Berta Sándor

Kanadában támadják a Facebookot

Egy kanadai jogvédő szervezet adatvédelmi szakértői élesen bírálták a közösségi portált. A törölt profilok tárolt adatainak végleges megsemmisítését, és az adatkezelés szigorítását követelik.

A Canadian Internet Policy and Public Interest Clinic (CIPPIC) nevű helyi szervezet adatvédelmi szakértői egy 35 oldalas, összesen 22 kifogást tartalmazó átfogó jelentést készítettek és juttatattak el a kanadai adatvédelmi hivatalhoz (Office of the Privacy Commissioner of Canada). A szervezet azt követeli, hogy a hatóság haladéktalanul indítson vizsgálatot az ügyben. Az aktivisták elmondták, hogy a vizsgálataikból egyértelműen kiderült: a Facebook egyes intézkedései sértik a kanadai adatvédelmi jogokról szóló törvény (Personal Information Protection and Electronic Documents Act, PIPEDA) bizonyos pontjait.

A civil szakemberek ezért többek között azt követelték a Facebook tulajdonosaitól, hogy végérvényesen semmisítsék meg a már törölt profilokkal kapcsolatos összes felhasználói adatot. Emellett kifogásolták a személyes adatok harmadik félnek, például reklámügynökségeknek az illető tudta és beleegyezése nélkül való továbbadását, valamint azt, hogy az új tagoknak a regisztráció során meg kell adniuk nem csak a nevüket, e-mail címüket, de a születési időpontjukat is. Arra azonban, hogy az utóbbira miért van szükség, az oldal üzemeltetői eddig még nem adtak elfogadható magyarázatot. Aki nem adja meg a születési időpontját, az nem tud továbblépni a regisztráció során, ez pedig a CIPPIC munkatársai szerint törvénysértő.

"Különösen megtévesztő az oldal azon hirdetése, miszerint a látogatók ellenőrizhetik, hogy hova kerülnek a személyes adataik. Ez ugyanis nem felel meg a valóságnak. Úgy vélem, minél inkább elterjednek a közösségi portálok, annál inkább veszélyeztettek lesznek az emberek bizalmas adatai" - nyilatkozta Philippa Lawson, a CIPPIC igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!