Berta Sándor

Egyre több a gyerekeknek szóló oldal

A webes cégek új célközönséget fedeztek fel maguknak: a gyermekeket. A gond azonban az, hogy a tartalomszolgáltatók között igazi fekete bárányok is akadnak.

Folyamatosan nő a kifejezetten gyerekeknek szóló oldalak és szolgáltatások, üzleti csomagok száma. A vállalatok többsége betartja a törvényeket, azonban néhány üzemeltető úgy tűnik, nincs tekintettel semmire és senkire. "Természetesen sok a korrekt portál, azonban sok a fekete báránynak minősíthető cég is" - szögezte le Verena Weigand, a német Média-ifjúságvédelmi Bizottság vezetője.

Az oldalak többsége igazi közösségi portál kíván lenni a kicsik számára, vagyis a cél egyértelműen az, hogy a kiskorúak megismerhessék egymást, beszélgethessenek. A probléma akkor van, amikor ezeken a honlapokon megjelennek a kifejezetten a gyermekeknek szóló reklámok és az üzemeltetők regisztrációhoz, majd különböző díjak fizetésére kötelezik a látogatókat. A legnépszerűbb megoldásnak jelenleg az akár függőséget is okozó portálok számítanak, mivel itt garantáltan órákat töltenek el a szülők csemetéi és itt jó üzlet a hirdetések megjelentetése is.



Az egyik ilyen platform a Viacom médiakonszern Nickelodeon-részlegéhez tartozó Addicting Games, ahol a reklámokon és az ingyenes ajánlatokon, szolgáltatásokon kívül bizony előfordulnak csak pénzért cserébe elérhető funkciók is. A másik szívesen alkalmazott megoldás, hogy a regisztráció és az alapfunkciók ingyenesek, azonban ezek mit sem érnek, így a gyanútlan látogatót rákényszerítik a plusz funkciók megvásárlására. Oldalak egész sora, például a ZooKazoo, a Shining Stars, a Bratz, a Beanie Babies 2.0, a Littlest Pet Shop vagy a MyePets kínál különböző extra szolgáltatásokat, prémium- és VIP-klubtagságokat a gyerekeknek. Egy átlagos díj 5-10 euró között van, azonban ez a megvásárolt funkcióknak köszönhetően könnyen tovább emelkedhet.

Vagyis nem árt vigyázni, mert a szülő végül nem csak azt nem tudja majd, hogy miért ül a csemetéje órákig az internet előtt, de azt sem, hogy miért kevés neki a zsebpénz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickwearby #2
    A gyerekeknek szóló fizetős oldalakat be kéne tiltani.

    Már 8 éve kiakadtam az ilyenra (igen, ez olyan régi probléma),
    amikor láttam, hogy az akkori főnököm gyermeke elkéri az apuka mobiltelefonját (ő mit sem sejtve odaadta és folytatta a munkát),
    a gyerkőc meg a teveclubon vásárolgatott virtuális kajákat a tevéjének ........

    Elsőként a szülőket kéne felvilágosítani, hogy az interneten ilyen értelmetlen baromságok vannak,
    aztán elvárható, hogy észrevegye, ha a gyerek valami idétlenséggel szórakozik.

    Magunk közt szólva azért nem sok esélyt látok rá, amikor a barátikörpontkomon felnőtt (?) emberek többszázezer forintokat adnak ki virtuális "ajándékokért", stb.
  • zola2000 #1
    Ja, vagy miért fogy a pénz a bankkártyájáról XD