MTI

Facebook fotói juttattak börtönbe egy amerikai fiatalt

Joshua Lipton két héttel azután, hogy részegen balesetet okozott, egy Halloween-partin az őt fenyegető börtönbüntetésre utaló öltözetben bulizott. Mivel nem tűnt bűnbánónak, a bíró börtönbüntetésre itélte.

A Facebook és a MySpace internetes portálokat rég nem kizárólag közösségépítésre használják az Egyesült Államokban. A népszerű honlapokon megjelenő személyes információk alapján munkaadók tudják lenyomozni jövendőbeli alkalmazottaikat, detektívek bukkanhatnak értékes nyomokra, sőt újabban ügyészek próbálják peres ügyekben befolyásolni a bírók döntését a vádlottak világhálóra feltett fotóival.

Elképzelhető, hogy a 20 éves Joshua Lipton, aki ellen még 2006 októberében ittas vezetés miatt emeltek vádat Rhode Island államban, nemrég a kétéves szabadságvesztésnél enyhébb büntetéssel is megúszhatta volna, ha Facebook-profiljára nem kerülnek fel az ügy szempontjából kínos képek. Két héttel azután ugyanis, hogy részegen balesetet okozott, amelyben egy nő súlyosan megsérült, Lipton egy Halloween-partin csíkos pólóban és narancssárga rabruhában jelent meg. Nem sokkal később természetesen felkerült az internetre néhány fénykép, amely az önfeledten bulizó fiatalembert ábrázolta az őt fenyegető börtönbüntetésre utaló öltözetben.

A Lipton ügyében eljáró ügyész azonnal kihasználta a lehetőséget, és egy meggyőző PowerPoint-előadás keretében bemutatta a fotókat a tárgyaláson, arra hivatkozva, hogy a vádlott a képek alapján nem tűnik különösebben bűnbánónak, ha ilyen jól tud szórakozni a rá váró esetleges büntetésen, miközben a baleset vétlen áldozata a kórházban lábadozik. Később a bíró, aki végül kétéves börtönbüntetést szabott ki az ittas vezetőre, elismerte, hogy döntését befolyásolták az interneten megjelent fényképek.

Lipton ügyvédje tiltakozott a fotók felhasználása ellen, mondván, azok nem védence jellemét vagy lelkiállapotát tükrözték, hanem sokkal inkább egy összezavarodott kölyköt ábrázoltak, aki nem tud magával mit kezdeni néhány héttel a baleset után. Az ügyvéd véleménye szerint, ha az ominózus bulizós képek nem keveredtek volna bele az ügybe, a bíró feltehetően inkább hajlott volna felfüggesztett büntetést adni a fiatalembernek. A jogász mindenesetre azóta is ezzel az esettel riogatja saját tinédzser gyermekeit, arra figyelmeztetve őket, hogy ami a nevük mellett megjelenik az interneten, az végérvényesen hozzájuk fog kötődni, és soha nem lehet tudni, ki akarja egyszer majd ellenük felhasználni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3zl13 #21
    Nem biztos, hogy ilyen emberekre akarnám bízni az életemet.
  • Möci #20
    Ja egyébként.... az ittas bajkeverőket én nem lelőném, inkább kényszermunkára ítélném őket. (mondjuk reaktor tisztítás, stb...)
  • Möci #19
    Nem csak ott, de itthon is "istenek" a bírák.
    A fenenagy bírói szabadságukkal olyan nagyképűek lettek, hogy még a tükörnek sem köszönnek. Egyszerűen szinte nincs felügyeleti szervük, és tele van a hazai ítélkezés bírói bakikkal (magyarul törvénytelenségekkel). Ez az első fokra nagyjából mondhatni jellemző (mindegy, hogy BTK-s, vagy PTK-s az ügy).
    Ismerek konkrétan olyan ítéletet, ahol tulajdonképpen még a vád is vissza lett vonva (ezt a bíró figyelmen kívül hagyta), korrekt bizonyítékok sem voltak és nagyon komoly ítéletek születtek (több éves felfüggesztett börtönbüntetések, több millió forintnyi bűntik)(az ügy egyébként 2001-ben kezdődött, 2005-ben volt az első tárgyalás és most fejeződött be első fokon).
    El nem tudom képzelni milyen ítélet születhetett volna, ha megtörténik a bűncselekmény.
    Nos ennyit a bírói "szabatosságról".
  • Szemi90 #18
    Nehogy azt hidd, hogy kishazánkban azonnal előzetesbe kerül aki ittasan balesetet okoz. Itt is szabadlábon védekezhet a többség. És amilyen gyorsan folynak a büntetőügyek, eltelhet akár 3-4 év is mire megszületik az ítélet...
  • pasi29uk #17
    Terrorista :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Myron #16
    fucktard
  • Davidus #15
    owned
  • dez #14
    Egy dolog a megbánás, de olyan is van, hogy tisztelet.
  • kernerster #13
    senki nem kérte hogy sírja tele az oldalát. ha nem tesz fel ilyen képet, akkor is tekinthetik bűnbánónak a magatartását, pl. 10 éve mégis hogy dönthették el?? ez csak egy arra való cáfolat volt, amit gondolom az ügyész hozott fel.
  • sathinel #12
    igen de ennyi erővel ha valaki jó szinész és a tárgyalásig mindenkinek csak azt mutatja hogy megbánta, és az között aki haverjaiknak mutatják mennyire erőssek, kiályok, mi a különbség? egy internetes portálon elhelyezett képek írások mennyire tükrözik a valós helyzetet? Büntessék meg de egy ilyen gyükérségre hivatkozni hogy nem sírta tele a facebook oldalát elítélni elég gáz. Milyen törvényhozás az ilyen??? Az ittas gázolásnak vannak büntetőtételei és az szerint kéne elítélni. Vagy a byrói munka, törvények is ennyire szabadosak?