Berta Sándor

Biztonsági kockázatot jelent a német elektronikus betegkártya

A Chaos Computer Club német civil szervezet munkatársai szerint a jelenlegi formájában a német kormány semmiképpen sem vezetheti be az elektronikus betegkártyát.

A CCC szakértői úgy vélik, hogy az eCard mindenképpen kiemelt biztonsági kockázatot jelent nem csak az állampolgárokra, de az egész rendszerre nézve. Dirk Drees, a gematik nevű cég egykori ügyvezetője után tavaly decemberben Peter Bonerz vette át a sokat támadott program vezetését. A szakember maga is elismerte az idei CeBIT-en, hogy még nincsenek meg a kártya bevezetésének technikai feltételei. "Ugyan ez április elsejei tréfának tűnhet, azonban igaz. Hatalmas adathegyeket halmoznak fel anélkül, hogy biztonsági koncepciójuk lenne ezek védelmére vagy hogy tesztelték volna a meglévő rendszert" - hangsúlyozta Dirk Engling, a Chaos Computer Club (CCC) szóvivője.

Azt a gematik is elismerte, hogy az eddigi tesztek közel sem voltak sikeresek, rendszeresen problémák voltak többek között a kártyákon tárolt adatok olvasásával, az új eRezept rendszerrel, így nem véletlen, hogy lefújták a 100 000 eCard bevonásával végzendő főtesztet. A CCC munkatársai kifogásolták azt is, hogy az adatvédelem koránt sincsen megoldva. A tervek szerint minden egyes beteg egy egyedi azonosítószámot kap majd, amelynek segítségével évekre visszamenőleg pontosan nyomon követhető lesz a teljes eddigi élete és betegségeinek, kezeléseinek, műtétjeinek története. A személyes adatokat központilag, titkosítás nélkül tárolják majd. Szintén egyetlen adatbázisba kerülnek az úgynevezett elektronikus páciensakták (ePA) is.


"Egész egyszerűen elfogadhatatlan, hogy a betegek adatait - még akkor is, ha azokat az emberek önként, maguktól adják meg - így tárolják és gyakorlatilag árucikknek tekintsék. Nem lenne jó, ha például egy balesetben sérült személy egyszer csak levelet kapna, amelyben felajánlanának neki egy új csípőt jutányos áron" - tette hozzá Dirk Engling. Ráadásul az is lehet, hogy a program 4,5 milliárd eurós összköltségeit is az orvosoknak és a gyógyszerészeknek kell majd állniuk, ami a CCC szerint nonszensz.

Az eCardot Németországban a tervek szerint április elsejétől vezetnék be és tartalmazni fogja a beteg nevét, címét, fotóját és társadalombiztosítási azonosítószámát. A tárolt adatokkal való visszaéléseket az egyedi PIN-kódok akadályozzák majd meg és az információk csak a biztosított személy jelenlétében lesznek kiolvashatók. A program árát a német egészségügyi minisztérium korábban 1,4 milliárd euróra becsülte, de a szakértők a fejlesztések további úgynevezett amortizációs költségeivel is számoltak.

Az Európai Unió tagállamaiban, így hazánkban is hivatalosan az idei évtől kell(ene) bevezetni az egységes formátumú elektronikus egészségbiztosítási kártyát. Az új, fényképpel ellátott eszközök egyik oldalán az uniós, a másikon a nemzeti ellátásra jogosító adatok lesznek olvashatók. Hazánkban ugyan késik a program, de a chipkártya várhatóan egyesíti majd a taj-kártya és az európai egészségbiztosítási kártya funkcióin túl a nyugdíjas-igazolványét, a közgyógy-igazolványét is, valamint egyben belépőt jelent a kormányzati portál ügyfélkapujához is. A kártya és a program segítségével az orvos - a papírt kiváltva - elektronikusan intézheti a vényeket és a beutalókat, az utazási utalványokkal és a vizitdíjakkal kapcsolatos adminisztrációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #4
    A cikk legutolsó mondata...
  • DOGMAN #3
    milyen vizitdíjról beszéle ez ????
  • JL666 #2
    ja ezt a hegylakórendszert akarják itt bevezetni : csak egy maradhat.
  • aaaaa #1
    Nem volt elég, hogy nagy nehezen megszüntették a vizitdíjat, az OEP sajtóosztálya már ismét a vizitdíjról beszél...
    Amúgy arról soha nem beszélnek, hogy valóban halálra itélik -e azokat, akik valamiért "nem jogosultak" az ellátásra. Erről kellene inkább beszélni,nem "potyautasnak" és bűnözőnek nevezni őket, mert ez jóval nagyobb probléma, ha akár egyetlen egy embert is meghal emiatt, mint az, hogy hogyan tartják nyilván az emberek adatait.