben tiltottnak minősülő tartalmak eltávolítását és a feltöltött videók ellenőrzését. A legnagyobb felelősség azonban továbbra is a szülőké. Nekik kell ugyanis előzetesen tájékozódniuk, majd eldönteniük, hogy mely tartalmak megtekintését teszik lehetővé a gyermekük számára és melyekét nem" - kommentálta a terveket Ingrid Geretschlaeger médiapedagógus. A szakember hozzátette, hogy nem elegendőek az új szabályok, hanem szükség van technikai megoldásokra, akár a hozzáférések korlátozására is.

A YouTube vezetői úgy vélték: a jelenlegi irányelveik már kellően szigorúak, megfelelő módon szabályozzák a kérdést és van egy olyan rendszer, amelynek a segítségével a látogatók jelezhetik, ha a portálon káros tartalmakat találnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #23
    > Arra a ködös albionban, teljesen elmegy az emberek esze lassan...vicc.

    Magyarorszagon nem?
  • rigidus #22
    > Már a kutyákat is be lehet tanítani fiatal korban, hogy a gazdával maradjanak.

    Es amig a kutyat betanitjak erre addig eszetlenul rohangal mindenfele. Tobbek kozott ezert szoktak porazt tenni a nyakara. En tanitottam mar be vagy egy tucat kutyat. A gyerek sem kulonb amig gyerek.
  • rigidus #21
    > peldaul ikrei eddig is voltak sok szulonek es tuleltek ezeket a dolgokat

    Ha azokat veszed szamitasba akikrol tuleltek. Amig nem volt bisztonsagi ov meg legzsak az autokban addig is tulelte mindenki.

    > Olyan szinten fel ma mar mindenki mindentol hogy akar be is zarhatnak a gyereket valami dobozba 18 eves koraig.

    Nekem az az erzesem, hogy nem vagy tisztaban angliai viszonyokkal. Felni nem szegyen, megijedni viszont nagyon szar erzes. Foleg ha a sajat gyerekerol van szo. Ez pedig nem mas mint egy biztonsagi eszkoz. Magyarul: akkor van ra szukseg amikor azt hiszi valaki, hogy nincs. A biztonsagi ov meg a legzsak is ilyenek. En pl. bekotom magamat mindig, meg akkor is ha csak ket utcaval odebb megyek. Nem nagy faradsag, csak egy mozdulat. De ha valaki belemdurrant szembol javulnak az eselyeim. Sajnos arra is van esely, hogy belemhajtanak. Es ha a hulye cimboraim egojaba nem fer bele ha ovet kapcsolok, hat egyszerubb lecserelni a hulye cimborakat ne'mi felelosseggel rendelkezokre.

    En mar fejeltem ki szelvedot is frontalis utkozesnel ugy, hogy utaskent a kabatomat vettem le az anyosulesen. Ha akkor kikapcsolom hozza az ovet es nem csak lehuzom a derekamhoz, akkor most valszeg nem beszelgetunk.

    A "gyerekporazzal" meg tovabbra sincs bajom. Szinte minden heten latok amokfutokat akik autosztradanak nezik a varos legvaltozatosabb pontjait. Lakoovezetektol parkokig, jardaktol a zebraig ma mar semmi sem szent.

    Ez pedig nem mas csak egy darab ov. 3-4 m-re ki lehet huzni, gyereken rajta van a melleny, ov masik vege a derekadon. Nem kell ahhoz vezetni a gyereket vele, nyugodtan lehet o gyerek vezetgetes nelkul is. Meg a kezet is megfoghatod. Az egvilagon semmi nem akadalyoz meg, hogy ugy neveld vagy torodj vele ahogy kell. De ha teszem azt egy bevasarlokozpont parkolojaban a kocsidba pakolod be a dolgaidat es valami elvonja a figyelmedet egy ropke pillanatra, mar meg is tortenhet a baj. De ha rajta van a gyereken meg a derekadon az a vacak siman blokkol, ha a gyerek futasnak ered vagy bujocskat/fogocskat jatszani tamad kedve a parkolo autok kozott azzal sem torodve, hogy minden ket sor utan parkolohelyet kereso elbambult vagy ures hely hian hisztizo soforokre lehet szamitani. Gondolom tudod, hogy mekkora varosok es bevasarlokozpontok vannak errefele? Nem gyuszunyiek mint BP-n. Es gondolom azt is tudod meddig tart mig a szuk autok kozott utolered a gyereket. Elsosorban erre lett kitalalva.
  • gasi #20
    Ez igaz. Rettenet paranoiat fejlesztettek ki az emberekben bizonyos temak irant. Lasd pl. ezt a cikket.
  • gasi #19
    Elismerem van olyan akinek igazat adok, mondjuk autista gyereknel tenyleg hasznos lehet, de peldaul ikrei eddig is voltak sok szulonek es tuleltek ezeket a dolgokat. Olyan szinten fel ma mar mindenki mindentol hogy akar be is zarhatnak a gyereket valami dobozba 18 eves koraig.
    Valamint a legtobbszor olyan indokok vannak hogy anya nem tud rendesen nezelodni a bevasarlokozpontban mert folyton gyerekre kell figyelni... igazabol erre latok itt peldat, peldaul egy hete egy kedves apa varta anyat a ruha bolt elott, unottan nezelodve, a gyerek meg egy ketmeteres sugaru korben nekiindult aztan folyton visszapattant. Nos erre tenyleg nincs szukseg szerintem.
    Belvarosban fogd a gyerek kezet egyebkent meg vidd el jatszoterre ahol kimozogja magat, es akkor nem a bevasarlas az egyetlen kimozdulas szamara.
  • who am I 7 #18
    Arra a ködös albionban, teljesen elmegy az emberek esze lassan...vicc.
  • who am I 7 #17
    Már a kutyákat is be lehet tanítani fiatal korban, hogy a gazdával maradjanak.A gyerekeket is "be" lehet.Minden a szülőn múlik, mennyit és mit enged, és mennyire törődik a gyerekkel.
  • rigidus #16
    A rendeltetese nem a gyerek vezetese porazon, hanem baleset megelozese.

    Lattal mar szaladgalo gyereket? Hat belvarosban? Egy anyuka, ket gyerek? A legvaratlanabb pillanatokban kepesek futasnak indulni, akar egyenesen a forgalmas utra. Eleg ha egy pillanatra elforditja az ember a fejet, a masikban pedig mar csak kocsikerek alatt latja a gyereket.
  • gasi #15
    Mit vartok egy olyan orszagtol ahol egyre nepszerubb gyerekeket porazon vezetni, mert kevesebb gonddal jar ? Naponta latok ilyet.
  • duke #14
    Az ostobak torvennyel akarnak megoldani valamit amit csak a szulok tudnanak megoldani,torodessel,szeretettel.
    A 8 eves kolykot biztos marhara fogjak erdekelni,hogy a hulye felnotek milyen torvenyeket hoznak,attol o meg azt nez meg amit akar.