Gyurkity Péter

Intel: elrajtolt a Centrino 2

Némi csúszást követően a processzorgyártó bemutatta a második sorozatot, amely elődjéhez képest jóval kisebb felhajtással övezve rajtolt el. Az új laptopokban a teljesítményt igyekeznek elfogadható fogyasztással párosítani.

A vállalat a tengerentúlon mutatta be a Centrino 2 család fontosabb jellemzőit, újdonságait, valamint a partnerek által tervezett megoldásokat. Alapjaiban véve mindegyik változat ugyanazon hardverre támaszkodik, a 45 nanométeres Core 2 processzorok, a GM45 chipkészlet, valamint a WiFi Link 5300 vezetéknélküli adapter ugyanis az Intel szerint megfelelő összeállítást jelent minden érdeklődő számára.

Emlékezhetünk arra, hogy a cég mintegy 3 hetes csúszásról volt kénytelen beszámolni. Ezt egyrészt a 802.11n vezetéknélküli szabvány körüli viták, annak véglegesítése, valamint az integrált grafikus vezérlőkkel kapcsolatos gondok okozták, mostanra azonban sikerült ezeket megoldani. A sorozat tagjaiban Core 2 Duo (P8400, P8600, P9500, T9400 és T9600; 2,26 és 2,8 GHz közötti órajeleken), valamint egy Core 2 Extreme chip (X9100, 3,06 GHz-en) kapott helyet, amelyek mind 1066 MHz-es FSB-re támaszkodnak. A P-jelzésű változatok fogyasztása 25 watt, a többieké pedig 35 watt. A két leglassabb változat 3 MB, míg a nagyobbak már 6 MB másodszintű gyorsítótárat kapnak. Az árak 209 és 530 dollár között mozognak.

Az Intel tájékoztatása szerint sikerült megoldaniuk, hogy az új chipek nagyobb teljesítményt nyújtsanak alacsonyabb fogyasztás mellett. Ezt az általuk HUGI (Hurry Up and Get Idle) névre keresztelt megoldás teszi lehetővé, ennek részleteit azonban nem fejtették ki. Azt elárulták, hogy a 2,8 GHz-en futó processzor esetében 60 százalékkal kevesebb áram felhasználása mellett 30 másodperccel gyorsabban hajtották végre ugyanazt a feladatot, mint a korábbi 2,33 GHz-es változat. A 802.11n Wi-Fi ezalatt szerintük akár ötször gyorsabb elérést tesz lehetővé, kétszer akkora távolságon belül.

A vezetéknélküli technológiák támogatása később a WiMAX-szal bővül majd ki, amely egyelőre opcionális lehetőségként van jelen. Ez egész városok lefedését ígéri, megfelelő sebességen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FlyingV #1
    Szólok majd a huginak, ha kell noti, akkor HUGI-sat nézzen...

    tudom, hogy elég gyenge volt